Ads Top

Nieuwe drone kan postpakketjes afleveren en mensenlevens redden

Onbemande vliegtuigjes die postpakketjes afleveren, een brand helpen blussen of mensenlevens redden? Met de CargoCopter ontwikkelde ingenieur Bart Theys een nieuw type drone dat het allemaal mogelijk maakt.

De CargoCopters zijn onbemande vliegtuigjes die zelfstandig opstijgen, afstanden van vijftig kilometer kunnen overbruggen en snelheden tot 150 kilometer per uur halen. Luchtvaart- en robotica-ingenieur Bart Theys van het Departement Werktuigkunde kwam zo’n vijf jaar geleden met het idee voor dit nieuwe type drone en baseerde zich daarvoor op twee bestaande modellen.

“De meest gebruikte drones zijn multicopters”, zegt Theys. “Die hebben meerdere propellers en kunnen makkelijk opstijgen, dalen en nauwkeurig op een bepaalde plaats blijven hangen. Ze zijn handig om luchtfoto’s te nemen, maar niet geschikt om snel en ver te vliegen. Drones met vleugels en een staart kunnen dat wél, maar hebben hulp nodig bij de lancering en vragen veel plaats om te landen. Wij hebben het beste van beide systemen gecombineerd: de drone stijgt op met behulp van propellers, maar heeft ook vleugeltjes waardoor hij veel snelheid haalt en lange afstanden aankan.”

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.