maandag 27 mei 2019

Delftse wetenschappers maken kleinste autonome race-drone ter wereld

Wetenschappers van de TU Delft hebben de kleinste autonome race-drone ter wereld gemaakt. De grootste uitdaging bij het maken van de drone zat in het gebruik van slechts één kleine camera en in de zeer beperkte hoeveelheid gegevensverwerking. De belangrijkste innovatie is het ontwerp van robuuste maar uiterst efficiënte algoritmen voor bewegingsvoorspelling en computervisie.

Drone-racen met menselijke piloten is een belangrijke e-sport aan het worden. De volgende stap is autonoom drone-racen, dat nu een grote uitdaging is op het gebied van kunstmatige intelligentie en zelfstandige besturing. In de loop der jaren is de snelheid van autonome race-drones geleidelijk omhooggegaan. In recente autonome races vlogen de snelste drones met 2 m/s.

De meeste autonome race-drones zijn uitgerust met krachtige processoren, meerdere hoogwaardige camera’s en soms zelfs laserscanners. Hierdoor kunnen deze drones gebruik maken van de modernste oplossingen voor visuele waarneming, zoals het opbouwen van kaarten van de omgeving of het nauwkeurig volgen van de bewegingen van de drone in de loop van de tijd. De drones worden hierdoor echter ook relatief zwaar en duur.

Bij het Micro Air Vehicle Laboratory (MAVLab) van de TU Delft wordt er gewerkt aan lichte en goedkope autonome race-drones. Zulke drones kunnen door drone-raceliefhebbers worden gebruikt om mee te trainen of om tegen te racen. Als de drone klein genoeg wordt, kan er zelfs in huis mee worden geracet.

Het drone-raceteam van MAVLab maakte de op dit moment kleinste autonome race-drone ter wereld. Deze drone heeft een diameter van 10 cm en weegt 72 gram. Met slechts één camera en zeer weinig rekenkracht aan boord vliegt hij autonoom door een racebaan met een snelheid die vergelijkbaar is met die van de snelste grotere autonome race-drones.

donderdag 23 mei 2019

Ford ontwikkelt tweebenige opvouwbare bezorgrobot

Autofabrikant Ford gaat met startup Agility Robotics een tweebenige bezorgrobot ontwikkelen. Als het aan de twee bedrijven ligt zal deze robot, genaamd Digit, in de toekomst plaatsnemen in zelfrijdende voertuigen en maaltijden en pakketjes bezorgen.


woensdag 22 mei 2019

De open-source concurrent van Spot de robothond

De robothond Spot van Boston Dynamics verbaast ons al jaren met zijn zich telkens uitbreidende repertoire. Wat studenten van de Universiteit van Stanford betreft is het nu tijd voor een open-source alternatief, waaraan iedereen mag meewerken om ‘m door te ontwikkelen.

dinsdag 21 mei 2019

Snellere groei van aantal robots in industrie nodig

In de industrie is het aantal robots de laatste tien jaar vervijfvoudigd en eind 2019 zullen er circa 12.000 industriële robots zijn. Toch staat de productiviteitsverbetering in de industrie onder druk. Na de recessieperiode 2008-2009 is de groei van de arbeidsproductiviteit in de industrie gehalveerd tot 3% per jaar. Ook de toename van het aantal robots stagneert. Dat terwijl juist versnelling van de robotisering nodig is, evenals een slimmere toepassing van de robots. Deze combinatie draagt bij aan de noodzakelijke groei van de arbeidsproductiviteit en dus van de economische groei, concludeert het ING Economisch Bureau in een vandaag verschenen publicatie ter gelegenheid van de vier IndustrieTOPs en de Dutch Technology Week die deze week worden gehouden.

Meer doen met minder mensen is vanwege de krap blijvende arbeidsmarkt voor technische beroepen een must. Bovendien analyseerde het Centraal Planbureau eerder dat voor sterkere reële loonstijgingen vooral de arbeidsproductiviteit per gewerkt uur sneller moet toenemen. Robotisering draagt bij aan die productiviteit. In de industrie is het groeitempo van het aantal nieuwe robots recent echter afgenomen. “Het risico voor ons land is eerder dat er te weinig robots bij komen, dan te veel”, aldus Marieke Blom, hoofdeconoom ING Nederland. “Tragere productiviteitsgroei gaat in Nederland immers samen met minder groei van de reële lonen”. Na relatief gemakkelijk te robotiseren sectoren zoals de auto-industrie zijn nu ook de andere industriële sectoren aan de beurt.

De ontwikkeling van de arbeidsproductiviteit in de industrie verschilt bovendien sterk per provincie. In Limburg, Zeeland en Zuid-Holland was de productiviteitsgroei zowel voor als na de recessie hoger dan gemiddeld in Nederland. In Noord-Brabant, Friesland, Utrecht en Noord-Holland bleef de productiviteitsgroei achter. De provincies met de hoogste arbeidsproductiviteit in de industrie zijn Limburg en Zuid-Holland (€ 125.000 per werkzame persoon). Flevoland kent in deze sector veruit de laagste arbeidsproductiviteit: € 86.000.

Door meer robots krijgt de productiviteitsgroei een impuls. Maar er is meer nodig. Ook investeringen in ‘slimme processen’ zijn van belang. ”Nieuwe productietechnologie gaat pas echt renderen als het hele proces op orde is. Met bijvoorbeeld klantspecifiek produceren met behulp van standaard deelontwerpen en meer digitalisering verkort je als ondernemer de doorlooptijden. Dit verhoogt de output en de productiviteit en zo blijf je concurrerend ten opzichte van buitenlandse aanbieders. Dit draagt bij aan margebehoud op langere termijn”, aldus Gert Jan Braam, sectorbanker industrie van ING.

maandag 20 mei 2019

Nederlandse en Belgische bouwers lopen voorop met robotisering

In vergelijking met de industrie wil het in de bouw nog niet echt vlotten met robotisering. Hoge investeringskosten en wisselende locaties maken het lastig om te robotiseren. Ten opzichte van de bouw in andere landen lopen de Nederlandse en Belgische bouw wel voorop.

In de bouw zijn verschillende werkzaamheden zoals metselen geschikt voor de uitvoering door robots. In tegenstelling tot een machine kan een robot allerlei programmeerbare taken uitvoeren wat belangrijk is in de bouw waar ieder project vaak weer anders is. De opkomst van prefab stimuleert daarbij omdat het in een fabriek eenvoudiger is om robots te laten functioneren dan buiten op de bouwplaats bij wisselende (weers)omstandigheden.

In vergelijking met de Nederlands-Belgische industrie is er op het gebied van robotgebruik toch nog een groot verschil. Tegenover 1,5 robot per 10.000 medewerkers in de bouw staan er bijna 200 (per 10.000) in de industrie.

In vergelijking met de industrie mag het aantal robots dan misschien klein zijn, in vergelijking met andere landen lopen Nederlandse en Belgische bouwbedrijven wel degelijk voorop. De Lage Landen scoren met 1,5 robot per 10.000 werknemers in de bouw hoger dan het gemiddelde van 1,2 in de EU-12 en de 1,3 van Japan. Zowel China als de VS scoren nog veel lager. De oorzaak ligt vermoedelijk in de relatief hoge loonkosten in Nederland en België die ervoor zorgen dat robotisering hier sneller financieel interessant is. Daarbij geldt specifiek voor Nederland dat het relatief hoge aandeel van seriematige bouw (zoals rijtjeswoningen) er voor zorgt dat werkzaamheden ook relatief eenvoudiger gerobotiseerd kunnen worden.

donderdag 16 mei 2019

Nieuw overlegplatform moet belangen van Belgische dronesector verdedigen

Verschillende private en publieke spelers die actief zijn rond drones, hebben samen een overlegplatform opgericht dat de Belgische dronesector moet ondersteunen. Het is de bedoeling om via de 'Belgian Civil Drone Council' continu overleg te plegen over regelgeving en over technologische en operationele onderwerpen, aldus de initiatiefnemers. België telt 2.300 geregistreerde drones, 350 erkende operatoren en enkele dronebouwers, maar het aantal drones en gebruikers neemt steeds verder toe. Bovendien kent de drone ook steeds meer commerciële en maatschappelijke toepassingen. Die opgang brengt onder meer op het vlak van veiligheid nieuwe uitdagingen met zich mee.

woensdag 15 mei 2019

Eerste oogoperatie met robot ooit uitgevoerd in Oogziekenhuis Rotterdam

In Het Oogziekenhuis Rotterdam is voor het eerst succesvol een oogoperatie met behulp van een robot uitgevoerd.  De operatierobot hielp de oogarts op 9 mei bij het volledig uitvoeren van een netvliesoperatie. De robot fungeerde daarbij als een soort derde hand van de chirurg. Dankzij het hulpmiddel kunnen oogoperaties nog preciezer uitgevoerd worden, aldus het ziekenhuis.

Netvliesoperaties zijn heel ingewikkeld en vereisen zeer veel precisie. Ze worden daarom maar door een kleine groep gespecialiseerde oogartsen uitgevoerd. Om de operaties nog nauwkeuriger en veiliger te kunnen uitvoeren, ontwikkelde Preceyes in samenwerking met artsen, waaronder netvlieschirurg Koorosh Faridpooya van Het Oogziekenhuis Rotterdam een robot die de oogarts ondersteunt tijdens deze oogoperaties.

De oogartsen zijn erg blij met de robot: “Dit is een belangrijke stap binnen de oogheelkunde. Het oog is een complex orgaan. Tijdens een oogoperatie opereren we binnen een heel klein gebied. De oogarts moet daarom heel precies te werk gaan. De operatierobot helpt de oogarts als een soort derde hand om de operaties nauwkeuriger uit te voeren. We verwachten dat we hierdoor complicaties kunnen verminderen en het resultaat voor de patiënt kunnen verbeteren.”, aldus Koorosh Faridpooya.

dinsdag 7 mei 2019

Robotteam Tech United zet het afval buiten tijdens huishoudwedstrijd @Home

De zorgrobot ‘HERO’ van de Technische Universiteit Eindhoven is zesde geworden tijdens het officieuze EK voor zorgrobots in Duitsland.

Tijdens deze 'German Open' moest het team van de TU Eindhoven verschillende opdrachten uitvoeren, zoals het serveren van drankjes, het rondleiden van een gast, en het vuilnis buiten zetten. In juli zal het team proberen de wereldtitel te pakken op de WK RoboCup in Sydney.

Na het EK voor voetbalrobots van vorige week, vond dit weekend in Duitsland het officieuze EK voor zorgrobots plaats, de jaarlijkse wedstrijd waarin robots zelfstandig huishoudelijke klusjes moeten uitvoeren. Het doel van de competitie is het stimuleren van robotica met toepassingen in de zorg. Door de aanstaande vergrijzing in Nederland en de rest van de wereld, is de verwachting dat robots een waardevolle ondersteuning zullen zijn.

Nieuwe samenwerking tegen drone-dreigingen

De regering zet de komende jaren structureel middelen in om gericht kennis op te bouwen voor het bestrijden van ongewenste drones. Zo wil het kabinet ervoor zorgen dat veiligheidspartijen in Nederland voldoende kennis en middelen bezitten om adequaat te kunnen reageren en acteren op drone-dreigingen.

De NCTV is samen met Defensie, de politie, TNO en het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum (NLR)  gestart met een meerjarig kennisprogramma gericht op het detecteren van drones en het neutraliseren van een eventuele dreiging. Waar nodig wordt samengewerkt met andere (internationale) kennisinstellingen, universiteiten of bedrijven.

De technologische ontwikkelingen van drones gaan snel: ze zijn eenvoudig in gebruik en gemakkelijk verkrijgbaar. Ze worden dan ook steeds vaker ingezet voor plezier en nuttige toepassingen. Maar ook de mogelijkheden voor  kwaadwillenden om drones te gebruiken,  nemen toe. Het bedieningsgemak en het soms aanzienlijke draagvermogen van drones vormen in verkeerde handen een risico voor de veiligheid. Met dit programma wil Nederland een slag maken in de technologische manieren om een eventuele dronedreiging te stoppen.

vrijdag 3 mei 2019

Amazon: ‘Robots nemen de komende 10 jaar de magazijnen nog niet over’

Amazon ziet het in de nabije toekomst nog niet zo snel gebeuren: magazijnen die helemaal door robots worden 'bemand' en volledig geautomatiseerd zullen zijn. De reden? Mensen zijn cognitief nog altijd superieur en de huidige technologie is nog lang niet zo ver dat robots ingewikkelde taken kunnen verrichten. Het duurt nog minstens tien jaar voordat het proces van het verwerken en verzenden van een enkele bestelling geheel geautomatiseerd zal zijn. Dat zei Scott Anderson, directeur van Amazon Robotics Fulfillment, tijdens een rondleiding in een magazijn van Amazon voor journalisten.