Ads Top

Langeafstands drone Avy Aera getest in strijd tegen natuurbranden

Vandaag klonk het startsein voor testfase 2 en 3 voor het opsporen van natuurbranden met langeafstandsdrone Avy Aera.

Het Veluws Bosbrandweer Comité (VBC) en Avy onderzoeken samen de inzet van drones bij het vroegtijdig ontdekken van natuurbranden. Het vinden van dergelijke branden met behulp van kunstmatige intelligentie is nieuw in Nederland. Ook het realtime beschikbaar stellen van de verkregen camerabeelden is niet eerder vertoond.

Testfase 1, waaruit bleek dat de drone een natuurbrand op grote afstand kan onderscheiden, vond plaats in februari. Doel van deze fase is de routes van de Avy-drone te optimaliseren voor automatische herkenning van beginnende natuurbranden.      

 
Tot dusver worden voor het bewaken van natuurgebieden tegen branden in Nederland vliegtuigen gebruikt. Dit project onderzoekt of het inzetten van drones een alternatief kan zijn in Nationaal Park de Hoge Veluwe. Door klimaatverandering komen natuurbranden steeds vaker voor, wat monitoring steeds belangrijker maakt. Met drones valt er naar verwachting winst te behalen op het gebied van snelheid, omvang van het te monitoren gebied en beeldvorming in de meldkamer. Daarnaast wordt door het werken met drones minder CO2 uitgestoten. De analyse van de kosten en de baten voor de Nederlandse situatie volgt in het najaar tijdens fase 4. Tegelijkertijd wordt gewerkt aan het verbeteren van de kunstmatige intelligentie voor het herkennen en vinden van branden, waarmee direct voorbereidingen worden getroffen voor de integratie in de meldkamer (fase 5).

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.