Ads Top

Elena Torta wil robots leren omgaan met chaos

Wat moet een autonome robot weten en doen om mensen te helpen? En hoe leer je robots om te gaan met chaos? Die vragen staan centraal in het werk van Elena Torta, universitair docent bij de vakgroep Control Systems Technology.

ien jaar geleden verhuisde de Italiaanse naar Eindhoven voor haar promotieonderzoek over cognitieve, autonome robots en mens-robot interactie. Ze onderzocht hoe zorgrobots oudere mensen kunnen helpen om langer zelfstandig te wonen.

Eenmaal gepromoveerd begon Torta aan een baan bij ASML, maar sinds 2019 is ze weer terug op haar ‘oude’ honk op de TU/e. Haar focus is verbreed van robots in de zorg naar robots op de werkvloer in het algemeen. Dat kan overal zijn: in een operatiekamer, in een fabriek of in een magazijn.

Voor haar terugkeer naar de universiteit heeft ze één eis. Torta wil onderzoek doen waarin er een directe link is met de echte wereld. 'Dat is mijn intrinsieke motivatie, de interactie tussen robot en mens interesseert me mateloos. Er zullen steeds meer robots op de werkvloer komen. Als het niet is omdat ze mensen kunnen aanvullen, dan is het wel omdat we te maken hebben met een arbeidstekort. Die ontwikkeling is al in gang gezet, en in onze onderzoeksgroep willen we helpen om dat in goede banen leiden.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.