Ads Top

Stimuleringsprijs voor baanbrekend onderzoek naar zachte robots

De meeste mensen associƫren robots met harde machines, aangestuurd door een centrale computer die over elke stap moet nadenken. Maar er zijn ook zachte robots, die zijn gemaakt van zachte, flexibele materialen die zonder aansturing van buitenaf reageren op veranderingen in hun omgeving. Ideaal voor bijvoorbeeld toepassingen in de zorg.

Bas Overvelde, hoofddocent bij de faculteit Mechanical Engineering, doet onderzoek naar deze robots. Hij kreeg samen met elf andere jonge Nederlandse onderzoekers een Early Career Award van de KNAW. De prijs is een erkenning voor hun vernieuwende en originele werk.

Overvelde laat zich in zijn onderzoek inspireren door voorbeelden uit de biologie, en probeert deze na te bootsen in kunstmatige systemen. Hij werkt onder meer aan de ontwikkeling van een kunsthart van zacht materiaal dat op een natuurlijkere manier werkt dan bestaande kunstharten. “Dat draagt in de toekomst hopelijk bij aan een verbeterde en natuurlijkere interactie met ons lichaam, wat weer kan zorgen voor een betere levenskwaliteit voor de patiĆ«nt”, zegt Overvelde.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.