donderdag 22 december 2022
Elena Torta wil robots leren omgaan met chaos
ien jaar geleden verhuisde de Italiaanse naar Eindhoven voor haar promotieonderzoek over cognitieve, autonome robots en mens-robot interactie. Ze onderzocht hoe zorgrobots oudere mensen kunnen helpen om langer zelfstandig te wonen.
Eenmaal gepromoveerd begon Torta aan een baan bij ASML, maar sinds 2019 is ze weer terug op haar ‘oude’ honk op de TU/e. Haar focus is verbreed van robots in de zorg naar robots op de werkvloer in het algemeen. Dat kan overal zijn: in een operatiekamer, in een fabriek of in een magazijn.
Voor haar terugkeer naar de universiteit heeft ze één eis. Torta wil onderzoek doen waarin er een directe link is met de echte wereld. 'Dat is mijn intrinsieke motivatie, de interactie tussen robot en mens interesseert me mateloos. Er zullen steeds meer robots op de werkvloer komen. Als het niet is omdat ze mensen kunnen aanvullen, dan is het wel omdat we te maken hebben met een arbeidstekort. Die ontwikkeling is al in gang gezet, en in onze onderzoeksgroep willen we helpen om dat in goede banen leiden.'
dinsdag 6 december 2022
Exotec kondigt 4000ste robot aan
Ondertussen produceerde Exotec al 4000 robots, en dat terwijl het bedrijf amper zes maanden geleden hun 3000ste robot aankondigde.
Exotec heeft ondertussen 550 werknemers, waarvan er dit jaar 300 zijn aangeworven (150 in Europa). Skypod-robots worden volledig door Exotec in Frankrijk geproduceerd, in het hoofdkantoor van het bedrijf in Croix, waaruit export naar de hele wereld plaatsvindt.
maandag 5 december 2022
Onaangekondigde DJI Mini 3-drone
De Fly More-combo van de Mini 3 kost bij een Amerikaanse retailer 860 dollar, zo blijkt uit foto's van een klant.
Ten opzichte van de Mini 3 Pro ontbreken er op de Mini 3 diverse functies volgens de verpakking. Zo heeft hij geen sensors aan de voorkant om objecten te ontwijken, ontbreekt Advanced Pilot Assistent System 4.0 en is OcuSync 3.0 er niet.
vrijdag 2 december 2022
Europa schept kader voor drones
Valean voorziet toepassingen in beveiliging, bij hulpdiensten en als bezorgers. Maar de ambitie gaat verder, ook taxidiensten zouden tot de mogelijkheden kunnen behoren. Op termijn onbemand.
Om dit allemaal waar te maken, gaat de Commissie twintig concrete initiatieven uitwerken. Die gaan vooral gericht zijn op een vernieuwd veiligheidskader en maatschappelijke factoren.
donderdag 1 december 2022
Stimuleringsprijs voor baanbrekend onderzoek naar zachte robots
Bas Overvelde, hoofddocent bij de faculteit Mechanical Engineering, doet onderzoek naar deze robots. Hij kreeg samen met elf andere jonge Nederlandse onderzoekers een Early Career Award van de KNAW. De prijs is een erkenning voor hun vernieuwende en originele werk.
Overvelde laat zich in zijn onderzoek inspireren door voorbeelden uit de biologie, en probeert deze na te bootsen in kunstmatige systemen. Hij werkt onder meer aan de ontwikkeling van een kunsthart van zacht materiaal dat op een natuurlijkere manier werkt dan bestaande kunstharten. “Dat draagt in de toekomst hopelijk bij aan een verbeterde en natuurlijkere interactie met ons lichaam, wat weer kan zorgen voor een betere levenskwaliteit voor de patiënt”, zegt Overvelde.
donderdag 24 november 2022
'Politie San Francisco wil robots kunnen inzetten om mensen te doden'
De plannen van de politie van San Francisco zijn onthuld door de redactie van Mission Local. Die heeft beleidsdocumenten ontdekt waarin staat dat de politiedienst uit San Fransico onbemande robotvoertuigen wil inzetten ter ondersteuning.
De politie van de Amerikaanse stad San Francisco beschikt naar eigen zeggen over zeventien robotvoertuigen die in aanmerking komen voor het gebruik tegen mensen. Daarvan zijn momenteel twaalf voertuigen actief.
woensdag 16 november 2022
Boston Dynamics klaagt concurrent aan om patentinbreuk
Ghost Robotics maakt sinds de herfst van 2019 de Vision 60, een vierpotige grounddrone die voornamelijk is bedoeld voor militaire doeleinden, politiediensten en grote bedrijven.
Die patenten hebben te maken met hoe een vierpotige robot zich kan voortbewegen en zichzelf stabiel kan maken.
dinsdag 15 november 2022
Archeologie, neurowetenschappen en robotica slaan de handen ineen voor robotonderzoek
Archeologie, neurowetenschappen en robotica slaan de handen ineen om licht te werpen op deze technologische sprong voorwaarts die onze voorouders wisten te nemen en om nieuwe technologie te ontwikkelen geïnspireerd op de metacognitie en het bewustzijn van de mens.
Er bestaat geen consensus over wanneer de specifieke moderne menselijke cognitieve en metacognitieve vaardigheden tot ontwikkeling zijn gekomen en wat de aanleiding was voor de oermens om werktuigen te gaan uitvinden en maken. Uit archeologisch onderzoek naar oude technologieën weten we dat er een cruciale transitie plaatsvond van het gebruiken van werktuigen, gedrag dat in de dierenwereld wijdverspreid is, naar het maken van werktuigen.
Ongeveer 3,3 miljoen jaar geleden maakten onze mensachtige voorouders de eerste werktuigen door eenvoudige stenen van scherpe randen te voorzien. Hier moeten geavanceerde technologische verbeeldingskracht en het vermogen tot redeneren aan te pas zijn gekomen.
Het METATOOL-project wil begrijpen hoe cognitie zich zo ontwikkelde dat het uitvinden en maken van werktuigen mogelijk werd en deze inzichten gebruiken als basis voor de ontwikkeling van toekomstige technologieën. Zoals archeoloog Geeske Langejans het noemt: 'het verleden gebruiken om de toekomst te creëren'. Het project is specifiek gericht op de ontwikkeling van robots die beschikken over bewustzijnsvaardigheden die ze in staat stellen nieuwe werktuigen uit te vinden.
dinsdag 25 oktober 2022
Duitse politie test tweede robothond
De eerste wandelende robot werd in januari door minister van Binnenlandse Zaken Herbert Reul (CDU) gepresenteerd op het Innovatielab van de politie van Noordrijn Westfalen. Die kon al gelijk worden ingezet. De nderzoekers stuurden Spot na een verwoestende brand door een verwoest wooncomplex in Essen.
Volgens de LZPD is de eerste robothond nog in gebruik. De tweede wordt momenteel samen met de gespecialiseerde diensten getest.
donderdag 20 oktober 2022
Exotec kondigt grote uitbreiding in Nederland aan
Exotec, opgericht in 2015, heeft zijn hoofdkantoor in Frankrijk (Lille) en ook vestigingen in de VS, Duitsland en Japan. Het bedrijf wordt gewaardeerd op twee miljard dollar en stond op de achtste plaats in de FT 1000-lijst van de Financial Times met snelst groeiende Europese bedrijven in 2022. Exotec opereert inmiddels in tien landen en werkt voor gerenommeerde bedrijven als Decathlon en Carrefour.
Met hun roboticaoplossingen zoals de Skypod verbetert het bedrijf naar eigen zeggen niet alleen de efficiëntie in de logistieke sector, maar levert het ook een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de werkomstandigheden. Het systeem vermindert zo namelijk arbeidsintensieve en repetitieve bewegingen voor werknemers.
Het paradepaardje van Exotec, Skypod, is een orderpickingsysteem met robots die tot twaalf meter hoogte kunnen reiken. De robots kunnen autonoom bakken ophalen om deze vervolgens aan te bieden aan een manueel of geautomatiseerd pickingstation. De rekken zijn volledig schaalbaar, zodat de opslagcapaciteit – indien nodig – kan worden vergroot of aangepast aan de architectuur van een magazijn.
woensdag 5 oktober 2022
Ramphastos Investments grootaandeelhouder medisch robotiseringsbedrijf R-Solution Medical
Het in 2017 opgerichte bedrijf verwacht met de investering van Ramphastos Investments haar nationale en internationale groeiambities te versnellen.
Het controleren, verpakken en naar de juiste afdeling sturen van herbruikbaar medisch instrumentarium wordt traditioneel handmatig gedaan op Centrale Sterilisatie Afdelingen van ziekenhuizen. Mariska van der Vliet en Niels Welling waren werkzaam in de medische sector en zagen grote kansen om dit proces te verbeteren.
R-Solution heeft inmiddels twee inpakrobots met gepatenteerde technologieën en processen in ziekenhuizen geïnstalleerd en er vinden gesprekken plaats met verscheidene medische instellingen en gerenommeerde internationale distributeurs.
zaterdag 1 oktober 2022
Tesla toont werkende mensachtige robot
Tesla heeft een werkend prototype van zijn mensachtige robot Optimus laten zien. Die moet uiteindelijk 'minder dan 20.000 dollar' kosten. Elon Musk wil er 'miljoenen' van produceren.
Op een video liet Tesla zien hoe de robot een pakketje kan bezorgen, planten water kan geven en een metalen staaf kan oppakken. De nieuwe versie van de humanoid moet binnenkort zelfstandig kunnen lopen.
De beoogde prijs van rond 20.000 euro is ambitieus: vergelijkbare 'humanoids' kosten momenteel nog rond 100.000 euro. Klanten kunnen over 3 tot 5 jaar een Optimus kopen, belooft Musk.
Tesla wil de robot de komende tijd testen in zijn fabriek in Californië.
dinsdag 27 september 2022
iRobot introduceert 2-in-1 robotstofzuiger en dweilrobot
De Roomba Combo j7+ is ontworpen voor drukke huishoudens die beschikken over tapijt, vloerkleden en harde vloeren, en voor mensen die een robotstofzuiger willen die ook kan dweilen, stelt iRobot.
De robot onderscheidt zich van andere robots door te stofzuigen en te dweilen in één schoonmaakbeurt. Dit is mogelijk dankzij een volledig intrekbare dweilpad die zichzelf naar de bovenkant van de robot tilt wanneer de robot tapijt en vloerkleden detecteert, waardoor natte plekken volledig worden voorkomen.
De Roomba Combo j7+ herkent meer dan 80 veelvoorkomende objecten, waardoor de robot op commando meer specifieke plekken kan schoonmaken, zoals rond de kattenbak, het toilet, de vaatwasser en meer.
Het stelt de robot ook in staat om dingen waarover je kunt struikelen zoals snoeren, kleding, schoenen, sokken, rugzakken, voerbakken, speelgoed en afval te detecteren en te vermijden.
Om het schoonmaken nog gemakkelijker te maken, kunnen gebruikers de robot koppelen aan een spraakassistent en vragen of de robot specifieke kamers of plekken in je huis schoonmaakt. De Roomba Combo j7+ begrijpt ongeveer 600 spraakcommando’s.
De Roomba Combo j7+ met Clean Base Automatic Dirt Disposal kost 999 euro en is vanaf 4 oktober verkrijgbaar via irobot.nl en zal per 7 oktober te koop zijn bij Coolblue. De Roomba Combo j7 is ook verkrijgbaar zonder Clean Base Automatic Dirt Disposal en kost 799 euro.
woensdag 21 september 2022
HP bouwrobot print plattegronden rechtstreeks op de vloer
Hij werkt op twee oplaadbare accu’s, die elk tot vier uur printtijd moeten bieden.
SitePrint kan lay-outs afdrukken op diverse poreuze en niet-poreuze oppervlakken, waaronder multiplex, vinyl, asfalt en beton -zelfs wanneer die oppervlakken ruwheden of obstakels tot twee centimeter dik bevatten.
maandag 12 september 2022
Belgische machinebouwer naar Amazon
Amazon is sinds 2019 al klant van Cloostermans. Machines van het bedrijf worden gebruikt om producten in te pakken en zware pallets op te stapelen.
Cloostermans werd al in 1884 opgericht in het Belgische Hamme en was lange tijd actief in de textielindustrie. Tegenwoordig ligt de focus op gespecialiseerde machines.
woensdag 7 september 2022
De cobots komen eraan!
Toch lijkt het erop dat het volledige toepassingspotentieel nog niet volledig is benut.
Marktonderzoeksbureau OnePoll ondervroeg voor online retailer reichelt elektronik meer dan 1.500 Europese industriële bedrijven - waaronder 250 in Nederland - over hun visie over en ervaringen met cobots.
Robots zijn nodig op de werkvloer. Daarover zijn de ondervraagde bedrijven het in ieder geval eens. Meer dan 96 procent is het erover eens dat het gebruik van robots bijdraagt aan een betere concurrentiepositie. Tegen deze achtergrond is het niet verwonderlijk dat 93 procent van de ondervraagde bedrijven robots inzet in de bedrijfsvoering. Zelfs bij kleinere en middelgrote bedrijven maakt bijna 80 procent reeds gebruik van robots.
Met 63 procent worden productie en fabricage genoemd als de belangrijkste werkterreinen waarop robots worden ingezet. Magazijnlogistiek (56%) wordt eveneens op ruime afstand genoemd. De belangrijkste taak van robots is dus ook het ontlasten van werknemers. Meer dan de helft (53%) van de ondervraagde bedrijven laat hun robots fysiek moeilijke of uitdagende taken uitvoeren. Verder worden ze gebruikt voor testdoeleinden (49%), gevaarlijke taken (47%) en repetitieve, uniforme taken (44%).
Concreet werk omvat:
46% Verpakkingstaken
42% Machines monteren of laden
42% Palletiseren, stapelen, dingen weghalen
40% Verbindingswerkzaamheden (drukvoegen, lijmen, afdichten, rolzomen)
Hoewel robots steeds populairder worden in Nederlandse bedrijven, zijn de toepassingsgebieden duidelijk afgebakend. Slechts 3 procent van de ondervraagden wil alle taken in de productie automatiseren, terwijl 18 procent slechts een klein aantal taken door robots wil laten uitvoeren. Bovendien is een van de grootste struikelblokken voor de invoering van robots dat de aanschafkosten te hoog zijn (53%). Een even groot obstakel (53%) is de grote inspanning vereist voor installatie.
Om de invoering van robots tot een succes te maken, willen Nederlandse bedrijven vooral mensen met kennis en vaardigheden van robotica. 88 procent vindt de aanwezigheid van professionals die bereid zijn nieuwe vaardigheden in robotica te leren belangrijk. Evenzo vindt meer dan een derde (41%) van de respondenten het van cruciaal belang voor succes dat er voldoende budget is en een financiële planning die rekening houdt met onverwachte uitgaven.
Flexibiliteit en veelzijdigheid zijn de bijzondere voordelen van collaboratieve robots, ook wel cobots geheten. Ze zijn zo ontworpen dat mensen met hen kunnen werken en interacteren. In tegenstelling tot zware industriële robots die om veiligheidsredenen hun werk achter hekken en in gesloten kooien doen, zijn cobots ontworpen om samen met mensen te werken. In de industrie omarmen ze dit concept met enthousiasme. Bijna de helft van de industriële bedrijven zegt reeds met cobots te werken en bijna een derde is van plan ze in de komende 12 maanden aan te schaffen. Vooral bij middelgrote bedrijven is een duidelijke trend om meer in cobots te investeren te zien.
Volgens de respondenten wordt het merendee van de collaboratieve robots ook gebruikt bij productie en fabricage. Met 46% worden ze echter aanzienlijk vaker ingezet voor kwaliteitsinspectie van producten dan andere robots (29%). Dit is waarschijnlijk het gevolg van het feit dat bedrijven meer vertrouwen hebben in een mens-machine team als het gaat om de kwaliteit van hun producten dan het volledig automatiseren van deze taak.
maandag 5 september 2022
Waakhond VS doet onderzoek naar overname iRobot
De FTC gaat nu onderzoeken of de overname mogelijk de concurrentie belemmert. Ook onderzoekt de instantie of Amazons marktaandeel door de deal op illegale wijze wordt uitgebreid.
Een van de zorgen waar de FTC zich op richt gaat over de nieuwe gegevens over consumenten die de Roomba-stofzuigers kunnen genereren.
dinsdag 23 augustus 2022
'Inzetten op zorgrobot wordt steeds realistischer'
Hoogleraar David Abbink van de TU Delft zegt in een artikel van de NOS dat het idee dat robots een snelle oplossing kunnen zijn voor de personeelstekorten wordt overschat. Toch gaat het sneller dan je denkt. Het is zeker een uitdaging maar onder druk van de grote knelpunten in de zorg gaat het steeds sneller. Om te voorkomen dat mensen buiten de zorg vallen moet het roer om en zal er meer op afstand en via digitale kanalen gewerkt moeten worden. Voor de omslag trekt het kabinet 770 miljoen euro uit.
Dit is een expertquote van Henk Herman Nap, Vilans, in het kader van ANP Expert Support. U kunt dit bericht, of delen hiervan gebruiken op uw kanalen. Aanleiding: Robot voorkomt straks dat ouderen medicijnen vergeten, voorziet Helder
In de huidige praktijk wordt al met verschillende systemen getest. Bijvoorbeeld in het GUARDIAN-project. Daarin ontwikkelen men een sociale robot die mantelzorgers ontlast door interactie met thuiswonende ouderen.
Het driejarige project begon in februari 2020 en is een samenwerking tussen Vilans en nationale en internationale partners. Zorggroep Noordwest-Veluwe (ZNWV) begint nu de beta-testen hiermee. De zorgrobot dient als metgezel en communiceert met gebruikers in het comfort van hun eigen huis. Het herinnert ze eraan om te eten, te drinken of medicijnen in te nemen en helpt bij het bieden van dagelijkse structuur.
donderdag 18 augustus 2022
Youtuber bouwt robotpak met poten voor slangen
Allen Pan heeft een werkend 'robotpak' gemaakt, dat speciaal is ontworpen voor slangen. Dit stelt de reptielen in staat om rond te lopen op vier poten, in plaats van dat ze moeten rondkruipen op de grond. Pan grapte dat hij 'te doen heeft met slangen' en dat hij de dieren graag wil helpen.
dinsdag 16 augustus 2022
Robothond met raketwerper
De bewapende robothond is te zien in een video van het Russische staatspersbureau RIA Novosti over de wapenbeurs Army-2022 in Moskou. De robot loopt rond waarna hij gaat liggen en zijn raketwerper naar voren richt.
De robot zou ook zijn in te zetten voor 'civiele doeleinden', zoals zoekacties in puin of moeilijk begaanbaar terrein.
Volgens critici is de gebruikte robot een model van de Chinese fabrikant Unitree Robotics, die via AliExpress te koop is voor zo'n 3000 euro.
vrijdag 12 augustus 2022
Xiaomi onthult mensachtige robot
Tijdens een media-event liep de robot op het podium naar Xiaomi-ceo Lei Jun en gaf hem een bloem. Ook deed de CyberOne een Kung Fu-beweging en voerde hij een gesprek met de topman.
De humanoid ziet de wereld in 3D en heeft dertien gewrichten. De CyberOne kan met één hand objecten tot anderhalve kilogram dragen.
Voorlopig is de robot nog erg duur. De kosten komen volgens Jun uit op ongeveer 100.000 euro.
woensdag 10 augustus 2022
Robots vervangen vakkenvullers
De robots van Telexistence worden in eerste instantie ingezet om drankjes in koelkasten aan te vullen. Het systeem scant de schappen en bepaalt hoeveel producten er nog staan en welke artikelen prioriteit moeten krijgen.
Later deze maand worden de robots in gebruik genomen in driehonderd winkels van de Japanse keten FamilyMart. De machines moeten volgens het bedrijf vooral de medewerkers ontlasten.
vrijdag 5 augustus 2022
Amazon neemt iRobot over
Twaalf jaar na de oprichting introduceerde het bedrijf de Roomba, een robot waarvan 30 miljoen exemplaren zijn verkocht.
De overeenkomst is nog niet definitief en moet nog goedgekeurd worden door de aandeelhouders en de mededingingsautoriteiten van de VS.
De huidige CEO Colin Angle blijft na de overname op zijn post zitten.
woensdag 3 augustus 2022
Marc Coucke investeert in roboticabedrijf
Het bedrijf wil distributiemagazijnen transformeren met een nieuwe generatie autonome robots. Die moeten een antwoord bieden op het personeelstekort in de sector.
De robots zijn sneller, reactiever en veiliger dan de huidige generatie in magazijnen en distributiecentra, klinkt het.
dinsdag 2 augustus 2022
'Robots zijn een must in de gezondheidszorg'
Jammer genoeg is daar weinig mee gedaan. Technologie kan een uitkomst bieden, zegt Dekker. Robotarmen kunnen heel goed mensen wassen en arbeidstekorten in de zorg opvullen.
Vergeleken met andere Westerse landen doet Nederland weinig aan technologische innovatie rond AI en big data. Volgens Fabian Dekker komt dat vooral omdat de arbeid in Nederland te goedkoop is. Dat maakt de stap om technologie in te zetten groot, terwijl je het bijna overal kunt inzetten.
In de juridische sector kan je rechterlijke vonnissen automatiseren. Er bestaan robotadvocaten. Op Schiphol kan het natuurlijk ook efficiënter. Dat het niet gebeurt heeft niet alleen met kosten te maken, maar ook omdat de technologie nog niet zo ver is.
We zitten volgens Dekker in een zorginfarct. We moeten met steeds minder zorgverleners, steeds meer zorg geven. Daarom zijn er heel veel zorgmedewerkers nodig. Volgens Dekker is automatiseren onderdeel van de oplossing, maar zijn er nog veel hobbels om te nemen: 'Er is nog veel onbekendheid over wat er precies allemaal kan met robots. En in de gezondheidszorg heb je ook met de eindgebruiker te maken. De ouderen, de omgeving en de zorgprofessionals, die er uiteindelijk mee moeten gaan werken.'
vrijdag 29 juli 2022
Dode spinnen als zombierobots
Dode spinnen in plaats van robotarmen, het klinkt onconventioneel, maar mogelijk een slimme oplossing voor verschillende problemen.
In een publicatie in Advanced Science tonen onderzoekers van de Rice University aan hoe dode spinnen met behulp van een met lucht gevulde spuit kunnen worden gebruikt als hydraulische grijpers. Necrobiotica, zo wordt het concept genoemd.
donderdag 28 juli 2022
Kunsthuid zweet op commando
Een kunsthuid die op commando kan zweten kan tal van praktische toepassingen hebben. Een gelijkmatig zwetende kunsthuid kan helpen om de oppervlakte van robots te koelen. In sociale toepassingen kan het helpen om de robot zo mens-realistisch mogelijk te maken, en dan hoort zweten erbij. Of denk aan speciaal verband dat gecontroleerd medicijnen kan afgeven aan de menselijke huid, of aan een wondoppervlakte zoals een brandwond.
Die toepassingen worden alleen maar concreter doordat ze met deze nieuwe vinding in staat zijn om tot op enkele micrometers nauwkeurig te kunnen controleren waar de kunsthuid vloeistof uitscheidt. Dat niet alleen, maar de onderzoekers controleren nu ook hoeveel en hoelang de vloeistof door de kunsthuid wordt vrijgegeven, waar de vloeistof zich verzamelt en wanneer het tijd is om de vloeistof weer te absorberen.
maandag 25 juli 2022
Imec stapt in internationale AI-robotica onderzoeksgroep
De organisatie omvat 31 partners in veertien landen. Voor België wordt de bevoegde partner dus imec.
'Onze onderzoekers in robotica en AI werken aan applicaties zoals cobots, exoskeletten, sociale robots, droens en zachte robots. Met euROBIN willen we het onderzoek naar mensvriendelijke robotica versnellen.'
zaterdag 16 juli 2022
Zowel Eindhovense voetbalrobots als zorgrobot prolongeren wereldtitel in Bangkok
In het robotvoetbal waren de Eindhovense robots dit jaar duidelijk een klasse apart, veel wedstrijden werden met grote cijfers gewonnen. Ook de finale werd zeer overtuigend gewonnen: het werd 15-0 tegen een ander team uit Nederland, de Falcons van de Veldhovense chipfabrikant ASML. In een eerdere confrontatie, tijdens de voorrondes, wonnen de ASML Falcons nog met 4-3, maar dit had alles te maken met een fout in de software die Tech United in die wedstrijd parten speelde en in de finale was verholpen. Lieke Motors was de ster in de eindstrijd met 5 doelpunten.
Tijdens het WK robotvoetbal spelen de robots geheel autonoom wedstrijden van vijf tegen vijf door gebruik te maken van sensoren en andere innovatieve software. Afgelopen jaar verbeterde Tech United de voetbalrobots op verschillende vlakken, zoals dribbelen en verandering van de tactiek tijdens de wedstrijd. Het uiteindelijk doel van het team is om in 2050 met autonome voetbalrobots de menselijke wereldkampioen te kunnen verslaan.
dinsdag 12 juli 2022
Robots voor het spoor
Robots die samen met mensen op en rond het spoor werken. Toekomstmuziek? Niet als het aan ProRail ligt. Men is druk aan het testen om met bots als SPOT en ANYmalD werk veiliger en efficiënter uit te voeren. Maar daar is nog wat voor nodig…
De bestaande robots zijn helaas nog niet spoor-proof, vertelt projectleider Michiel Stam, die samen met zijn collega’s de proeven uitvoert. “Als ik deze robot nu op een autonome missie stuur dan gaat hij die uitvoeren, maar ligt er ergens een obstakel, dan loopt hij misschien het spoor in. Ook is het navigeren zelf van autonome robots nog niet op zo’n niveau, dat ze gegarandeerd uit het spoor of de zogeheten profielvrije ruimte blijven. Dit zijn zaken die nog beter ontwikkeld gaan worden. En bedenk: een mens kan situaties inschatten, creatief denken, en dat kan een robot nog helemaal niet.”
maandag 11 juli 2022
Ketchupfles laat zachte robots soepel lopen
Het onderzoek van Bas Overvelde, hoofddocent bij de faculteit Mechanical Engineering, en promovendus Luuk van Laake brengt robots die bewegen en voelen als levende wezens dichterbij. Zulke ontwerpen zijn beter geschikt voor het verkennen van ruig en onbekend terrein of voor medische toepassingen.
Robots worden nog steeds voornamelijk geassocieerd met harde machines, aangestuurd door een centrale computer die over elke stap moet nadenken. Levende wezens bewegen juist soepel doordat er intelligent gedrag zit ingebakken in hun lichaam, wat ook ideaal is voor robots die voortdurend omgaan met mensen, zoals in de medische zorg. Het onderzoeksveld van soft robotics werkt dan ook aan robots van zachte, flexibele materialen die zonder aansturing van buitenaf reageren op veranderingen in hun omgeving.
Het hart van de nieuwe zachte robot is een 'hysteretisch ventiel', zoals de onderzoekers hun uitvinding noemen in hun vakpublicatie. Buitenstaanders kunnen het ventiel herkennen als een variant op de opening van een ketchupfles. Dat zorgt ervoor dat je ketchup makkelijk kunt doseren en dat de vloeistof niet lekt, Moderne flessen zijn aangepast zodat ze zo min mogelijk sputteren, maar Overvelde en collega’s vroegen zich juist af of je met dit normaal gesproken ongewenste gedrag een robot kunt laten bewegen.
vrijdag 8 juli 2022
Ook in Thailand verdedigt Nederland komende week een grote voetbaltitel
Een kleine 10.000 kilometer verderop, in Bangkok om precies te zijn, speelt Tech United van de TU Eindhoven komende week, van 13 t/m 16 juli, om de wereldtitels robotvoetbal en zorgrobot tijdens RoboCup 2022. Tijdens het vorige WK in 2019 wisten ze beide titels te winnen. Kunnen ze die knappe prestatie dit jaar herhalen?
Eerlijk is eerlijk, de voetbalrobots hebben nog niet dezelfde fluwelen techniek als de vrouwen van Oranje, maa
r ze worden wel elk jaar een stukje beter en geavanceerder. Vorige maand speelde Tech United zelfs voor het eerst tegen een professioneel vrouwenteam van vlees en bloed, als afsluiting van het gewonnen EK robotvoetbal in Portugal.
Tegen de vrouwen van voetbalclub Vitória SC behaalden de voetbalrobots een knap gelijkspel (4-4) en wonnen ze zelfs de strafschoppenreeks, al moet daarbij worden aangemerkt dat de voetbalsters van Vitória SC niet op volle kracht speelden. Bekijk hier een samenvatting.
De wedstrijd tegen Vitória SC mag dan de boeken ingaan als een demonstratiewedstrijd, het feit dat de voetbalrobots in staat zijn om menselijke speelsters knap partij te bieden, zegt wat over de progressie die Tech United en het robotvoetbal doormaken. “Het is een mijlpaal. De robots zijn dus betrouwbaar genoeg om dit te kunnen.
In Bangkok komt ook de zorgrobot van Tech United in actie, in de zogeheten @Home-competitie. Hierbij moeten robots verschillende huishoudelijke taken uitvoeren en worden ze door een jury beoordeeld. De zorgrobot van Tech United, HERO, is ook hier de titelhouder, maar de concurrentie is dit jaar groot.
woensdag 6 juli 2022
Nieuwe robots voor Amazon
Amazon neemt een nieuwe generatie robots in bedrijf. De nieuwe kastendragers, want daar worden ze voor gebruikt, zijn anders dan hun voorgangers omdat ze zich vrij tussen mensen door bewegen. Voorheen hadden de karretjes duidelijke markeringen nodig om mee te navigeren.
dinsdag 5 juli 2022
Sociale robots kunnen kinderen nog niet echt boeien
Sociale robots zijn robots die fysiek aanwezig zijn en interactie met mensen kunnen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld vragen stellen of een gesprek voeren. Ze proberen zoveel mogelijk te handelen zoals mensen dat doen: zoals bewegen in de ruimte en reageren op spraak.
Communicatiewetenschapper Chiara de Jong ontwikkelde eerst een meetinstrument voor het betrouwbaar meten van acceptatie. Vervolgens vroeg ze een groep van 570 kinderen in de leeftijd van acht en negen jaar of ze een Cozmo robot thuis wilden uitproberen.
Deze sterke afname na het eerste enthousiasme verraste De Jong, ‘want kinderen trekken wel erg naar andere technologie, zoals games en tablets.’ Dat de nieuwigheid er wel af was, of dat de robot niet aan de verwachtingen voldeed, waren niet de belangrijkste verklaringen voor deze afname. Vooral de competitie met ander speelgoed en apparaten bleek van invloed, en het gebrek aan een motivatie om de robot te gebruiken.'
dinsdag 14 juni 2022
IRobot introduceert Roomba i5
Gebruikers kunnen met de iRobot Home-app zogenoemde Smart Maps maken en zo aangeven welke specifieke kamers de huishoudapparaten moeten stofzuigen.
De functie werkt ook in combinatie met spraakassistenten, zodat gebruikers spraakcommando's kunnen geven.
Beide apparaten ontvangen automatisch software-updates zodra iRobot deze beschikbaar stelt.
De Roomba i5+ kost 699 euro en de Roomba i5 zonder Clean Base Automatic Dirt Disposal kost 449 euro.
maandag 13 juni 2022
Robots oplossing voor personeelstekorten in de zorg?
Naast filmpjes en liedjes afspelen is heeft de robot ook een gymnastiekprogramma, waarmee ze bewoners helpt te bewegen. En met met behulp van sensoren kan de robot bijspringen in de nachtdienst.
Hoogleraar in 'Haptic Human-Robot Interaction' aan de TU Delft, David Abbink, tempert de hoge verwachtingen. 'Het idee dat robots een snelle oplossing kunnen zijn voor de personeelstekorten wordt overschat. Het is een complexe uitdaging.'
vrijdag 10 juni 2022
RoboTeam Twente onthult zesde generatie voetbalrobots
De hoofdfocus van de verandering dit jaar liggen op het modulair maken van de robots. Dit zorgt er voor dat een probleem sneller kan worden gediagnosticeerd en verholpen, wat cruciaal is tijdens een wedstrijd. Een onderdeel vervangen kostte eerder tot 15 minuten, met het nieuwe design is dit teruggedrongen naar 1 minuut. Daarnaast zijn de robots, door middel van een nieuwe demping, in staat om de bal beter aan te nemen en bij zich te houden.
Ook op softwarevlak zijn flinke stappen gemaakt naar aanloop van het WK. De kunstmatige intelligentie die de robots aanstuurt kan nu voorspellen waar de robots van de tegenstanders zullen zijn in de toekomst en daarop het pad van de robot aanpassen. Hierdoor anticiperen de robots beter op de tegenstanders en bewegen ze efficiënter over het veld.
RoboTeam Twente bestaat uit 25 studenten van de Universiteit Twente en Saxion Hogeschool. Het doel van RoboTeam Twente is om te inspireren en innoveren in het veld van robotica en kunstmatige intelligentie.
vrijdag 3 juni 2022
Tesla wil prototype van mensachtige robot onthullen
Het zou gaan om een vriendelijke robot die is gemaakt 'door mensen, voor mensen'. Hij is vooral bedoeld om repetitieve en saaie taken uit handen te nemen.
De robot weegt zo'n 60 kilogram en kan lopen met een snelheid van ongeveer 8 kilometer per uur.
250e blaasverwijdering met operatierobot
Urologen Sjoerd Klaver en Daniëlle van Diepen van het Erasmus MC Kanker Instituut voerden deze maand de 250e blaasverwijdering uit bij een patiënt met blaaskanker. Ze gebruiken daarvoor de Da Vinci-operatierobot.
donderdag 2 juni 2022
Definitief groen licht voor nieuwe master Robotics
Op de Universiteit Twente is de afgelopen maanden en jaren achter de schermen druk gewerkt om alle formele stappen te doorlopen. Zo was er nauw contact met de medezeggenschapsorganen van de UT, die instemmingsrecht hebben, en kwam er eerder al een positief advies van de Commissie Doelmatigheid Hoger Onderwijs (CDHO).
De nieuwe master Robotics is het antwoord op de enorme marktvraag en de populariteit van het vakgebied robotica onder (aankomende) studenten. De master Robotics brengt verschillende UT-disciplines bijeen en is voor het grootste deel opgezet vanuit twee faculteiten: EEMCS en ET.
De ontwikkelingen rondom deze nieuwe masteropleiding passen goed binnen de waardevolle en snelle stappen die de universiteit Twente momenteel zet op de discipline robotica. Zo werd recent het Robotics Centre van de UT opgezet en is de UT in de persoon van prof. Stefano Stramigioli eind juni de gastheer van het European Robotics Forum (ERF) 2022 in Rotterdam. Dit is de meest toonaangevende robotica-conferentie in Europa.
dinsdag 31 mei 2022
Roessingh schaft arm-handrobot ‘ArmeoPower’ aan
De afgelopen maanden is de arm-handrobot ArmeoPower succesvol getest in het Innovatielab van Roessingh. Na de test- en evaluatieperiode heeft Roessingh, als eerste revalidatiecentrum de ArmeoPower, aangeschaft.
De betrokken fysio- en ergotherapeuten zijn enthousiast en verwachten meerwaarde bij de behandeling van verschillende patiëntgroepen, onder andere bij mensen die een CVA (beroerte) hebben gehad.
De complexe arm-handrobot is begin 2022 geplaatst in het Innovatielab in het revalidatiecentrum.
Onderzoekers van Roessingh Research and Development waren hier nauw bij betrokken. Een aantal therapeuten kreeg instructie over het werken met de ArmeoPower en in de weken daarna hebben zij samen met patiënten de robot verder geprobeerd.
Op dit moment wordt er gewerkt aan speciale behandelmodules, om de robot in de reguliere behandeling voor ernstig aangedane CVA-patiënten in te kunnen zetten. Vervolgens wordt er gekeken naar de mogelijkheden bij andere doelgroepen zoals dwarslaesiepatiënten.
maandag 30 mei 2022
Nieuwe printmethode voor kunstmatige huid
Veel van de huidige sensoren zijn gebaseerd op siliciumcomponenten, maar deze zijn stijf en dik. Dit maakt het moeilijk en duur om ze op de buitenkant van een robot te plaatsen.
Om het probleem van het maken van nauwkeurige en flexibele elektronica op te lossen, hebben experts van de TU/e, in samenwerking met onderzoekers in Frankrijk, Oostenrijk en het VK, nieuwe flexibele elektronica ontwikkeld. Hiervoor printen ze organische materialen op basis van polymeren. De printmethode maakt het mogelijk om in elke pixel van de constructie front-end elektronica (de eerste elektronica-laag na de sensor) te plaatsen.
Naast toepassingen in de industrie met robots, kan de technologie nuttig zijn op tal van andere gebieden, zoals in de gezondheidszorg.
De sensoren zouden bijvoorbeeld kunnen worden gebruikt om de drukverdeling op een matras in kaart te brengen, en zo patiënten kunnen helpen om doorligwonden te voorkomen. Daarnaast zouden ze kunnen worden gebruikt om te controleren of ouderen thuis of in verzorgingstehuizen vallen, door sensoren in de vloeren aan te brengen. Dit soort sensoren zou zelfs kunnen worden afgestemd om de integriteit van vliegtuigvleugels te controleren.
donderdag 26 mei 2022
Dyson werkt aan thuisrobots
De Britse uitvinder Dyson stort zich naast stofzuigers en handdrogers nu ook op robots die kunnen helpen met huishoudelijke taken.
Het bedrijf heeft plannen aangekondigd om een robotfabriek te vestigen op Hullavington Airfield, in Wiltshire. Daar komen zo'n 250 robotica-ingenieurs te werken.
Dyson produceerde al wel robotstofzuigers.
Het bedrijf toond een dezer dagen al iets van de ontwikkeling in een video op de International Conference on Robotics and Automation, in Philadelphia.
donderdag 19 mei 2022
De hoogste springer op aarde?
De springrobot is in wezen een grote veer die bestaat uit vier flexibele strips van koolstofvezel die met elastiekjes zijn verbonden met een draad in het midden. Die draad zit onderaan vast en verdwijnt bovenin in een motortje in de raketvormige punt.
Een springrobot zou zo gebieden kunnen verkennen die nu alleen bereikbaar zijn met energieslurpende drones. Denk aan onregelmatig terrein met rotsen, kliffen of bergen puin na een aardbeving.
woensdag 18 mei 2022
RoboVac X8 Hybrid robotstofzuiger van Eufy by Anker
Het vermogen om dierenharen te verwijderen is met bijna 57 procent toegenomen in vergelijking met de eerdere RoboVac-modellen. Wanneer de robotstofzuiger op een tapijt of vloerkleed rijdt, past hij de zuigkracht automatisch aan.
De RoboVac X8 Hybrid is te bedienen met spraakbesturing via Amazon Alexa of Google Assistant of de bijbehorende app en is (met korting) verkrijgbaar voor 399 euro.
vrijdag 13 mei 2022
Nieuwe noodhulpdrone DroneTeam Twente
Met deze drone gaat het team de strijd aan met meer dan dertig andere teams tijdens de iMechE UAS Challenge 2022, waar de drone een gesimuleerde reddingsmissie uitvoert.
Thunderbird borduurt voort op de drone Phoenix en is efficiënter terwijl er een pakket vervoerd wordt. De drone heeft eveneens een groter bereik: meer dan 30 kilometer.
Met een maximaal wedstrijdgewicht van tien kilogram inclusief lading, is gewicht een belangrijk punt voor het team. Om een zo laag mogelijke massa te bereiken, maakt het team gebruik van een volledig 3D-geprinte romp met een intern carbon frame.
woensdag 20 april 2022
Kinderen leren woordjes tweede taal beter met robots
Als kinderen die gedurende lange tijd met robots om gaan, ontwikkelen ze onvermijdelijk een relatie met hen. Mirjam de Haas (Radboud) onderzocht hoe deze relatie en betrokkenheid met de robot in de loop van de tijd kan veranderen door het gedrag van de robot.
Ze ontdekte wel dat kinderen de robot vóór een experiment meer als een mens zagen dan na het experiment. Vooral jongens gingen de robot na langere tijd meer als een computer zien. De verandering van perceptie kan komen doordat de kinderen vóór het experiment zeer hoge verwachtingen hadden, die de robot niet kon waarmaken, en dat daarom kinderen hun perceptie van de robot na het experiment bijstelden.
maandag 18 april 2022
Robots gaan in de hersenen tumoren en cysten behandelen
Om de robots te ontwikkelen koos Bionaut Labs ervoor om magnetische energie te gebruiken om de robots voort te bewegen.
De robots moeten worden aangestuurd met magnetische spoelen die zich buiten de schedel van de patiënt bevinden. Volgens Bionaut Labs zou de technologie tien tot honderd keer minder energie verbruiken dan MRI-scans.
donderdag 14 april 2022
Dronevlucht Antea Group gaat testfase in
Op woensdag 13 april heeft bij Nijmegen een eerste testvlucht plaatsgevonden in het testgebied van Rijkswaterstaat.
Tijdens de testvlucht zijn vliegopties met verschillende waarnemingen onderzocht: EVLOS (Extended Visual Line of Sight), waarbij de dronepiloot in verbinding staat met waarnemers op de grond en BVLOS (Beyond Visual Line of Sight), waarbij de drone buiten het zicht van de piloot vliegt. De uiteindelijke keuze zal mede afhankelijk zijn van wat er binnen de huidige Europese wet- en regelgeving mogelijk is.
De gedroomde dronevlucht komt met deze testvlucht steeds dichterbij. De route is op hoofdlijnen bekend. Ook vinden er gesprekken met de autoriteiten in Duitsland en Denemarken plaats.
Sociale robot wordt beter door inzet digital twins
Met digital twins wordt bedoeld een digitaal kopie die in eenheid functioneert met de werkelijkheid. De combinatie moet zorgen voor betere data-inzichten en werken op afstand. Bij robots bieden ze kansen voor een robuustere aansturing. Vanuit het Robots4Care-project wordt nu gekeken naar mogelijkheden om nog meer data op te halen in de digital twin.
Het project Robot4Care wordt gevoerd vanuit het lectoraat High Tech Embedded Systems en is onderdeel van het grotere project Digital Twin Academy, dat middels toegepast onderzoek en kennisdeling digital twins wil ontsluiten voor het bredere publiek. Andere Fontys-lectoraten en instituten dragen bij aan het project, zoals het lectoraat Mens & Gezondheid.
woensdag 6 april 2022
Financiering voor Surgical Robotics Lab
De ambitie van het RĒGO-project is om de volgende generatie AI-aangedreven interactieve miniatuur multi-robotsystemen mogelijk te maken.
RĒGO gaat een innovatieve set microscopisch kleine zwermen robots ontwikkelen voor samenwerkingstaken. Deze zwermen worden draadloos aangestuurd door elektromagnetische velden en beheerd door mensen via intuïtieve behendige interfaces en interactieve technieken. Het project zal leiden tot het creëren van toepassingsspecifieke microrobotische zwermen die zich richten op de uitdagingen van minimaal invasieve chirurgische procedures. Daarnaast zullen katalytische zwermen worden bestudeerd op hun potentieel in toepassingen van waterbehandeling.
maandag 4 april 2022
Boston Dynamics start verkoop van Stretch-robot
Boston Dynamics is begonnen met de verkoop van zijn Stretch-robot. Deze autonome robot bestaat uit een arm met vacuümgrijper op een mobiel platform en is gemaakt om goederen te verplaatsen in magazijnen.
Stretch wordt vanaf dit jaar aan bedrijven geleverd. DHL, Gap, H&M en Maersk hebben al een robot aangeschaft. Deze bedrijven mochten de robot ook al sinds de lente van 2021 testen.
vrijdag 1 april 2022
EEVE brengt de robot revolutie bij je thuis
Robot bouwer EEVE positioneert zich als leverancier van multifunctionele en betaalbare robots voor het grote publiek. EEVE ontwikkelde de voorbije drie jaar succesvol een autonoom navigerende robot met maaifunctie.
Na de presentatie van het Willow X concept in 2021, toont het Belgische EEVE voor het eerst een werkend prototype van Willow X aan het publiek. Daarmee is het startschot gegeven van de race naar de gunst van iedereen die vervelende klussen liever over laat aan een robot.
woensdag 30 maart 2022
Nieuwe functies voor robotmaaier
De nieuwe functies zijn gebaseerd op Artificial Intelligence (AI), Automower Intelligent Mapping (AIM) en cloud computing.
et de nieuwe AIM-technologie wordt er een virtuele kaart gemaakt van het gazon. Je kunt het vervolgens via de app indelen in zones. Zo kun je de maaifrequentie en -hoogte per gazondeel aanpassen. Dat is een uitkomst voor wanneer je bijvoorbeeld een stuk van het gazon opnieuw hebt ingezaaid of er plekken zijn met veel schaduw. Ook kun je bepaalde zones uitsluiten van maaien waardoor het gras er lang kan worden en er allerlei wilde bloemen kunnen groeien die aantrekkelijk zijn voor bijen en andere bestuivers. Zo combineer je een stadsweide in eigen tuin met een strak gemaaid gazon.
Een aantal updates is al beschikbaar voor de geavanceerde Automowers 405X en 415X als ook voor de all-wheel-drive modellen 435X AWD en 535 AWD. In 2023 verwacht Husqvarna EPOS te introduceren voor particuliere tuinen.
maandag 28 maart 2022
Robotisering voor een toekomstbestendige Noordelijke scheepsbouw
In dit project wordt onderzocht hoe robotisering kan worden toegepast in de noordelijke scheepsbouw, om de productiviteit van de gehele keten te verbeteren. De toekomst van de noordelijke scheepsbouw staat onder druk en orders gaan verloren vanwege te hoge kosten. Samenwerken is essentieel voor het behoud van de maritieme sector en werkgelegenheid in Noord-Nederland.
De uitkomst van het project moet de doorslag geven voor de bouw van de robotiseringsfaciliteit. Gedeputeerde IJzebrand Rijzebol: "De daadwerkelijke bouw van de robotiseringsfaciliteit gaat een impuls zijn voor de hele noordelijke maritieme industrie. Het levert veel werkgelegenheid op en het biedt kansen om de CO2-uitstoot van de scheepvaart te verminderen."
Het project ‘Shared Facility’ bestaat uit verschillende toepassingen: van geautomatiseerde montage van staalplaten en profielen, tot het aan elkaar lassen van micropanelen in een centrale robotlijn, de ‘Shared Facility’. Met geautomatiseerde processen wordt de kwaliteit verhoogd en de doorlooptijd verkort, waardoor er jaarlijks per werf meer schepen gebouwd kunnen worden. Dit vergroot de werkgelegenheid in de scheepsbouw en bij de toeleveranciers.
vrijdag 25 maart 2022
Robot helpt brandweermensen
LIvE SAVER luidt de naam van een op afstand bestuurbare mobiele robot die de brandweer gaat helpen bij reddingsoperaties.
De robot kan brandweerlieden helpen bij het zoeken naar slachtoffers in brandende gebouwen met meerdere verdiepingen. Hij is gemonteerd op een aluminium chassis, waarvan de rupsbanden worden aangedreven gezet door twee gelijkstroommotoren. Een microcontroller fungeert als het brein van de robot.
donderdag 17 maart 2022
Roomba-stofzuigers iRobot krijgen ondersteuning voor Siri
Met de nieuwste versie van de iRobot Home App kunnen iOS-gebruikers hun iRobot-apparaat koppelen aan Siri. Het iRobot-apparaat moet wel wifiondersteuning hebben.
IRobot geeft zijn robotschoonmakers verder een Child & Pet Lock-functie, waarmee de Clean-knop op de apparaten tijdelijk wordt uitgeschakeld.
dinsdag 15 maart 2022
ADW Hybrid 29-31 maart: de toekomst van stedelijke luchtmobiliteit
Op 31 maart is de NL Drone dag waar de Nederlandse drone sector samen met het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat weer gezamenlijke stappen zet om de ontwikkeling van drones in Nederland vorm te geven. RAI Amsterdam nodigt u uit om ADW Hybrid 2022 te bezoeken.
Amsterdam Drone Week is een samenwerking tussen RAI Amsterdam en EASA, de Europese instantie die verantwoordelijk is voor de veiligheid van het vliegverkeer. Andere partners zijn onder meer het Ministerie van Infrastructuur & Waterstaat, gemeente Amsterdam, Eurocontrol, UIC2, WEF, NEDO, CANSO, GUTMA, GSMA, ACEA, Boeing, Airbus, Volocopter, Lilium, KPN, NLR, Achmea, Metropolis en Groupe ADP. ADW Hybrid wordt gelijktijdig met Intertraffic gehouden en brengt de hele mondiale mobiliteitswereld naar RAI Amsterdam.
In hal 11 kun je de Showcase Area bezoeken, waar de nieuwste UAV's te zien zullen zijn. Ook zullen er elke dag vliegdemonstraties zijn in de Drone Arena. Zo zullen drones worden getoond voor bloedtransport en defibrillatiehulp, medische hulpverlening en vrachtdrones met een laadvermogen tot 1.000 kg, bewaking, inspectie en monitoring en autonome levering. Aanwezige bedrijven: Avy, ANWB, Atlas, Drone Team Twente, FlyingBasket, ZenaDrone, Saxion, Horyzn, Enav en Wing.