Ads Top

Centra robotchirurgie van start

Het Erasmus MC, Radboudumc, Santeon ziekenhuizen en urologen starten twee centra voor robotchirurgie bij prostaatkanker.

Met het initiatief willen de ziekenhuizen en umc's samen de prostaatkankeroperaties met behulp van robotchirurgie in Nederland concentreren. Doel hiervan is om dezelfde kwaliteitsstandaard te bereiken als elders in Europa.

De centra komen in het Maasstad Ziekenhuis te Rotterdam en het Canisius Wilhelmina Ziekenhuis te Nijmegen. Ze zullen na de zomer starten. Het aantal behandelde patiënten per centrum moet de komende jaren groeien van vijfhonderd naar ten minste duizend per jaar.

Patiënten met prostaatkanker blijven in hun eigen ziekenhuis onder behandeling, voor en na de ingreep. Alleen de operatie vindt plaats in het gespecialiseerde centrum.

In Duitsland is de Martini Klinik te Hamburg een voorbeeld waar concentratie met supergespecialiseerde urologen heeft geleid tot betere resultaten. In Nederland is de zorg rondom prostaatkanker nog heel verspreid. Patiëntenorganisaties en zorgverzekeraars pleiten daarom al langer voor concentratie.

Uit onderzoek is gebleken dat concentratie niet alleen leidt tot betere resultaten van de kankerbehandeling, maar ook incontinentie en potentiestoornissen na de ingreep voorkomt.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.