Ads Top

Onderzoek in VS naar onze omgang met robots

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek heeft aan dr. Maartje de Graaf, nu postdoc aan de Universiteit Twente (Communication Science), een Rubicon-beurs toegekend. Die stelt haar in staat om twee jaar onderzoek te doen in de VS naar de manier waarop mensen het gedrag van robots proberen te begrijpen.

Maartje de Graaf is nu werkzaam binnen het Center for eGovernment Studies (CFeS). In juni 2015 promoveerde zij aan de UT op een onderzoek naar onze perceptie van robots. Hoe mensen reageren op robots, is voor haar ook nu een belangrijk onderzoeksonderwerp, ook omdat die reacties ethische en maatschappelijke gevolgen hebben.

In de twee jaar dat ze aan de Amerikaanse Brown University (Providence, Rhode Island) onderzoek kan gaan doen, wil zij het gebruik van ‘theory of mind’ onderzoeken: mensen gebruiken dit om andermans gedrag te verklaren. Gebruiken ze ook theory of mind om het gedrag van robots te begrijpen en verklaren, wanneer doen ze dat dan en hoe? Maartje de Graaf verwacht dat de uitkomsten van haar onderzoek bijdragen aan technologieontwikkeling van sociaal acceptabel robotgedrag – en de bijbehorende beleidsvorming.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.