woensdag 30 december 2020

Boston Robotics maakt robotdansvideoclip

Boston Dynamics heeft een nieuwe robotdansvideo uitgebracht om het nieuwe jaar in te luiden. Naast Spot zijn nu ook Atlas en Handle, respectievelijk de mensachtige en de dozenverplaatser te zien. De robots doen verschillende soorten dansbewegingen, waarbij ze kortstondig op een been staan, de armen gebruiken, springen en meer.

maandag 21 december 2020

Nieuwe droneregels: Vliegen in de EU en ruimte voor innovatie

Vanaf 31 december 2020 gelden in de Europese Unie voor alle dronevliegers dezelfde regels.

De nieuwe regelgeving moet het luchtruim veilig houden en meer ruimte creëren voor innovatieve toepassingen met drones die verschillende werkzaamheden ondersteunen, zoals inspecties van dijken, verkeersmanagement, het gebruik door media en toepassingen in de landbouw.

Mensen die met een drone vliegen die zwaarder is dan 250 gram of een lichtere drone met een camera moeten zich vanaf 31 december verplicht registreren bij de RDW. Is de drone zwaarder dan 250 gram dan moet er ook een vliegbewijs worden gehaald. Dit geldt ook voor mensen die een drone alleen recreatief gebruiken.

Het gelijktrekken van de droneregels in de EU betekent dat professionals meer ruimte krijgen om met drones te werken. In verschillende beroepen wordt steeds meer gebruik gemaakt van drones. De onbemande vliegtuigjes vormen een innovatieve aanvulling en zorgen ervoor dat bestaande werkwijzen efficiënter en duurzamer kunnen worden uitgevoerd.

De nieuwe regelgeving geeft ook meer ruimte voor testen en experimenten met nieuwe toepassingen, zoals een proef met medicijnbezorging tussen ziekenhuizen in Meppel en Zwolle.

donderdag 17 december 2020

Robot die kookt en afwast

De Russische ondernemer Mark Oleynkik heeft het altijd druk met zijn werk, dus ontwikkelde hij de  Robotics keukenrobot, die momenteel in staat is om dertig recepten uit zijn robotmouwen te schudden.

dinsdag 15 december 2020

LG kondigt autonome ontsmettingsrobot aan

LG heeft een autonome robot aangekondigd die met behulp van UV-C-licht ruimtes kan ontsmetten.

De robot kan zelfstandig door een ruimte bewegen en daarbij tafels, stoelen en andere meubels ontwijken.
Volgens LG kunnen de vaak aangeraakte oppervlakken van een kamer in een kwartier tot een half uur ontsmet worden.

LG wil de robot gaan verkopen aan bedrijven in de horeca, winkeliers, kantoren en het onderwijs in de Verenigde Staten. De robot moet begin 2021 beschikbaar komen.

donderdag 10 december 2020

'Hyundai neemt robotmaker Boston Dynamics over'

Hyundai Motor neemt nu zo goed als zeker de Amerikaanse robotproducent Boston Dynamics van het Japanse Softbank over voor een bedrag van omgerekend zo'n 760 miljoen euro.

Het bestuur van Hyundai Motor zou donderdag de plannen voor de overname definitief willen maken, schrijft The Korea Economic Daily.

Hyundai wil flink inzetten op robots. Het bedrijf heeft in 2018 een speciale divisie voor robots opgezet.

woensdag 9 december 2020

‘Throwabot’ robots voor het Ministerie van Defensie

TMC heeft tien experimentele verkenningsrobots genaamd Throwabots aan het Ministerie van Defensie overhandigd. De Throwabot is een op afstand bestuurbare lichte robot, voorzien van een microfoon en een camera en de bestuurder kan horen en zien wat de kleine robot waarneemt.

Defensie wil onderzoeken of de ongewapende verkenningsrobot de zogenoemde situational awareness van het personeel kan verhogen bij het opereren in verstedelijkte gebieden.

Er bestaan robots met vergelijkbare functionaliteiten, maar die worden door de hoge prijs niet gebruikt waarvoor ze bedoeld zijn.

Defensie beschikt al over specialistische robots zoals bij de explosievenopruimingsdienst. Deze robots zijn door hun vele mogelijkheden vaak lastig te bedienen en zijn daarnaast erg kostbaar.

dinsdag 1 december 2020

Nederlandse wetenschappers willen verbod op 'killer robots'

Een groep van meer dan 150 Nederlandse wetenschappers op het gebied van kunstmatige intelligentie en robotica vraagt de regering om dodelijke autonome wapens te verbieden.

Het gaat om een open brief van wetenschappers van onder meer de Universiteit Leiden, de UvA, de TU Delft en de Rijksuniversiteit Groningen.

De Nederlandse experts uiten hun zorgen over de groeiende rol van kunstmatige intelligentie bij de ontwikkeling van wapens. Met deze wapens wordt volgens hen de drempel verlaagd om oorlog te voeren en kunnen conflicten sneller escaleren.

Betere controle van robot op afstand


Het project ‘Predictive Avatar Control and Feedback’ (PACOF) richt zich op een robotsysteem dat de bestuurder van een robot het gevoel geeft op de plek van de robot te zijn.

Drie onderzoekers uit de drie verschillende disciplines van de faculteit EEMCS van de Universiteit Twente werken samen binnen dit project.

De zogenaamde Avatars waar Douwe Dresscher, Felix Schwenninger Gwenn Englebienne aan werken, hebben wat weg van de blauwe mensachtigen uit de gelijknamige film. In plaats van deze fictieve personages werken ze aan eenzelfde soort besturingssysteem dat de bestuurder het gevoel moet geven dat hij of zij de plek van de robot inneemt.

In Noorwegen kunnen de Avatars uitkomst brengen om de enorme afstanden in het land te overbruggen doordat verzorgers in de huid van de robots kruipen. Ook voor gevaarlijke toepassingen – zoals bij het (ont)laden van olietankers in de haven van Rotterdam – komen de Avatars goed van pas.

zondag 29 november 2020

Robots melden zich op de winkelvloer

Robots zullen steeds meer verkoop- en operationele taken gaan vervullen in winkels. In het buitenland zijn daar al veel praktijkvoorbeelden van te vinden.

Nu zijn Nederlandse consumenten nog redelijk sceptisch.

Dat stelt de expertgroep Robots in Retail. Het is een initiatief van INretail, de Retailagenda, Thuiswinkel.org, Tuinbranche Nederland en Techniek Nederland. Zij treden op als gastheer, het Centre for Market Insights van de Hogeschool van Amsterdam als voorzitter. Feitelijk borduurt de groep voort op de expertgroep Innovative Retail Technology, die de afgelopen twee onderzoeksjaren onderdeel was van het programma.

woensdag 25 november 2020

Co-op breidt robotbezorging uit

De Britse supermarktketen Co-op gaat de inzet van zelfrijdende bezorgrobots drastisch vergroten.

Co-op, niet te verwarren met de Nederlandse supermarktketen Coop, begon deze robotbezorgservice in 2018 in Milton Keynes. 

Sindsdien hebben ruim 500.000 leveringen plaatsgevonden in die regio. Het bezorggebied is nu uitgebreid naar Northampton, waar ongeveer 5.000 klanten hun boodschappen kunnen laten bezorgen door de autonome karretjes.

maandag 16 november 2020

Nieuwe drones voor politietaken

De politie zet in 2020 forse stappen in het professioneel vliegen met drones voor politietaken. Verder worden de proeftuinen UAV (Unmanned Aerial Vehicles) uitgebreid naar de gebiedsgebonden politie (GGP). Dit jaar gaat één basisteam ermee werken.

Drones zijn goed in taken die voor de mens gevaarlijk, vies of moeilijk vol te houden zijn en kunnen daarnaast taken effectief en efficiënt uitvoeren. Het werk van de politie vraagt om moderne technologische hulpmiddelen die ingezet kunnen worden bij het voorkomen en opsporen van strafbare feiten, handhaving van en toezicht op de openbare orde en veiligheid.

Eind 2017 had de politie 10 operationele drones. Op dit moment (oktober 2020) heeft de politie circa 60 operationele drones en de verwachting is dat dit aantal de komende jaren gaat groeien naar meer dan 100 drones. In heel 2019 waren er 556 operationele inzetten en in 2020 (jan t/m sep) waren er 790 operationele inzetten. De verwachting is dat operationele inzetten in de toekomst gaan toenemen. Door de groeiende behoefte aan drones heeft de politie een Europese aanbesteding in de markt uitgezet.

donderdag 12 november 2020

Malta kiest voor droneplatform van Gents bedrijf

De luchtvaartautoriteiten in Malta hebben gekozen voor het drone-managementplatform van het Gentse bedrijf Idronect.

Concreet komt er in Malta een online portaal waar aanbieders van drones zich op een eenvoudige manier kunnen aanmelden.

UT verbetert de mobiliteit van paretische patiënten

Draagbare robots zoals exoskeletten worden vaak gebruikt bij de revalidatie van paretische patiënten (mensen met een gedeeltelijke verlamming, bijvoorbeeld na een beroerte of ruggenmergletsel).

Deze exoskeletten werken min of meer zonder diepgaande kennis van het lichaam van de patiënt. 

Promovendus Guillaume Durandau van de Universiteit Twente voegt controllers toe aan draagbare robots zodat intuïtieve menselijke controle mogelijk is.

Durandau rust draagbare robots uit met digitale neuromusculoskeletale modelgebaseerde controllers om robuuste en intuïtieve menselijke besturing van draagbare robots mogelijk te maken. Na een letsel dat neuromusculaire laesies veroorzaakt, zoals een beroerte, vindt het grootste deel van het herstel van de motorische capaciteit plaats in de eerste zes maanden na het incident. Na deze periode wordt de patiënt als chronisch beschouwd en is er weinig verdere verbetering te verwachten.

Slechts 10 procent van de beroertepatiënten herstelt volledig, de rest zal met een of andere beperking moeten leven. Een van de belangrijkste aandoeningen is een afname van de mobiliteit als gevolg van spierzwakte of verlies van spiercontrole. Om het effect van de beperking te helpen verzachten zijn hulprobots zoals exoskeletten ontwikkeld.

dinsdag 10 november 2020

Maritieme waterstofdrone TU Delft vliegt groener

Er zijn al drones die op het ‘groene’ waterstof vliegen, maar die vliegen of heel langzaam, of kunnen niet verticaal landen.

Onderzoekers van de TU Delft hebben samen met de Koninklijke Marine en de Kustwacht Nederland een waterstofdrone ontwikkeld die verticaal kan opstijgen en landen, en urenlang horizontaal als een vliegtuig kan vliegen op waterstof.

De eerste succesvolle tests vonden plaats in een van de meest uitdagende scenario’s: vanaf een varend schip op volle zee. Hiermee komen ook maritieme toepassingen binnen handbereik, en wordt een nieuwe stap genomen in de verduurzaming van de luchtvaart.

De volledig elektrische drone weegt 13 kg en heeft een spanwijdte van 3 meter. Hij is ook heel veilig: hij vliegt met 12 motoren, en kan zelfs bij uitvallen van enkele motoren nog veilig landen op bijvoorbeeld het achterdek van een schip.

De drone is uitgerust met een 300 bar 6,8 liter carbon composiet waterstofcilinder. De cilinder levert de waterstof op lage druk aan de 800 watt brandstofcel, die de waterstof omzet in elektriciteit.

De enige uitstoot die daarbij vrijkomt is zuurstof en waterdamp. Naast de brandstofcel die elektriciteit levert aan de motoren is er ook een set batterijen die tijdens het verticaal opstijgen en landen samen met de brandstofcel de motoren van extra energie voorziet.

De kennis die is opgedaan bij de ontwikkeling van de drone kan worden gebruikt om de luchtvaart groener te maken.

Robotbedrijf Boston Dynamics mogelijk alweer verkocht

Boston Dynamics, vooral bekend vanwege zijn robothond Spot, wordt door eigenaar SoftBank mogelijk verkocht aan Hyundai. Daarover zijn gesprekken gaande, weet Bloomberg.

Boston Dynamics begon als een project aan het MIT en werd in 2013 gekocht door Google. De onderneming trok vooral de aandacht vanwege de vierbenige Spot, die opvallend dierlijk gedrag vertoont.

Sinds juni wordt Spot geleverd aan Amerikaanse klanten.

In 2017 kocht techgigant SoftBank het bedrijf toen Google zich realiseerde dat robots niet kon de kernactiviteiten behoorden.

Aspirant-koper Hyundai zit ook in de robots: het bedrijf presenteerde al eens het Elevate concept, eveneens een apparaat met robotbenen.

dinsdag 3 november 2020

Rocking Robots lanceert internationaal platform over robotics, AI en RPA

Vandaag is Rockingrobots.com officieel van  start gegaan, de internationale versie van het succesvolle Nederlandse platform Rockingrobots.nl.

Het gebruik van robots, AI en RPA maakt een onstuitbare groei door. De huidige coronacrisis blijkt juist als katalysator te fungeren voor deze trend. Servicerobots desinfecteren ziekenhuizen en andere locaties met behulp van UV-straling, AI wordt ingezet bij het onderzoek naar medicijnen, en RPA softwarerobots vangen de toegenomen administratieve lasten bij de overheid over.

Het platform Rockingrobots.com zal net als de Nederlandse editie nieuws, trends, achtergronden en praktijkverhalen brengen in de vorm van artikelen en videoreportages. Het platform zal bovendien in aparte secties content maken voor de markten in Engeland, Duitsland, Frankrijk en Denemarken, waar veel ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van robotics, AI en RPA.

dinsdag 27 oktober 2020

Nieuwe drone voor project Panoptis

Panoptis, een project dat de veerkracht van de wegeninfrastructuur wil verbeteren, heeft een nieuwe drone. Met de nieuwe drone kan het project zich nu richten op de testfase bij Space53 op Twente Airport.

De nieuwe drone is een hybride drone, een combinatie van een helikopter en een vliegtuigdrone.

De drone zal over snelwegen vliegen om afwijkingen te vinden. Hij is bijna net zo snel als een gewone auto, heeft een goed overzicht over de weg en kan meerdere keren per dag een bepaald gebied scannen, zelfs als dat gebied ontoegankelijk is voor auto's.

Na het vinden van afwijkingen in real-time met behulp van kunstmatige intelligentie-algoritmen, zal de drone alleen de relevante informatie terug naar de grond sturen met een 4G-verbinding. "Het kan ons precies vertellen op welk deel van de snelweg er problemen zijn.

'Robots zijn er vooral voor de gemiddelde mens'

IT-jurist Eduard Fosch Villaronga wil diversiteit en inclusiviteit in AI-onderzoek bevorderen. Belangrijk, want van Twitter tot in looprobots ziet hij hoe kunstmatige intelligentie vooroordelen vertoont op het gebied van ras, gender en seksuele oriëntatie.

'Twee internationale verdragen over mensenrechten bevatten uitdrukkelijke verplichtingen met betrekking tot schadelijke en onrechtmatige stereotypering', vertelt Fosch Villaronga. 'Het gaat om de verdragen rondom vrouwendiscriminatie respectievelijk personen met een handicap. Die verplichtingen gelden voor staten, maar ook voor bedrijven en industrieën, dus ook voor kunstmatige intelligentie.'

donderdag 8 oktober 2020

Kunnen kinderen begrijpen wat een robot (niet) is?

Denken kinderen anders over een robot wanneer hen verteld wordt wat robots precies zijn, hoe robots verschillen van mensen, en wat een robot allemaal (niet) kan?

Uit een recent experiment bleek van wel: kinderen die dergelijke ‘transparante’ informatie over een robot kregen, dachten na afloop van een gesprekje met een robot namelijk minder vaak dat die robot ‘leefde’, schreven de robot minder menselijke eigenschappen toe, vonden hem minder op henzelf lijken en vertrouwden de robot minder dan kinderen die deze informatie niet kregen.

In de toekomst zullen kinderen hoe dan ook steeds vaker met sociale robots in aanraking komen. Binnen het CHILDROBOT-project aan de Universiteit van Amsterdam wordt onderzoek gedaan naar de interactie tussen kinderen en sociale robots om te begrijpen hoe een vriendschap met een robot ontstaat, en welke factoren hierop van invloed zijn. Om vriendschappen tussen kinderen en robots te kunnen aan- of ontmoedigen moet immers eerst bekend zijn welke psychologische processen hieraan ten grondslag liggen. Denken kinderen bijvoorbeeld anders over sociale robots naarmate zij meer kennis hebben over wat robots precies zijn en (niet) kunnen?

De resultaten van dit experiment laten zien dat kinderen in staat zijn om te begrijpen dat robots wezenlijk verschillen van mensen, en dat dit inzicht deels van invloed kan zijn op het ontstaan van vriendschap tussen kinderen en robots. Kinderen die meer kennis over de robot hadden vertrouwden deze immers minder. Daarnaast blijkt uit de antwoorden die kinderen gaven dat zij robots zien als iets dat niet helemaal een mens, maar ook niet helemaal een machine is. Vriendschappen tussen kinderen en robots zullen dus hoogstwaarschijnlijk ook niet precies zo zijn als vriendschappen tussen kinderen.

woensdag 30 september 2020

Nieuwe bezorgrobot op de Breda University campus

'Lowie' is de naam van de elektrische en autonoom rijdende bezorgrobot die sinds begin deze week bezorgt op het nieuwe campusterrein van Breda University of Applied Sciences (BUas). De robot gaat verschillende (non-food) goederen tussen de drie gebouwen op de campus rondbrengen.

Het is een prototype bezorgrobot van fabrikant Airlift Systems uit Qatar, met een vestiging in Rotterdam. Dit bedrijf heeft de robot uit Qatar over laten vliegen.

Men gaat onderzoek doen naar de effecten bij de inzet van deze bezorgrobot.

woensdag 23 september 2020

Alibaba volgend jaar van start met bezorgrobot

Alibaba gaat vanaf volgend jaar zelfrijdende bezorgrobots inzetten in thuisland China. Daarmee wil het bedrijf inspelen op de toegenomen vraag naar onlinebestellingen.

De bezorgrobots zijn ontwikkeld samen met DAMO Academy en kunnen tot vijftig pakketjes tegelijk dragen over een afstand van honderd kilometer, waarna ze weer opgeladen moeten worden.

vrijdag 18 september 2020

UvA erkend als certified drone operator

De Universiteit van Amsterdam is sinds kort een certified drone operator. Dat betekent dat UvA-onderzoekers nu drones mogen laten vliegen op plekken waar deze normaal gesproken verboden zijn. Ook mogen ze zwaardere apparatuur gebruiken dan voorheen.

Dat opent volgens de universiteit allerlei nieuwe mogelijkheden voor onderzoek, van het traceren van archeologische resten tot het in kaart brengen van dierpopulaties in natuurgebieden.

Volgen aanvrager Jitte Waagen, archeoloog bij ACASA en coördinator bij het 4D Research Lab, maakt de vergunning maakt ook aanvragen in het buitenland eenvoudiger, en bovendien mogen de drones nu hoger vliegen.

Drones worden onder meer ingezet bij archeologisch onderzoek in Troje (Turkije), waar een met warmtebeeldcamera’s uitgeruste drone werd gebruikt om ondergrondse muren te traceren.

woensdag 16 september 2020

Nederland investeert fors in kunstmatige intelligentie

De Nederlandse overheid investeert de komende jaren tientallen miljoenen euro's in zogenoemde 'sleuteltechnologie' zoals kunstmatige intelligentie en quantumcomputing.

Het gaat bij sleuteltechnologie om technieken die 'de manier waarop we leven, leren, innoveren, werken en produceren ingrijpend veranderen en kansen bieden om problemen in de samenleving op te lossen'.
 

De genoemde bedragen zijn al toegezegd en gaan buiten het zogeheten Nationaal Groeifonds om. Dat laatste is een fonds waarmee het Nederlandse kabinet in de komende vijf jaar in totaal 20 miljard euro investeert in kennisontwikkeling, onderzoek en infrastructuur.

maandag 14 september 2020

TU Delft start opleiding voor robotingenieur van de toekomst

De TU Delft is een masteropleiding Robotics gestart. Studenten van de nieuwe masteropleiding ontwikkelen naast de ‘gewone’ technische vaardigheden ook een breed palet aan vaardigheden op het snijvlak van werktuigbouwkunde, kunstmatige intelligentie, systeemintegratie, bedrijfskunde en persoonlijke ontwikkeling.

De nieuwe masteropleiding Robotics is het resultaat van een dynamisch proces, waarin onderzoekers en studenten van de TU Delft nauw samenwerkten met het bedrijfsleven. Vanuit verschillende perspectieven kwam een helder beroepsprofiel tot stand met een beschrijving van de context waarin de robotingenieur opereert, de vaardigheden die daarbij nodig zijn, en hoe het onderwijs daarop aan kan sluiten.

vrijdag 11 september 2020

Eerste bedrijven naar Unmanned Valley

Unmanned Valley, het fieldlab voor sensorgerelateerde technologieën en toepassingen op voormalig marinevliegkamp Valkenburg in Katwijk. verwelkomt de eerste bedrijven, allen actief op het gebied van aerospace, drones en sensoren.
 
Aerialtronics, Deck180, Drone Flight Company, Dutch Drone Academy, Elkay International (Europe) en Marshall Netherlands zijn de eerste ondernemingen die verhuisd zijn. Atmos, Drone Light Labs en Mapture.ai vestigen zich de komende maanden op Unmanned Valley.
 
Unmanned Valley heeft de potentie om uit te groeien tot een hotspot voor onbemande en sensorgerelateerde bedrijvigheid.

Nederland en in het bijzonder Zuid-Holland hebben wereldwijd een goede reputatie in de aerospace-sector. De ruimtevaart-, luchtvaart- en dronesclusters zijn nauw met elkaar verbonden en alle relevante spelers in onderwijs, onderzoek- en kennisinstellingen, en bedrijfsleven werken actief samen in een gebied met de omvang van een megastad.

dinsdag 8 september 2020

Nieuwe landbouwrobot schoffelt, rolt en strooit

Een nieuwe landbouwrobot bewerkt sinds kort op proef de akkers bij boer Digni van den Dries in Ens. De machine rijdt nu nog bemand, maar kan ook zelfstandig aan de slag.

Oogsten en maaien kan dit prototype nog niet. Het voertuig is gebouwd om lichte bewerkingen te doen in vaste sporen.

Nieuw is de landbouwrobot niet. Vorig jaar werd introduceerde Wageningen University & Research Lelystad al de Robotti.

maandag 7 september 2020

Rijkswaterstaat monitort verkeer op 't IJ met drones



Rijkswaterstaat is afgelopen maand een proef gestart waarbij het verkeer op 't IJ via drones en digitale sensoren wordt gemonitord. Dat heeft Rijkswaterstaat in een YouTube-video aangekondigd. In de zomermaanden heeft Amsterdam naast de altijd al aanwezige beroepsvaart zeer veel recreatievaart. Soms gaat het om meer dan duizend schepen per dag.

vrijdag 4 september 2020

Hoe Elon Musk hersenen verbindt met computers


Elon Musk zich tegenwoordig tevens bezig met zijn startup Neuralink, die hersenen met computers gaat verbinden. In een presentatie liet Elon een aantal interessante dingen zien: hoe Neuralink ongeveer gaat werken, dat men al aardige successen boekt met varkens en hoeveel zo’n systeem moet gaan kosten.

Drone speciaal ontwikkeld voor boeren



Het bespuiten van gewassen is voor boeren een tijdrovende aangelegenheid. De Nederlandse startup Drone4Agro zit dit in de toekomst graag anders: die ontwikkelde een multicopter die in staat is om razendsnel een groot oppervlakte te bespuiten.

dinsdag 1 september 2020

Husqvarna-robotmaaiers hebben vanaf nu ondersteuning voor IFTTT

Husqvarna, bekend van de robotgrasmaaiers, heeft een nieuwe functie toegevoegd voor de Automower Connect-app. Voortaan is er namelijk ondersteuning voor IFTTT (If This Then That).

Zo kun je de app bijvoorbeeld via IFTTT koppelen aan een weerapp, zodat de robotgrasmaaier alleen gaat maaien bij een goede weersverwachting.

De toegevoegde IFTTT-functionaliteit is nu beschikbaar in de app Automower Connect voor iOS-gebruikers.

dinsdag 25 augustus 2020

IRobot laat Roomba meubels en zones identificeren

Stofzuigerfabrikant iRobot voorziet verschillende Roomba's en de Braava-dweilrobot van de mogelijkheid gedetailleerdere zones in huis te herkennen. Zo kun je op afstand verschillen delen van het huis schoonmaken.

De fabrikant voert de veranderingen door in een nieuwe versie van de iRobot-app. Het bedrijf noemt de veranderingen zelf Genius Home.

De Roomba-modellen i7, i7+, s9 en s9+ en de Braava Jet M6 kunnen voortaan naast kamers ook meubels detecteren.

vrijdag 21 augustus 2020

Robotkever die 'loopt' op methanol


Onderzoekers van de University of Southern California hebben de RoBeetle ontwikkeld, een klein robotinsect van 88 milligram dat loopt op methanol. Het lichaam van RoBeetle is in feite een reservoir voor de methanol.

maandag 27 juli 2020

Ford gebruikt robothond van Boston Dynamics


Twee robothonden genaamd Fluffy en Spot gaan autofabrikant Ford vanaf begin augustus helpen om de grote Van Dyke Transmission Plant in de Amerikaanse staat Michigan in beeld te brengen. In deze fabriek worden automatische versnellingsbakken voor suv's en bestelbusjes gemaakt.

woensdag 22 juli 2020

Amazon breidt testen met autonome bezorgrobot uit

Amazon lijkt serieuze plannen te hebben met Amazon Scout, de volledig autonome gerobitiseerde bezorgdienst die het bedrijf reeds in januari 2019 onthulde. De robot wordt nu ook experimenteel ingezet in Atlanta, Georgia en Franklin, Tennessee.

Hoeveel klanten gebruik maken van de Amazon Scout en hoeveel robots er op de weg zijn houdt Amazon voor zich. Zelf spreekt Amazon over een ‘klein aantal Amazon Scout-robots’ die alleen overdag actief zijn.

Echt autonoom zijn de robots ook nog niet. Ze worden vergezeld door zogeheten Amazon Scout Ambassadors. Vaak is dat nog een vereiste van de gemeenten, die niet willen dat de robots ongelukken veroorzaken.

dinsdag 21 juli 2020

Provincie test met zelfstandig vliegende drone

De provincie, stichting DroneHub Groningen Airport Eelde en hive.mobility testen met een zelfstandig vliegende drone. Tijdens de proef vliegt een voorgeprogrammeerde drone zelfstandig, zonder besturing door de mens.

Na een testweek op de Zernike Campus volgde woensdag 15 juli de eerste demonstratiedag met betrokkenen en belanghebbenden.

De testweek met de drone is de eerste stap van het meerjarenprogramma Autonoom Vliegen.

Een drone kan bijvoorbeeld ingezet worden bij het bezorgen van medicatie voor ziekenhuizen en zorginstellingen. Het logistieke verkeer tussen ziekenhuizen onderling, ziekenhuizen en andere zorginstellingen of rechtstreeks naar de patiënt, hoeft lang niet altijd met een persoon over de weg.

vrijdag 17 juli 2020

Nooit meer vallen dankzij rugzak-achtige draagbare robot

Hulpmiddelen voor het evenwicht die in het dagelijks leven en in revalidatiecentra worden gebruikt, zijn nuttig maar verre van perfect. Stokken, looprekken, krukken en handrails veranderen de houding en verhinderen dat je je handen kunt gebruiken bij handelingen zoals het openen van deuren, het dragen van boodschappen of het opnemen van de telefoon.

Geavanceerdere hulpmiddelen, zoals mobiele ondersteuningssystemen voor het lichaamsgewicht of robotlooptrainers, nemen bovendien veel ruimte in of kunnen alleen in specifieke omgevingen worden gebruikt.
Onder leiding van hoogleraar Heike Vallery ontwikkelden onderzoekers van de afdeling BioMechanical Engineering van de TU Delft, de GyBAR: een rugzak-achtige draagbare robot die het evenwicht ondersteunt tijdens de revalidatie.

De rugzak bevat een gyroscopische actuator – een met elektromotoren herpositioneerbare draaiende schijf – die bij uiteenlopende activiteiten en in verschillende omgevingen het evenwicht ondersteunt, waarbij de handen vrij blijven.

De resultaten van de eerste experimenten met mensen en potentiële eindgebruikers zijn gep

dinsdag 14 juli 2020

MAVLab en Unmanned Valley willen nog dit jaar BVLOS-testvluchten mogelijk maken

Unmanned Valley wil samen met het Micro Air Vehicle Laboratory (MAVLab) van de TU Delft voor het eind van dit jaar structureel testvluchten buiten het zicht van de piloot (Beyond Visual Line Of Sight; BVLOS) mogelijk maken.

Het plan is om de mogelijkheid voor structurele BVLOS-testvluchten gefaseerd te realiseren. Eerst vanaf schepen op zee, vervolgens vanaf het strand en tenslotte via een corridor naar zee vanaf Unmanned Valley’s locatie op voormalig marinevliegkamp Valkenburg.

Worden drones nu al gebruikt voor toepassingen die een paar jaar geleden nog toekomstmuziek waren, met het BVLOS-vliegen wordt het nut van drones significant vergroot. Bijvoorbeeld op zee, voor de inspectie en het onderhoud van windparken of het opsporen van drenkelingen; in de logistiek, voor het vervoer van materialen van en naar schepen of spoedtransport van medische goederen; in de opsporing en monitoring, bij de signalering van beginnende duin- of heibranden of inspectie van waterkwaliteit; of in de precisielandbouw.

donderdag 9 juli 2020

Universal Robots en Gibas overhandigen 1.000ste cobot in Benelux

Universal Robots, ontwikkelaar van collaboratieve industriële robotarmen, overhandigde gisteren samen met hun automatiseringspartner Gibas Automation de duizendste cobot in de Benelux. Het bedrijf dat deze duizendste cobot in ontvangst heeft genomen is Smart Robotics, leverancier van intelligente robotoplossingen voor packaging- & logistics- applicaties binnen verschillende sectoren.

Waar de eerste cobot nog persoonlijk vanuit Denemarken werd bezorgd, is Universal Robots de afgelopen jaren exponentieel gegroeid en worden hun cobots nu wereldwijd verkocht, waaronder in de Benelux.

Toen Universal Robots van start ging in de Benelux, werden de cobots voornamelijk ingezet in de metaalindustrie. Tegenwoordig zien steeds meer sectoren de voordelen van cobots, zoals voeding, verpakking, bouw, horeca, farma en meer. Momenteel zijn palletiseren en item-picking met behulp van beeldsensoren erg groot, samen met de lastoepassing.

Maakbedrijven staan voor stevige uitdagingen, zoals bijvoorbeeld een tekort aan gekwalificeerd personeel. Tegelijkertijd heeft de coronacrisis ervoor gezorgd dat er steeds meer druk komt te liggen op productieomgevingen, waar social distancing niet altijd vanzelfsprekend is. Als gevolg hiervan zal het belang van cobottechnologie alleen maar toenemen.

dinsdag 7 juli 2020

Robotarm van hout om spellen mee te spelen



Het via Kickstarter gelanceerde Armpal is een kit met twee mechanische robotarmen van hout die je zelf in elkaar moet zetten. Het systeem kan worden geleverd met verschillende games die je speelt met je vrienden middels de robotarmen.

zondag 5 juli 2020

Robothuid die zelfstandig van vorm kan veranderen

Amerikaanse wetenschappers hebben een materiaal ontwikkeld dat gebruikt kan worden voor flexibele robots die zelfstandig hun vorm kunnen veranderen. Deze robothuid kan in verschillende vormen worden gemaakt, en kan voor medische toepassingen worden ingezet. Door het verdampen van de vloeistof via een temperatuursverhoging zet het materiaal uit, waardoor het van vorm verandert.

woensdag 1 juli 2020

Razendsnelle robot bouwt in recordtempo


In de bouw wordt steeds vaker gebruik gemaakt van robots, zowel bij pre-fab gebouwen die vooraf in de fabriek worden geproduceerd als op de bouwplaats zelf. De Hadrian X van het Australische Fastbrick Robotics is in staat om razendsnel op locatie een muur te bouwen.

dinsdag 30 juni 2020

Sand Drawing Robot maakt enorme zandtekeningen


De Spaanse knutselaar Ivan Miranda bouwde een aantal jaar geleden de Sand Drawing Robot, een robot die vooraf bepaalde tekeningen in het zand maakt. Inmiddels is er een tweede versie: het apparaat is nu veel sneller dan zijn voorganger.

vrijdag 26 juni 2020

DHL versnelt robotisering distributiecentra

DHL implementeert een nieuw platform voor magazijnrobots. De pakketbezorger wil met het nieuwe platform de robotisering van zijn distributiecentra versnellen. Het roboticaplatform is ontwikkeld in samenwerking met Microsoft en Blue Yonder. Een eerste implementatie in het distributiecentrum in Madrid heeft goed uitgepakt voor de pakketbezorger. Die locatie vertoont al een reductie van 60 procent in integratietijden.

donderdag 25 juni 2020

Kunstmatige huid laat robots zweten en wonden genezen

Een wondverband dat op verzoek antibiotica vrijgeeft en tegelijkertijd overmatig wondvocht absorbeert. Onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven hopen dat te bereiken door het ontwikkelen van een slimme coating.

Deze kunstmatige huid moet actief meerdere vloeistoffen vrij kunnen geven én absorberen, aangestuurd door een radiogolf.

TU/e-onderzoeker Danqing Liu en haar promovendus Yuanyuan Zhan halen hun inspiratie uit de werking van de huid van mensen en dieren. De menselijke huid scheidt olie af om zich te verdedigen tegen bacteriën, en zweet om de lichaamstemperatuur te reguleren. Een vis scheidt slijm af van zijn huid om de wrijving van het water te verminderen en zo sneller te kunnen zwemmen.

Liu werkte al eerder met triggers als warmte, licht en elektriciteit om haar materiaal aan en uit te schakelen. Maar radiosignalen zijn een primeur: 'In mijn vakgebied van de materiaalkunde gebruiken we vaak dezelfde elektriciteit als in huizen (50-60 Hz), maar deze frequentie is dodelijk om aan te raken. Omdat we het materiaal willen toepassen op robots en verbandmiddelen, moesten we een materiaal ontwikkelen dat veilig is om mee om te gaan'.

woensdag 17 juni 2020

Robothond Spot is nu te koop


De veelbelovende robothond Spot was al short-term basis beschikbaar voor bedrijven die meededen aan het Early Adopter Program, maar vanaf nu kan iedereen er eentje kopen. Voor de luttele som van 74.500 dollar, dat wel.

dinsdag 16 juni 2020

Robot Leaphy vergroot interesse scholieren in technische opleiding

De vloer van het provinciehuis van Utrecht was maandag het decor voor de duurzame, zelfrijdende robot Leaphy Oceans.

Deze duurzame versie van een bestaande robot, werd door de Stichting Leaphy aangeboden aan gedeputeerde Robert Strijk.

De robot is een zelfbouwpakket waarmee docenten de leerlingen in het MBO en VMBO kan interesseren voor een technische opleiding.

Met in acht name van de 1,5 meter afstand en overige coronamaatregelen, nam gedeputeerde Robert Strijk de robot in ontvangst uit handen van Olivier van Beekum, voorzitter van de stichting Leaphy.

Stichting Leaphy verwacht dat 10 tot 15 scholen in de provincie het zelfbouwpakket zullen integreren in hun onderwijsprogramma. Volgens Robert Strijk is de robot een goed voorbeeld van de kennis die in de toekomst van jonge mensen gevraagd gaat worden: “Gaaf dat ik dit in ontvangst mag nemen. Het robotje komt met trots op mijn werkkamer te staan”.

dinsdag 9 juni 2020

Locus Robotics haalt 40 miljoen dollar investeringsgeld op

Locus Robotics, een fabrikant van autonome mobiele robots voor magazijnen, heeft meer dan 40 miljoen dollar aan nieuwe investeringen opgehaald. Het bedrijf is inmiddels ook in Nederland actief. Fiege gebruikt de robots sinds kort in zijn operatie in Oud Gastel. Het extra geld gebruikt Locus voor onderzoek en ontwikkeling van zijn robots.

maandag 8 juni 2020

Robotstofzuigers van ILIFE gaan door onder de naam ZACO

ILIFE, bekend van de robotstofzuigers, start een compleet nieuw hoofdstuk. In de toekomst worden voortaan alle ILIFE robotstofzuigers in de Europese markt gedistribueerd onder de nieuwe naam ZACO.

Met directe ingang neemt distributeur Robovox de volledige distributie en marketing van de robotstofzuigers op zich, evenals de service en organisatie voor de hele Europese markt. Daarbij worden alle producten, zoals de robotstofzuigers en accessoires, geleverd onder de nieuwe naam ZACO.

woensdag 3 juni 2020

s Werelds grootste virtuele conferentie en expo over collaboratieve robots

WeAreCOBOTS is ’s werelds grootste virtuele expo over collaboratieve robots en vindt plaats van 16 tot en met 18 juni 2020.

Het evenement mikt op een Europees publiek met meer dan dertig virtuele stands, vijftig live keynotes over de trends in automatisering, veel productnieuws en demonstraties in vijf verschillende talen.

Bezoekers uit alle sectoren kunnen gratis een kijkje komen nemen in de virtuele stands en meer te weten komen over de vele voordelen van collaboratieve automatisering door in gesprek te gaan met vooraanstaande cobot-experts.

woensdag 20 mei 2020

Robothond helpt shaapherder


De bekende robotfabrikant Boston Dynamics is aan het experimenteren met Spot, een lenige robotviervoeter. Spot is onlangs al ingezet in een Amerikaans ziekenhuis om artsen te helpen om op afstand contact te houden met coronapatiënten. Daarnaast heeft Spot allerlei industriële taken uitgevoerd, zoals het patrouilleren op een boorplatform en het in de gaten houden van bouwplaatsen.

zondag 10 mei 2020

Robothond herinnert bezoekers aan social distancing

De overheid in Singapore kondigde een dezer dagen een nieuwe maatregel in de strijd tegen corona aan. Met een zwart-gele robothond van Boston Dynamics wil men bezoekers herinneren aan de sociale afstand. De robothond van Boston Dynamics zal de komende twee weken rondlopen in het Bishan-Ang Mo Kio Park van de stad. Waarschuwen doet de robot met vooraf opgenomen geluidsberichten.

maandag 4 mei 2020

Luchtruim boven hoofdstad Letland is gesloten wegens zoekgeraakte drone

Het luchtruim boven de stad Riga en Riga International Airport is gesloten wegens een zoekgeraakte drone. Het gaat om een 5,5 meter lange drone van UAVFactory, die tot negentig uur in de lucht kan blijven.

Bij een testvlucht zaterdagmiddag is het contact met het onbemande vliegtuig verloren. Maandag is de zoektocht naar de vermiste drone opgeschaald.

zaterdag 21 maart 2020

Drones zeer bedreven in het ontwijken van ballen


Wetenschappers van de Universiteit van Zürich hebben een algoritme ontwikkeld waarmee drones razendsnel objecten kunnen ontwijken. Een drone met dit systeem reageert binnen 3,5 milliseconde op een waarneming.

donderdag 19 maart 2020

ZoraBots stelt al zijn robots ter beschikking aan Belgische verzorgingstehuizen

De Belgische firma ZoraBots, leverancier van humanoïde robotica, zal al zijn robots James in België beschikbaar stellen aan de bejaardentehuizen en professionele zorgverleners.

In tegenstelling tot tablets en smartphones is de robot James mobiel en werkt hij op stemgeluid: hij gaat van kamer tot kamer, vraagt geen enkel contact en stelt de patiënten in staat in alle sanitaire veiligheid een video-oproep te doen.

ZoraBots heeft 16 distributeurs in 22 landen. Ondertussen zijn deze distributeurs gecontacteerd om het initiatief wereldwijd uit te rollen.

vrijdag 13 maart 2020

Edwin Bos (Project BB): 'Strandrobot Beach Bot helpt in de strijd tegen zwerfafval’



Tijdens de voorbije editie van CES presenteerden diverse Nederlandse bedrijven zich aan de wereldpers om te laten zien waar een klein land groot in kan zijn. Eén van die bedrijven is Project BB. Emerce sprak met Edwin Bos: “Wij ontwikkelen een strandafvalrobot genaamd Beach Bot. We maken gebruik van vision technology. De robot kan over het strand rijden en herkent met een camera onder andere plastic en sigarettenpeuken. We zijn nu een protoype aan het ontwikkelen en willen dan volgend jaar daar de markt mee op.”

dinsdag 10 maart 2020

Robot houdt tafeltennisbal oneindig in de lucht


Techknutselaar en tafeltennisliefhebber Electron Dust bouwde een machine die een pingpongbal kan hooghouden. De naam: Octo-Bouncer.

donderdag 5 maart 2020

Martijn Lukaart (odd.bot): ‘Een robot om onkruid te wieden, daar gaan wij voor’



Tijdens de voorbije editie van de techbeurs CES in Las Vegas presenteerden diverse Nederlandse bedrijven zich aan de wereldpers om te laten zien waar een klein land groot in kan zijn. Eén van die bedrijven is odd.bot. Emerce sprak met Martijn Lukaart, co-founder. Lukaart: “We hebben een onkruid wiedende robot in ontwikkeling die onkruid van gewassen kan onderscheiden en dit mechanisch kan verwijderen. Geen gedoe met chemische middelen, dus.”

dinsdag 3 maart 2020

Inpakrobot van de toekomst niet meer bang voor botsingen

TU/e, samen met twee andere universiteiten en enkele bedrijven, starten een kennisinstituut voor impactbewuste robotmanipulatie. Dat moet een betere inpakrobot opleveren. De EU ondersteunt het project met een subsidie van 4,4 miljoen euro.

Inpakrobots in distributiecentra zijn niet zo slim als wel gedacht wordt. Omdat ze niet kunnen voorspellen wat het effect is van een botsing, kunnen ze pakjes niet in een snelle, vloeiende beweging op een lopende band of in een krat of doos plaatsen. 

De huidige generatie robots zijn dus wel precies en betrouwbaar, maar slecht in het uitvoeren van dynamische opdrachten.

Dat geldt ook voor het plaatsen van artikelen in een krat of doos. Daarin zijn mensen niet alleen sneller dan robots, ze zijn ook veel beter in staat om de krat of doos zo efficiënt en snel mogelijk te vullen.

Mensen worden vaak ook nog ingezet bij het leeghalen van pallets, het zogenaamde depalletiseren. Daar bestaan wel automatische systemen voor, maar die zijn erg duur en nemen veel ruimte in. Ook hier zou een robot die impactbewust is, een uitkomst zijn.

Onderzoekers van de TU/e gaan samen met collega’s van de Technische Universiteit München (TUM), de École polytechnique fédérale de Lausanne (EPFL), en het Franse onderzoeksinstituut CRNS onderzoeken hoe ze logistieke robots impactbewust kunnen maken.

De onderzoekers willen geavanceerde modellen ontwerpen die kunnen voorspellen wat er gebeurt op basis van kunstmatige intelligentie en geavanceerde sensoren.

De nieuwe technologie zal worden ingebouwd in bestaande robots. Alessandro Saccon, onderzoeksleider namens de TU/e, verwacht dat zij daardoor 10 procent sneller kunnen werken.

De onderzoekers werken in het project nauw samen met vier bedrijven die gespecialiseerd zijn in logistiek,  automatisering, robotproductie en fysische simulatie: Vanderlande en Smart Robotics, beide uit Nederland, het in München gevestigde Franka Emika, en het Zweedse Algoryx.

maandag 2 maart 2020

Robotmaaier voor klein gazon

Wie denkt dat Automowers uitsluitend geschikt zijn voor grote gazons heeft het mis. Husqvarna, naar eigen zeggen uitvinder van de robotmaaier, introduceert de Automower 305. Deze is speciaal ontwikkeld voor kleine gazons en heeft net als zijn grote broers geavanceerde functies.


Husqvarna Automowers hebben een draaischijf met daaraan drie flexibele maaimesjes. Wanneer er een object op het gazon ligt, klappen de mesjes automatisch in. Dat biedt extra veiligheid in tegenstelling tot andere robotmaaiers die met gefixeerde messen werken en wel schade kunnen aanrichten. Desgewenst kan het maaischema automatisch aangepast worden aan de zonopkomst en -ondergang. Er is daarmee geen enkele kans dat egels of andere kleine (nacht)dieren in schemering of duisternis een actieve robotmaaier zullen tegenkomen.

De robotmaaier is ook voorzien van een vorstsensor die voorkomt dat een bevroren gras wordt gemaaid en beschadigd. Daarnaast beschikt de maaier over functies als een botssensor en een automatische maaistop bij het optillen van het apparaat. Een pincode maakt diefstal zinloos.

De Automower 305 is per direct verkrijgbaar voor 1099.

zondag 1 maart 2020

Robot lijkt op octopus


Robothanden hebben doorgaans moeite met het vasthouden van objecten als die groter zijn dan de robothand zelf. Een nieuwe 'robothand' (of robotarm) van de universiteit van Harvard moet hierin verandering brengen: hij lijkt namelijk op een tentakel en heeft zelfs zuignappen.

woensdag 26 februari 2020

RoboTeam Twente gekwalificeerd voor WK robotvoetbal

RoboTeam Twente, een van de studententeams van de Universiteit Twente, mag voor de vierde keer op rij deelnemen aan het hoogste niveau robotvoetbal, de RoboCup 2020.

Vanaf 23 juni zal het team in het Franse Bordeaux een gooi doen naar het kampioenschap voor de Small Size League. Met de kwalificatie is Twente wederom vertegenwoordigd in de hoogste divisie.

Kwalificatie betekent dat de Twentse studenten behoren tot de absolute wereldtop. Casper de Regt, teammanager van RoboTeam Twente: “Het betekent dat onze innovaties van een hoog niveau zijn. Daarmee laten wij ook zien dat Nederland en de regio Twente een belangrijke, internationale rol spelen in de ontwikkeling van robots en kunstmatige intelligentie.”

vrijdag 14 februari 2020

Eerste klinische test met TU/e robot voor microchirurgie succesvol

Foto: Bart van Overbeeke
Supermicrochirurgie – operaties aan vaten met een diameter van 0,3 tot 0,8 millimeter – wordt bemoeilijkt door de trillingen van de hand van de chirurg. Om dit probleem te omzeilen kunnen robots worden ingezet om de chirurg tijdens de operatie te assisteren. Een voorbeeld van een dergelijke robot is MUSA: 's werelds eerste robot voor supermicrochirurgie, mede ontwikkeld door onderzoekers van de Technische Universiteit Eindhoven en TU/e spin-off MicroSure. MUSA is onlangs gebruikt in de eerste klinische studie naar supermicrochirurgie met robotondersteuning ter wereld, die plaats vond in nauwe samenwerking met Maastricht UMC+.  De onderzoekers hebben aangetoond dat het veilig en uitvoerbaar is om bij de behandeling van lymfoedeem met behulp van de MUSA-robot lymfevaten aan te sluiten op bloedvaten.

MUSA is een compact en licht apparaat dat bevestigd kan worden aan een operatietafel, en kan worden geïntegreerd in een operatiekamer zonder dat de opstelling van deze ruimte hoeft te worden aangepast. De robot kan vijf keer zo nauwkeurig opereren als de menselijke hand. Dit is mogelijk door de grotere handbewegingen van de chirurg om te zetten in de kleinere, nauwkeurige bewegingen van de chirurgische instrumenten en de kleine, inherente trillingen van de menselijke hand eruit te filteren. MUSA werd ontwikkeld in nauwe samenwerking tussen onderzoekers aan de Technische Universiteit Eindhoven, TU/e spin-off MicroSure, en plastische chirurgen van Maastricht UMC+ (MUMC+).

Een voorbeeld van een behandeling waarbij robot-geassisteerde microchirurgie uitkomst kan bieden, is de ingreep waarmee lymfoedeem (vochtophoping) in de armen wordt verminderd. Lymfoedeem komt vaak voor na behandeling van borstkanker als de lymfeklieren in de oksel worden verwijderd of bestraald. Vrouwen die lymfoedeem ontwikkelen na borstkankerbehandeling dragen om die reden vaak levenslang armkousen. In sommige gevallen kan lymfoedeem worden behandeld met een lymfoveneuze anastomose (LVA) operatie; een procedure waarbij een verbinding wordt gemaakt tussen de lymfevaten en zeer kleine bloedvaten om het overtollige lymfevocht af te voeren. De diameters van beide vaattypen voldoen aan de criteria voor supermicrochirurgie.

Onderzoekers van MUMC+ onderzochten de veiligheid en haalbaarheid van robot-geassisteerde chirurgie met MUSA door robot-geassisteerde en manuele procedures voor de behandeling van borstkanker gerelateerd lymfoedeem met elkaar te vergelijken. De artsen testten LVA operaties met en zonder ondersteuning van MUSA bij twintig patiënten. Criteria voor de evaluatie van de behandelingen waren de kwaliteit en duur van de operaties, en de score op een lymfoedeem vragenlijst en een lymfoedeem index die één en drie maanden na de operatie werden ingevuld door de patiënt.

De studie bevestigt dat het veilig en uitvoerbaar is om bij de behandeling van lymfoedeem met behulp van de MUSA-robot lymfevaten aan te sluiten op bloedvaten. Uitgebreide vervolgstudies in meerdere centra zijn nodig om de verschillen tussen operaties met en zonder robotondersteuning nader te onderzoeken.

maandag 10 februari 2020

Robot die bloed prikt blijkt accurater dan menselijke werkkrachten

Je kent het vast wel; je moet bloed laten prikken en je kijkt er niet bepaald naar uit. Nog erger wordt het wanneer de verpleger in kwestie je ader niet meteen weet te lokaliseren, waardoor die een paar keer in je lijf moet prikken. Onderzoekers van het Mount Sinai ziekenhuis hebben nu echter een robot ontwikkeld die onder je huid kan kijken en beter bloed kan prikken dan menselijke werkkrachten. Een goede bloedafname lijkt misschien banaal vergeleken met andere medische ingrepen, maar wanneer een staal niet helemaal correct wordt afgenomen, kan dat leiden tot infecties en zelfs tromboses.

vrijdag 7 februari 2020

NS zoekt partner voor uitbreiding drone-vluchten



NS zoekt een partner voor het uitbreiden van drone-inspectievluchten. Sinds de zomer van 2019 inspecteert NS regelmatig gebouwen met behulp van dronevluchten. NS beheert honderden gebouwen, van onderhoudsloodsen tot stationslocaties. De eerste ervaringen zijn veelbelovend: het is veiliger, zorgt voor minder overlast en kost minder tijd. NS wil nu het aantal drone-inspectievluchten uitbreiden en start hiervoor een marktconsultatie via Tenderned.

NS heeft twee dronepiloten in dienst. Zij hebben de afgelopen maanden verschillende technologieën getest. Door middel van 3D mapping, kunnen de gebouwen gedetailleerd in kaart worden gebracht. Zo is veel ervaring op gedaan met verschillende soorten drones en verschillende objecten. NS wil dit nu verder uitbreiden met een partner die samen met NS een drone-strategieplan kan maken.

Stations en andere gebouwen worden jaarlijkse geïnspecteerd op schade en slijtage. Deze inspecties moeten secuur en veilig gebeuren. Door de inzet van drones zijn er geen hoogwerkers en steigers meer nodig. Drones hebben als voordeel dat er niet op hoogte gewerkt hoeft te worden. Daarbij hebben reizigers minder overlast omdat er minder afzettingen nodig zijn op en rond het station.

donderdag 6 februari 2020

Mkb-plusfaciliteit verstrekt eerste financiering

De mkb-plusfaciliteit van de provincie heeft een eerste financiering verstrekt aan Microsure in Eindhoven. Dit bedrijf maakt operatierobots en kan dankzij de financiering een volgende stap zetten in ontwikkeling en verkoop van hun product.

Microsure heeft financiering opgehaald bij samenwerkende investeerders: het Europese Investeringsfonds (EIF) in samenwerking met provincie en rijk, de Brabantse Ontwikkelingsmaatschappij en een technologiefonds Innovation Industries. Directeur Ilker Soydan: ‘Microsure kan door de samenwerking met deze investeerders een groter aandeel verwerven de markt voor robotchirurgie. We willen voorzien in de groeiende vraag van zorgverleners naar technologische toepassingen om hun werk sneller, beter en betaalbaarder te maken.’


dinsdag 4 februari 2020

Hoeveel vertrouwen Nederlanders op robots in het dagelijks leven?

Van de humanoïde Sophia tot de stofzuigerrobot en de collaboratieve robotarm - robots zijn tegenwoordig in veel verschillende vormen en situaties te vinden. Uit een recent onderzoek van OnePoll in opdracht van reichelt elektronik blijkt dat 70 procent van de ondervraagden denkt dat robots het dagelijkse leven gemakkelijker kunnen maken, desondanks geeft 61 procent aan geen huishoudrobots te willen aanschaffen in 2020. Ook blijkt dat de Nederlandse bevolking in de toekomst wel openstaat voor automatisering in de logistiek en in de productie- en zorgsector.

Het gebruik van robots in particuliere huishoudens is nog niet gemeengoed. In totaal heeft iets meer dan een derde (35 procent) van alle Nederlanders een robot - alleen onder 25- tot 34-jarigen heeft bijna de helft (49 procent) een robot. Daarmee loopt Nederland achter op andere onderzochte landen wat betreft het gebruik van huishoudrobots.

De robots worden door 25- tot 34-jarigen het meest gebruikt voor schoonmaken (35 procent) en tuinonderhoud (36 procent). Van alle ondervraagden geeft 28 procent aan dat ze robots gebruiken voor games. Ondanks dat het gebruik van robots nog geen standaard zijn in de meeste Nederlandse huishoudens, worden ze wel steeds meer geïntegreerd met verschillende gebieden van het dagelijkse leven: door taken voor ons uit te voeren, hulp te bieden in de zorg of gebruik in de hobbysector. 

Wat betreft de algemene tevredenheid van de consumenten over de prestaties van de robots is het oordeel over het algemeen positief.

Deze trend is niet zo duidelijk als het gaat om nieuwe aankopen. Zo kan slechts 15 procent van de ondervraagden zich voorstellen dat ze in de komende twaalf maanden een robot voor hun huishouden aanschaffen. De prijs van de robots ontmoedigt velen om tot aankoop over te gaan, 58 procent vindt robots te duur. Meer dan de helft (51 procent) heeft er nog geen behoefte aan en meer dan een tiende (12 procent) heeft geen vertrouwen in robots.

Bijna de helft (44 procent) van de Nederlanders heeft aangegeven maximaal tussen de 100 en 500 euro aan een robot besteden. Daarnaast overweegt 30 procent een budget van 500 tot 750 euro. Maar liefst 10 procent zou tussen 750 en 1.000 euro uitgeven aan een robot. Deze vrij hoge budgetcijfers suggereren dat hoge kwaliteit en innovatieve functies belangrijk zijn voor de respondenten.

De algemene bevolking ziet vooral de volgende voordelen: Hulp bij fysiek zware arbeid (62 procent), tijdsbesparing (52 procent), het uitvoeren van monotone taken (40 procent), automatisering van bepaalde taken om het dagelijks leven te vereenvoudigen (37 procent).

maandag 3 februari 2020

Hotel in China zet robot in voor roomservice vanwege Coronavirus

Vanwege het Coronavirus zitten in Wuhan, waar het virus uitbrak, duizenden mensen in quarantaine. Ze mogen hun huis niet uit om verspreiding te voorkomen. In Hangzhou mogen meer dan 200 hotelgasten hun kamer niet verlaten, vanwege het virus. Daar wordt een robot ingezet. De robot die maaltijden aflevert aan de hotelgasten, heeft zelfs een naam. Hij introduceert zichzelf namelijk voordat hij langskomt: “Hallo iedereen, schattige kleine pinda serveert je nu een maaltijd. Geniet ervan en als je nog iets nodig hebt, dan kun je via WeChat contact opnemen met een van onze medewerkers”.

donderdag 30 januari 2020

Robots kunnen nu ook zweten

Robots worden over het algemeen gemaakt uit metaal en motoren. Daardoor kunnen ze makkelijk oververhit raken, en stoppen met functioneren. Om dat euvel de wereld uit te helpen, hebben onderzoekers van de Cornell University nu een zachte robothand gecreëerd dat zichzelf op dezelfde manier kan afkoelen als de mens – namelijk door te zweten

woensdag 29 januari 2020

Nieuwe RobotHUB is thuisbasis voor jong technisch talent

In Eindhoven vind je vanaf nu ook een echte RobotHUB. Jongeren met technisch talent en interesse in robotica kunnen gratis gebruik maken van een werkplaats met lasersnijder, 3D-printers en andere apparatuur. De RobotHUB is te vinden in de techniekwerkplaats van TechPlaygrounds aan de Lindelaan 1B. Dit nieuwe initiatief krijgt (financiële) steun van de gemeente Eindhoven, Brainport Eindhoven, NTS en ASML.

Wethouder Stijn Steenbakkers: “Geld of schooltype is hiermee geen belemmering meer om aan de slag te gaan met robotica en techniek. Jeugd en jongeren die binnen hun school niet mee kunnen doen aan een robotteam, kunnen zich aansluiten bij een van de teams die vanuit de Tech Playgrounds in landelijke competities uitkomen. Dat is belangrijk voor de ontwikkeling van hun talent zelf, maar ook voor onze regio, die zoveel talent tekort komt."

Dynamo Jeugdwerk bouwt sinds vier jaar samen met bedrijven, gemeente en Brainport Eindhoven binnen de Tech Playgrounds aan een sociale infrastructuur, waarin iedereen van 7-27 jaar aan de slag kan met techniek. Het stimuleren van talentontwikkeling, bouwen aan zelfvertrouwen en samenwerken met gelijkgestemden heeft in de regio al geleid tot 13 wekelijkse werkplaatsen. Ook zijn er geregeld pop-up werkplaatsen op scholen. Jeugdwerkers en technische vrijwilligers begeleiden de jeugd en jongeren. Doel is om techniek als hobby net zo normaal te maken als voetbal.

dinsdag 28 januari 2020

s Werelds grootste hexapod


In deze video maken we wederom kennis met Matt Denton en zijn gigantische hexapod, treffend Mantis genaamd. Met een gewicht van bijna 2.000 kilo is het een monsterlijk gevaarte waarin je als een koning kunt rondlopen. Hij slurpt diesel als een bezetene, maar ziet er wel zeer indrukwekkend uit.

VUB-wetenschapper ontwikkelt zelfhelende robots

Mens en robot werken vandaag alsmaar meer samen op de werkvloer en ernaast. Om die samenwerking zo veilig mogelijk te maken voor mensen en voor het werk dat ze doen, worden steeds vaker zogenaamde ‘soft robots’ ingezet, die gemaakt zijn uit flexibele en zachte materialen. De zachte materialen maken deze robots evenwel zeer kwetsbaar voor schade door scherpe voorwerpen of overmatige druk. De reparaties die nodig zijn om die robots weer aan het werk te krijgen kosten vaak veel tijd of geld, waardoor  beschadigde robots vandaag nog vaak bij het vuil belanden. Voor zijn doctoraat aan de VUB ontwikkelde Seppe Terryn onder begeleiding van promotoren prof. Guy Van Assche en prof. Dirk Lefeber met zelfherstellende polymeren voor robots nu een oplossing door dit probleem.

Een snee, een spierscheur of zelfs een breuk, van al deze verwondingen kunnen mensen op termijn zelf herstellen.  Aan de VUB zoekt men naar dezelfde soort van zelfhelende eigenschappen voor de schadegevoelige soft robots. Seppe Terryn licht toe: ‘Vergelijk zelfherstellende materialen gerust met onze huid. Als we ons kwetsen met een scherp mes, starten in ons lichaam meteen allerlei processen om de wonde te genezen. Het bloed stolt, het immuunsysteem wapent zich tegen infecties en nieuwe huidcellen doen de wonde dichtgroeien. Zelfhelende materialen doen iets soortgelijks. Als ze beschadigd raken, herstellen ze zich onder invloed van licht of warmte tot ze hun oorspronkelijke staat hebben bereikt. Ze worden nu al gebruikt in coatings van bepaalde (dure) wagens die krassen automatisch wegwerken. Maar ook voor soft robots bieden ze een interessante oplossing.’

Terryn ontwikkelde daarom een speciaal materiaal dat bestaat uit rubberachtige polymeren met een ingebouwde helende capaciteit die in werking treedt na opwarming.  ‘Het polymeer is op microscopisch niveau te vergelijken met een 3D spinnenweb. Als de robot zichzelf snijdt, breekt het web. We kunnen het herstellen door het polymeer op te warmen tot 80 graden Celsius. Bij die temperatuur komen er knooppunten in het spinnenweb los en verhoogt de mobiliteit van het polymeer, waardoor de snee zich vult. Wanneer het materiaal terug afkoelt, vormt het spinnenweb zich opnieuw en is de kwetsuur verdwenen. Na veertig minuten is de breuk gedicht en na een nachtje is de robot zo goed als nieuw. Dankzij deze oplossing is een kapotte robot geen ramp meer, wat vandaag door ingewikkelde reparaties nog wel het geval is,’ legt Terryn uit. 

De onderzoeker testte zijn zelfhelende materie op drie kwetsbare onderdelen van soft robots: een grijper, een robothand en een kunstmatige spier. In deze veerkrachtige, op luchtdruk werkende onderdelen werden gecontroleerd beschadigd aangebracht. Wat blijkt? De realistische schade kon volledig worden hersteld, zonder zwakke plekken achter te laten en vervolgens konden de robots hun taken weer volledig opnemen.

Dit unieke onderzoek maakt deel uit van een grootschaliger internationaal samenwerkingsverband tussen VUB, University of Cambridge, L’Ecole Supérieur de Physique et de Chimie Industrielles de la ville de Paris (ESPCI-Paris), de Swiss Federal Laboratories for Materials Science and Technology (Empa) en de Nederlandse polymeerproducent SupraPolix dat vorige zomer nog 3 miljoen euro Europese steun ontving. Het einddoel van deze prestigieuze samenwerking is een robot bouwen die zelf via sensoren of software schade aanvoelt en zichzelf dan gaan herstellen.