Ads Top

Sociale robots kunnen kinderen nog niet echt boeien

Kinderen komen steeds vaker in aanraking met zogenoemde sociale robots, bijvoorbeeld op school, in ziekenhuizen en zelfs thuis. Kinderen blijken een robot zelden af te wijzen vóór een interactie en in de eerste twee weken van gebruik. Maar dit gebruik loopt na die eerste enthousiaste reactie hard terug, blijkt uit onderzoek.

Sociale robots zijn robots die fysiek aanwezig zijn en interactie met mensen kunnen hebben. Ze kunnen bijvoorbeeld vragen stellen of een gesprek voeren. Ze proberen zoveel mogelijk te handelen zoals mensen dat doen: zoals bewegen in de ruimte en reageren op spraak.

Communicatiewetenschapper Chiara de Jong ontwikkelde eerst een meetinstrument voor het betrouwbaar meten van acceptatie. Vervolgens vroeg ze een groep van 570 kinderen in de leeftijd van acht en negen jaar of ze een Cozmo robot thuis wilden uitproberen.

Deze sterke afname na het eerste enthousiasme verraste De Jong, ‘want kinderen trekken wel erg naar andere technologie, zoals games en tablets.’ Dat de nieuwigheid er wel af was, of dat de robot niet aan de verwachtingen voldeed, waren niet de belangrijkste verklaringen voor deze afname. Vooral de competitie met ander speelgoed en apparaten bleek van invloed, en het gebrek aan een motivatie om de robot te gebruiken.'

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.