dinsdag 1 juli 2025

'Google Maps' voor chirurgen

Onderzoekers van het UMC Utrecht en de TU/e werken samen aan een 'augmented reality'-laag voor chirurgen die complexe slokdarmoperaties uitvoeren met een robot.

In het IntraSurge-project werken onderzoekers van de TU/e samen met arts-onderzoekers van het UMC Utrecht aan een 'Google Maps' voor de chirurg. Door real-time informatie toe te voegen aan de beelden van de operatierobot, kunnen nieuwe chirurgen sneller worden getraind in robotgeassisteerde chirurgie. Ze weten tijdens de ingreep waar ze zich in het lichaam bevinden en ze kunnen zien welke stappen er nog in de operatie zitten. Dit kan nu nog alleen in onderzoek, niet in de praktijk, maar de eerste resultaten zijn veelbelovend.

Bij patiënten met slokdarmkanker moeten soms de maag en een deel van de slokdarm worden verwijderd. Tegenwoordig wordt dit steeds vaker gedaan met robotgeassisteerde chirurgie. De chirurg kan nauwkeuriger werken en het is aangetoond dat patiënten sneller herstellen en daarna minder complicaties ervaren.

Chirurg Jelle Ruurda van het UMC Utrecht is expert op dit gebied. Hij en zijn team behandelen veel patiënten in Nederland en krijgen ook complexere operatieverwijzingen van collega's. Daarnaast leidt Ruurda chirurgen op om de ingreep uit te voeren met de Da Vinci operatierobot.

Maar er is ruimte voor verbetering. De training vereist veel tijd en veel oefening, zelfs voor ervaren reguliere chirurgen. Daarom zette hij samen met onderzoekers van de TU/e het IntraSurge onderzoeksproject op. Het doel is om een geautomatiseerd navigatie- en oriëntatiesysteem te creëren voor chirurgen tijdens operaties.

Postdoc-onderzoeker Yasmina Al Khalil werkt sinds 2023 aan het IntraSurge-project bij de faculteit Biomedische Technologie, samen met promovendi Yiping Li en Ronald de Jong. Ze vertelt vol enthousiasme over hun werk. "Ik heb altijd al mijn kennis als elektrotechnisch ingenieur willen inzetten om de zorg te verbeteren. Toen ik op de hoogte werd gebracht van dit project, was het echt een droom die uitkwam."

Het is handig om te weten hoe de chirurg zo'n robotgeassisteerde operatie uitvoert. Hij staat niet aan de operatietafel maar zit een paar meter verderop, kijkt naar een 3D-scherm en houdt de bedieningselementen vast. Hij bestuurt het chirurgische gereedschap van de robot met zijn handen en voeten.

Augmented reality voegt een extra informatielaag toe aan de beelden die de chirurg ziet. Dat is de eerste stap voor de routeplanner: het herkennen van straten, huizen en fietspaden.

De volgende stap is om informatie toe te voegen aan de 3D-beelden waarmee de chirurgen werken. “Tijdens de operatie hebben de chirurgen een 3D-beeld nodig om de diepte in te schatten, dat is ook wat de Da Vinci-operatierobot biedt. We werken al aan manieren om die beelden naadloos van aanvullende informatie te voorzien”, zegt Al Khalil.

donderdag 26 juni 2025

Eerste vliegen­de humanoïde met jetpack: iRonCub3

De iRonCub3 is ’s werelds

De iRonCub3 is ’s werelds eerste humanoïde robot die – zij het kort – de lucht ingaat dankzij een jetpack. Hoewel de vlucht nog wankel is, zweefde hij een paar seconden op circa 50 cm boven de grond.

Voor de vlucht is hij uitgerust met in totaal vier straalmotoren – twee op zijn rug in een jetpack, twee aan het uiteinde van zijn armen (waardoor hij zijn handen hiervoor heeft opgegeven). Samen leveren ze ruim 1000 N stuwkracht.

Wegens hoge hitte (meestal > 700 °C) is het frame versterkt met een stalen ruggengraat en hittebestendige materialen zoals titanium. Bovendien spuwen de straalmotoren bijna geluidssnelheid durende uitlaatstromen uit.

De balans is cruciaal: iRonCub3 heeft een langwerpige structuur met armen, benen en een beweegbaar zwaartepunt, in tegenstelling tot symmetrische drones.

De technische details van de robot en de eerste tests zijn beschreven in een recent wetenschappelijk artikel op arXiv: “iRonCub 3: The Jet‑Powered Flying Humanoid Robot” – met onder meer simulatie- en experimentele tests die de eerste liftoff demonstreren.

woensdag 25 juni 2025

Robot verleent eerste hulp op afstand

Onderzoekers van de Technische Universiteit München (TUM) hebben een medische robot ontwikkeld die op afstand levensreddende hulp kan bieden bij een spanningspneumothorax — een levensbedreigende aandoening waarbij lucht zich ophoopt in de borstholte en vitale organen onder druk zet. De robot, gepresenteerd op de Automatica-beurs, is onderdeel van het iMEDCAP-project en combineert een echografieapparaat met een speciaal ontworpen naald-kathetersysteem.

Dankzij deze technologie kan de robot zelfstandig een decompressienaald inbrengen op nauwkeurig bepaalde plekken in de borstkas, waardoor opgesloten lucht kan ontsnappen. Dit biedt uitkomst in situaties waar directe medische hulp niet beschikbaar is, zoals bij evacuaties uit rampgebieden. De robotarm kan worden bevestigd aan drones, zodat patiënten zelfs tijdens een vlucht behandeld kunnen worden.

Volgens de onderzoekers levert dit systeem kostbare tijdwinst op bij noodgevallen zoals verkeersongevallen of schotwonden. Het project toont hoe robotica en telegeneeskunde samenkomen om medische zorg toegankelijker en sneller te maken in crisissituaties.

maandag 23 juni 2025

Zuid-Duits robotica-startup wil miljarden ophalen

Het in Metzingen (Baden-Württemberg) gevestigde startup Neura Robotics bereidt volgens een Bloomberg-rapport gesprekken voor om ongeveer 1 miljard euro aan investeringen op te halen.

De focus ligt op de aankomende lancering van hun humanoïde robot genaamd 4NE-1, die met behulp van een AI-model zelfstandig allerlei taken zou kunnen uitvoeren.

Bij een eerdere financieringsronde in januari 2025 haalde het bedrijf al circa 120 miljoen euro op. Investeerders zijn onder meer Lingotto Investment Management, Blue Crest Capital Management, Volvo Cars Tech Fund en InterAlpen Partners.

Met het ambitieuze doel om 1 miljard euro op te halen, wil Neura de concurrentie aangaan met sterke spelers zoals Tesla, het door OpenAI gesteunde Noorse 1X Technologies, en het Californische Figure AI, dat al eerste commerciële toepassingen van zijn humanoïde robots kent en volgens Bloomberg 40 miljard dollar wil ophalen.

vrijdag 20 juni 2025

Nvidia en Foxconn in gesprek over inzet humanoïde robots in AI‑serverfabriek in Houston

Taiwanees elektronicabedrijf Foxconn en Amerikaanse AI‑chipmaker Nvidia zijn volgens twee ingewijden in gevorderde gesprekken over de inzet van humanoïde robots in Foxconn’s nieuwe fabriek in Houston, die de GB300 AI‑servers van Nvidia zal produceren.

Dat zou de eerste keer zijn dat Nvidia‑producten worden geassembleerd met behulp van humanoïde robots, en tevens de eerste keer dat Foxconn dergelijke robots inzet in de productie van AI‑servers.

De lancering staat gepland voor het eerste kwartaal van volgend jaar, wanneer de fabriek operationeel wordt. Het aantal en type robots zijn nog niet definitief vastgesteld. Foxconn ontwikkelt samen met Nvidia eigen humanoïde modellen en testte ook robots van het Chinese UBTech. Mogelijke taken zijn onder meer objectverplaatsing, het invoegen van kabels en andere assemblagewerkzaamheden.

Doordat de fabriek in Houston nieuw is en relatief veel ruimte biedt ten opzichte van bestaande productielocaties, lijkt de locatie ideaal voor deze eerste grootschalige inzet. Foxconn nam eerder dit jaar al twee robotprototypes mee naar een technologie‑event in Taipei: één op benen en één met een wieltjes‑base, waarbij de tweede variant goedkoper is.

In april kondigde Nvidia aan dat het supercomputer‑ en AI‑serverfabrieken in Texas wil opzetten: samen met Foxconn in Houston en Wistron in Dallas. Beide productielocaties zouden binnen 12 tot 15 maanden operationeel moeten zijn.

dinsdag 17 juni 2025

Tesla sleept oud-medewerker voor rechter: diefstal van Optimus‑geheimen

Tesla heeft een voormalige werknemer, Zhongjie “Jay” Li, aangeklaagd omdat hij vertrouwelijke informatie over de ontwikkeling van de Optimus-robot zou hebben gestolen. Volgens Tesla gebruikte Li deze gegevens om zijn eigen startup, Proception, op te richten—een bedrijf dat zich richt op geavanceerde robothanden.

Li werkte bij Tesla van augustus 2022 tot september 2024. In die periode zou hij gevoelige data over robothandsensoren hebben gedownload naar zijn persoonlijke smartphones. In zijn laatste weken bij het bedrijf zocht hij bovendien actief naar financieringsmogelijkheden voor een startup. Opmerkelijk: minder dan een week na zijn vertrek werd Proception al opgericht, en vijf maanden later presenteerde het bedrijf robothanden die sterk lijken op Tesla’s ontwerpen.

Optimus, Tesla’s mensachtige robot, werd in 2021 onthuld maar heeft sindsdien een hobbelig ontwikkeltraject doorgemaakt. Hoewel Elon Musk ambitieuze plannen heeft—zoals een verkoopstart in 2026—blijkt uit demonstraties dat de robot nog niet op het niveau zit van sommige concurrenten. 

maandag 16 juni 2025

Coco Robotics haalt geld op

Het in Los Angeles gevestigde Coco Robotics, een startup die zich richt op bezorgrobots voor de laatste kilometer, heeft woensdag aangekondigd dat het 80 miljoen dollar heeft opgehaald.

De financieringsronde omvatte investeerders zoals Sam Altman en Max Altman, die beide terugkerende investeerders zijn, evenals durfkapitaalfirma's zoals Pelion Venture Partners en Offline Ventures, onder anderen.

Hierdoor komt de totale financiering van het bedrijf boven de 120 miljoen dollar uit. In 2021 haalde Coco Robotics al $36 miljoen op in een Series A-ronde.

De emissievrije robots van Coco kunnen tot 90 liter aan boodschappen of goederen vervoeren en hebben sinds hun introductie in 2020 al meer dan 500.000 leveringen uitgevoerd, aldus het bedrijf. Coco werkt samen met nationale retailers zoals Subway, Wingstop en Jack in the Box.

Sam Altman heeft duidelijk een financieel belang in Coco. Naast zijn persoonlijke investering heeft OpenAI er blijkbaar ook voordeel van. In maart kondigde Coco een samenwerking met OpenAI aan, waardoor Coco gebruik kan maken van OpenAI-technologie, terwijl OpenAI de gegevens verzameld door de robots kan gebruiken om zijn modellen te trainen.

donderdag 12 juni 2025

Milan Kovac weg bij Tesla

Milan Kovac, hoofd van Tesla's humanoïde robot Optimus, heeft het bedrijf onverwachts verlaten. Kovac, die sinds 2022 leiding gaf aan het Optimus-programma en ook betrokken was bij Tesla's Autopilot Engineering, kondigde zijn vertrek aan op X. Hij gaf aan dat persoonlijke redenen de doorslag gaven—hij wil meer tijd doorbrengen met zijn familie in het buitenland.

Zijn vertrek kan een negatieve impact hebben op Tesla's robotontwikkelingen, aangezien Kovac een drijvende kracht achter het project was. 

Tesla had plannen om in 2025 duizenden Optimus-robots te produceren en later aan andere bedrijven te verkopen, maar dit plan kreeg eerder al een tegenslag door Chinese exportbeperkingen op zeldzame aardmetalen, die cruciaal zijn voor de productie.

dinsdag 10 juni 2025

Robots ruimen succesvol afval op in haven van Hamburg

In de haven van Hamburg vond recentelijk een bijzondere demonstratie plaats: voor het eerst werd het SeaClear2.0-systeem, een Europees project gecoördineerd door TU Delft, live in actie getoond. Deze autonome robottechnologie is ontwikkeld om afval op en onder water op te sporen en op te ruimen.

Tijdens de demonstratie in het Hamburg-Werfthafen kanaal kregen op 22 mei genodigden uit de maritieme sector, milieubeleid, havenbeheer en de pers een live inkijkje in hoe het systeem werkt. De robots, die samenwerken via lucht, wateroppervlak en zeebodem, kunnen zelfstandig afval detecteren, classificeren en verwijderen – zelfs op moeilijk bereikbare plekken.

De TU Delft leidt het Europese SeaClear2.0-project en speelt een centrale rol in de ontwikkeling van de technologie. Onder leiding van hoogleraar Bart De Schutter werkt het Delftse team aan de detectie en herkenning van verschillende soorten afval, maar ook van onderwaterflora en -fauna, op basis van camerabeelden en sonar. Deze slimme beeldherkenning maakt het mogelijk om gericht en efficiënt op te ruimen, zonder schade aan het ecosysteem.

vrijdag 6 juni 2025

Amazon test mensachtige robots als pakketbezorgers

Amazon test momenteel mensachtige robots als pakketbezorgers in San Francisco. Deze robots stappen uit elektrische Rivian-bestelwagens om het laatste stukje van de bezorging te voltooien. 

In een speciaal indoor trainingsparcours worden ze voorbereid op deze taak. Amazon heeft al meer dan 20.000 van deze elektrische busjes in gebruik en wil dit aantal tegen 2030 uitbreiden naar 100.0001.

Deze nieuwe generatie robots is veelzijdiger dan eerdere modellen en kan niet alleen pakketjes bezorgen, maar ook trucks uitladen en onderdelen voor reparaties ophalen. Hoewel de technologie nog in de testfase zit, is het uiteindelijke doel om menselijke bezorgers volledig te vervangen. Dit roept vragen op over de toekomst van bezorgbanen en de impact van automatisering.

dinsdag 3 juni 2025

Robot speelt badminton tegen mensen

De vierbenige robot ANYmal, ontwikkeld door de ETH Zürich, blijkt zeer goed staat om badminton te spelen tegen mensen, wat een indrukwekkende demonstratie is van geavanceerde robotica en kunstmatige intelligentie. 

De robot maakt gebruik van geavanceerde sensoren en algoritmen om de shuttle te volgen en te slaan, wat een indrukwekkende prestatie is in de robotica.

Hoewel het spelen van badminton een demonstratie is, toont het de potentie van robots zoals ANYmal in het uitvoeren van complexe taken die nauwkeurigheid en snelheid vereisen.

De onderzoekers testten de robot in de praktijk tijdens een potje badminton met mensen. De robot was in staat om de shuttle vanuit veel verschillende posities terug te slaan. Volgens de wetenschappers van de ETH konden tot wel tien opeenvolgende slagen worden uitgevoerd.

maandag 2 juni 2025

Hugging Face heeft twee nieuwe open-source humanoïde robots gelanceerd

Hugging Face, het bekende AI-ontwikkelplatform, heeft op 29 mei 2025 twee nieuwe open-source humanoïde robots geïntroduceerd: HopeJR en Reachy Mini. 

HopeJR is een levensgrote robot met 66 actuatoren, wat hem in staat stelt om te lopen en objecten te manipuleren. Met een geschatte prijs van ongeveer 3.000 dollar is het een van de meest betaalbare humanoïde robots op de markt. Het open-source ontwerp stelt ontwikkelaars en onderzoekers in staat om de robot zelf te assembleren, aan te passen en te begrijpen hoe hij werkt.

Reachy Mini is een compacte robot die bedoeld is voor bureaubladgebruik. Hij kan zijn hoofd bewegen, luisteren, spreken en dient als platform voor het testen van AI-applicaties. Met een verwachte prijs tussen de 250 en 300 dollar biedt Reachy Mini een laagdrempelige instap voor AI-ontwikkelaars en hobbyisten.

De ontwikkeling van deze robots werd mede mogelijk gemaakt door de overname van het Franse robotica-startup Pollen Robotics in april 2025. Het team van Pollen Robotics bracht nieuwe expertise en mogelijkheden met zich mee die essentieel waren voor de realisatie van HopeJR en Reachy Mini.

vrijdag 30 mei 2025

Boston Dynamics en LG willen Atlas in het donker laten zien

Boston Dynamics en LG Electronics werken samen om de Atlas-humanoïde robot te voorzien van verbeterde zichtcapaciteiten in donkere omgevingen. Dit initiatief maakt deel uit van een bredere inspanning om Atlas geschikt te maken voor real-world toepassingen, zoals werken in magazijnen en fabrieken, waar verlichting niet altijd optimaal is.

De nieuwste versie van Atlas is volledig elektrisch en beschikt over geavanceerde sensoren en software die het mogelijk maken om taken autonoom uit te voeren zonder menselijke tussenkomst. In een recente demonstratievideo is te zien hoe Atlas objecten verplaatst en navigeert door een dynamische omgeving, waarbij het gebruikmaakt van een machine learning-visiemodel om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden.

LG Electronics draagt bij aan de ontwikkeling van Atlas door expertise in te brengen op het gebied van sensortechnologie en robotica. Daarnaast ontwikkelt Samsung Electro-Mechanics op maat gemaakte cameramodules voor Atlas, ter vervanging van de eerder gebruikte Intel RealSense-camera’s. Deze nieuwe modules zijn bedoeld om de visuele waarneming van de robot te verbeteren, wat cruciaal is voor het functioneren in omgevingen met weinig licht.

Atlas gebruikt een time-of-flight dieptecamera om 3D-beelden van de omgeving te creëren, die vervolgens worden geanalyseerd om objecten en oppervlakken te identificeren. Deze gegevens voeden een geavanceerd controlesysteem dat de bewegingen van de robot in real-time aanpast. Bovendien maakt Atlas gebruik van het NVIDIA Jetson Thor-platform voor het uitvoeren van complexe AI-modellen, wat bijdraagt aan verbeterde mobiliteit en manipulatievaardigheden.

De samenwerking tussen Boston Dynamics, LG en Samsung markeert een belangrijke stap in de evolutie van humanoïde robots. Door de integratie van geavanceerde sensoren en AI-technologieën wordt Atlas steeds beter uitgerust om te opereren in complexe en slecht verlichte omgevingen, wat de weg vrijmaakt voor bredere toepassingen in de industrie en daarbuiten.

dinsdag 27 mei 2025

Universiteiten vrezen voor voortgezet gebruik van robot Pepper

Het Franse robotica-bedrijf Aldebaran, bekend van de humanoïde robots NAO en Pepper, heeft in februari 2025 faillissement aangevraagd. Deze ontwikkeling baart zorgen bij universiteiten en onderwijsinstellingen die de Pepper-robot gebruiken voor onderzoek en onderwijs. Zij vrezen voor de beschikbaarheid van toekomstige software-updates, onderhoud en ondersteuning.

Aldebaran, opgericht in 2005 en sinds 2022 onderdeel van de United Robotics Group, heeft moeite gehad om zijn robotica-activiteiten winstgevend te maken. In 2021 werd de productie van de Pepper-robot stopgezet vanwege tegenvallende verkoopcijfers. De financiële problemen leidden uiteindelijk tot het faillissement.

De onzekerheid over de toekomst van de Pepper-robot heeft geleid tot bezorgdheid binnen de academische wereld. Onderzoekers en docenten maken zich zorgen over de continuïteit van hun projecten en het behoud van hun investeringen in robotica-onderwijs. Sommige instellingen overwegen alternatieve oplossingen of het ontwikkelen van eigen onderhoudsstrategieën om de impact van het faillissement te minimaliseren.

Het is nog onduidelijk of er een overnamekandidaat is die de activiteiten van Aldebaran kan voortzetten en ondersteuning kan blijven bieden aan bestaande klanten. De komende maanden zullen cruciaal zijn voor de toekomst van de Pepper-robot in het onderwijs en onderzoek.

maandag 26 mei 2025

Robothond verkent zelfstandig onbekend, ruw terrein

Onderzoekers van Duke University hebben een robothond ontwikkeld die zelfstandig onbekend en ruw terrein kan verkennen dankzij een innovatief AI-systeem genaamd WildFusion. Dit systeem combineert visuele gegevens met tactiele en akoestische informatie, waardoor de robot niet alleen kan ‘zien’, maar ook ‘voelen’ en ‘horen’ tijdens zijn bewegingen.

Traditionele robots vertrouwen voornamelijk op camera’s en LiDAR voor navigatie, wat hen beperkt tot voorspelbare omgevingen. WildFusion integreert echter extra sensoren, zoals contactmicrofoons en tactiele sensoren, die de robot in staat stellen om trillingen en drukverschillen waar te nemen. Deze gegevens worden verwerkt door een deep learning-model, waardoor de robot instinctieve beslissingen kan nemen, vergelijkbaar met hoe mensen en dieren zich oriënteren.

Het systeem is succesvol getest in het Eno River State Park in North Carolina. De onderzoekers plannen verdere uitbreidingen, zoals het toevoegen van thermische en vochtigheidssensoren, om de robot nog beter te laten navigeren in complexe en onvoorspelbare omgevingen. Potentiële toepassingen omvatten rampenbestrijding, inspectie van infrastructuur en autonome verkenning.

vrijdag 23 mei 2025

Nieuw systeem laat humanoïde robots bewegen als mensen

Een team van wetenschappers van de Stanford University en Simon Fraser University heeft een innovatief systeem ontwikkeld waarmee humanoïde robots in realtime bestuurd kunnen worden met natuurlijke, mensachtige bewegingen. Dit systeem, genaamd Twist (Teleoperated Whole-Body Imitation System), combineert motion-capture technologie met technieken uit het versterkend leren en imitatie-leren.

“We willen dat humanoïde robots net zo behendig worden als mensen,” zegt Yanjie Ze, hoofdauteur van de studie die als preprint is verschenen op Arxiv. “Denk aan een rommelige keuken: mensen gebruiken hun handen én voeten om objecten te verplaatsen, of openen een deur met hun elleboog of lichaam. Wij willen dat robots datzelfde kunnen door directe imitatie van menselijke bewegingen.”

Twist maakt gebruik van gegevens die verzameld worden met een zogenoemd MoCap-pak (motion capture), waarin sensoren op het lichaam van een persoon geplaatst zijn. Deze sensoren registreren nauwkeurig de bewegingen van armen, benen, romp, heupen, hoofd en zelfs de kleinste gewrichtsbewegingen.

Die gegevens worden vervolgens door kunstmatige intelligentie vertaald in commando’s die een humanoïde robot kan begrijpen en uitvoeren. Daarbij worden niet alleen losse bewegingen doorgegeven, maar wordt ook gezorgd voor een gecoördineerde aansturing van het hele lichaam.

Volgens de onderzoekers is het opvallend dat de verzamelde lichaamssignalen alleen al genoeg zijn om een robot op een geavanceerde manier te besturen. Bovendien kunnen de data gebruikt worden om robots te trainen, zodat ze in de toekomst zelfstandig mensachtige vaardigheden kunnen uitvoeren – van grijpen en lopen tot het openen van deuren en manipuleren van objecten met meerdere ledematen tegelijk.

donderdag 22 mei 2025

'Menselijke robots gaan mensen niet vervangen'

Een hoge functionaris uit Beijing heeft volgens Reuters verklaard dat de ontwikkeling van menselijke robots in China niet bedoeld is om menselijke werknemers te vervangen, maar om hen te ondersteunen, vooral bij gevaarlijke of onaantrekkelijke taken.

Liang Liang, plaatsvervangend directeur van de Beijing Economic-Technological Development Area, benadrukte dat deze robots zijn ontworpen om de productiviteit te verhogen en te opereren in omgevingen die onveilig zijn voor mensen, zoals diepzee- of ruimteverkenning. 

Tijdens een demonstratie in het X-Humanoid Innovation Center, waar de Tiangong Ultra-robot werd gepresenteerd, werd getoond hoe deze robots taken kunnen uitvoeren die mensen liever vermijden. Liang benadrukte dat de technologie bedoeld is om mensen te helpen, niet om hen te vervangen.  

China investeert aanzienlijk in de ontwikkeling van menselijke robots, met als doel om tegen 2025 een innovatiesysteem op te zetten en tegen 2027 een betrouwbare industrie- en toeleveringsketen te hebben. Deze robots worden gezien als een strategische sector die kan bijdragen aan de economische groei en het aanpakken van arbeidsuitdagingen, zoals vergrijzing en arbeidsintensieve taken.  

Hoewel er zorgen zijn over de impact op de werkgelegenheid, benadrukken functionarissen dat menselijke robots bedoeld zijn om taken over te nemen die gevaarlijk, repetitief of onaantrekkelijk zijn, waardoor mensen zich kunnen richten op taken die creativiteit en menselijke interactie vereisen.  

Met deze benadering streeft China ernaar om menselijke robots te integreren in sectoren zoals productie, gezondheidszorg en dienstverlening, waarbij de nadruk ligt op samenwerking tussen mens en machine.

woensdag 21 mei 2025

Metabot: Slim metamateriaal beweegt en verandert van vorm met magnetisch veld

Onderzoekers van de Princeton University hebben een innovatief metamateriaal ontwikkeld, genaamd Metabot, dat zich onder invloed van een extern magnetisch veld kan uitrekken, van vorm veranderen en voortbewegen.

Dit materiaal combineert eigenschappen van robotica en materiaalkunde en is opgebouwd uit modulaire, spiegelbeeldige eenheidscellen, een structuur die bekend staat als chiraliteit. Dankzij deze opbouw kan het materiaal op afstand worden aangestuurd en verschillende bewegingen uitvoeren. 

Voor demonstratiedoeleinden hebben de wetenschappers een cilindrische structuur gecreëerd op basis van de Japanse vouwkunst origami, bestaande uit twee tegengesteld draaiende buizen, ook wel Kresling-patronen genoemd. Door een extern magnetisch veld toe te passen, kan deze structuur uitzetten, samentrekken en in diverse richtingen bewegen. Een opmerkelijke toepassing is de mogelijkheid om draaimomenten op afstand en met precisie over te brengen. 

Daarnaast hebben de onderzoekers met behulp van laserlithografie een microscopisch kleine Metabot vervaardigd van slechts 100 micrometer, iets dikker dan een menselijk haar. Deze miniatuurversie zou in de toekomst kunnen worden ingezet voor het nauwkeurig afleveren van medicijnen binnen het menselijk lichaam via magnetische besturing. 

Een andere toepassing van het metamateriaal is de ontwikkeling van een thermische regelaar die kan schakelen tussen een lichtabsorberend donker oppervlak en een reflecterend oppervlak. In experimenten kon de oppervlaktetemperatuur van het materiaal worden geregeld tussen 27 °C en 70 °C, enkel door deze schakelmechanismen te gebruiken.

dinsdag 20 mei 2025

Guinnessrecord: Studentenrobot lost Rubik’s Cube op in 0,1 seconden


Een team van studenten van de Purdue University in de Verenigde Staten heeft een nieuw wereldrecord gevestigd door een Rubik’s Cube op te lossen in slechts 0,103 seconden met hun robot genaamd “Purdubik’s Cube”. Deze prestatie overtreft het vorige record van 0,305 seconden, dat werd gehouden door Mitsubishi Electric Corporation.

De robot maakt gebruik van geavanceerde beeldherkenning en speciaal ontwikkelde algoritmen om de kleuren van de kubus te analyseren en de optimale oplossing te berekenen. Zes motoren, aangestuurd door precisie-elektronica van Kollmorgen, draaien de lagen van de kubus met uitzonderlijke snelheid en nauwkeurigheid.

Om de enorme krachten tijdens het oplossen te weerstaan, hebben de studenten het interne mechanisme van de kubus versterkt. Ze merkten op dat de fysieke beperkingen van de kubusmaterialen momenteel de grootste belemmering vormen voor nog snellere oplossingen.

Het team heeft een interactieve functie toegevoegd waarbij gebruikers een Bluetooth-verbonden Rubik’s Cube kunnen verdraaien, waarna de robot deze op commando oplost. Deze demonstratie benadrukt de precisie en snelheid van de robot. 

maandag 19 mei 2025

DHL breidt samenwerking met Boston Dynamics uit

De wereldwijd opererende logistieke dienstverlener DHL Group en het robotica­bedrijf Boston Dynamics willen hun samenwerking verder intensiveren. DHL zal tegen 2030 duizend extra robots van het type Stretch afnemen. Daarbij wordt ook onderzocht of de Stretch-robot, die oorspronkelijk is ontworpen voor het automatisch laden en lossen van pakketten, ook voor andere taken inzetbaar is.

Boston Dynamics bracht de Stretch-robot in 2022 op de markt. DHL was een van de eerste bedrijven die de robot sinds 2023 in Noord-Amerika in gebruik nam. Voor die eerste fase investeerde DHL 15 miljoen Amerikaanse dollar. Inmiddels is de robot ook uitgerold in het Verenigd Koninkrijk en andere delen van Europa.

De Stretch-robot bestaat uit een robotarm met zeven bewegingsvrijheden, gemonteerd op een mobiele basis. Via sensoren en camera’s aan een mast kan hij zijn omgeving en objecten detecteren. Met een zuignap-systeem kan hij pakketten en dozen oppakken om voertuigen automatisch te laden of te lossen, of om magazijnwerkzaamheden uit te voeren. De robot stapelt dozen zelfstandig en ruimte-efficiënt, rekening houdend met hun afmetingen. Dankzij de mobiele basis is Stretch flexibel inzetbaar op verschillende locaties, waardoor logistieke processen eenvoudig geautomatiseerd kunnen worden. Hij kan tot 800 pakketten per uur verwerken.

DHL wil de Stretch-robot nu nog dieper integreren in zijn operationele processen. In eerste instantie zal hij ook ingezet worden voor orderpicking – een taak die traditioneel veel mankracht vereist. Samen met Boston Dynamics onderzoekt DHL aanvullende toepassingen voor de robot en wil het de automatisering binnen de organisatie verder versnellen.

In de afgelopen drie jaar heeft DHL al meer dan één miljard euro geïnvesteerd in de automatisering van zijn contractlogistiekdivisie. Wereldwijd zet het bedrijf momenteel meer dan 7500 robots in, waaronder modellen van andere robotica­bedrijven zoals AutoStore, Fox Robotics, Geek+ en Locus Robotics.

vrijdag 16 mei 2025

Cartwheel Robotics wil schattige humanoïde robots sociaal én aantrekkelijk maken

Het Amerikaanse robotica-start-up Cartwheel Robotics werkt aan een nieuwe generatie humanoïde robots met een vriendelijk, uitnodigend uiterlijk. Volgens het tijdschrift IEEE Spectrum is het doel om mensen op een natuurlijke manier te laten communiceren met robots, door ze eruit te laten zien als een vriendelijk karakter in plaats van een kille machine.

De meeste huidige humanoïde robots zijn functioneel ontworpen en hebben vaak een wat afstandelijke, industriële uitstraling. Dat werkt misschien in fabrieken, maar niet in de woonkamer. Voor toepassingen in huis — zoals hulp in het dagelijks leven of gezelschap — zijn zulke robots minder geschikt.

Cartwheel wil het anders aanpakken. Oprichter Scott LaValley beschrijft hun visie als het bouwen van een “kleine, vriendelijke humanoïde robot” die vreugde, warmte en een vleugje magie toevoegt aan het dagelijks leven. Hun eerste robot, genaamd Yogi, heeft de verhoudingen van een peuter: een groot hoofd, afgeronde vormen en een compact, mollig lichaam — wat hem direct sympathiek maakt.

LaValley is geen onbekende in de robotica. Hij werkte tien jaar bij Boston Dynamics aan de Atlas-robot en was daarna vijf jaar actief bij Disney, waar hij het team leidde dat de robotversie van Baby Groot ontwikkelde. Deze achtergrond maakt hem bij uitstek geschikt om robots met een emotionele en sociale component te creëren.

Yogi moet meer zijn dan een gebruiksvoorwerp. “Het gaat niet alleen om technologie, maar om het creëren van een aanwezigheid die je kunt voelen,” aldus LaValley. Hij ziet Yogi dan ook niet als een apparaat, maar als een karakter.

Hoewel Yogi nog in ontwikkeling is, werkt Cartwheel ook aan een eenvoudiger model genaamd Speedy. Deze robot moet eerder op de markt verschijnen en kan worden aangepast aan verschillende vormen en karakters — bijvoorbeeld voor entertainment, retail of klantenservice. Volgens LaValley krijgt Speedy een speciaal ontworpen romp voor een bepaald kostuum, maar verdere details houdt hij nog geheim. De eerste leveringen staan gepland voor de nabije toekomst.

donderdag 15 mei 2025

Zwitserse en Nederlandse onderzoekers ontwikkelen eetbare waterrobotjes

 

Een team van wetenschappers uit Nederland en Zwitserland heeft miniatuurrobots ontwikkeld die zelfstandig over het wateroppervlak kunnen bewegen én na afloop van hun taak kunnen worden opgegeten door vissen. Deze innovatieve robots zijn volledig biologisch afbreekbaar én voedzaam, en bieden een duurzaam alternatief voor traditionele waterdrones.

De zogeheten drijvende microbots zijn het resultaat van een samenwerking tussen de Wageningen Universiteit (WUR) en de Technische Hogeschool van Lausanne (EPFL). Ze zijn ontworpen om onder andere de waterkwaliteit te monitoren, zonder schade toe te brengen aan het ecosysteem.

Een groot nadeel van bestaande waterrobots is dat ze vaak bestaan uit plastic en elektronica, wat risico’s oplevert als ze in de natuur achterblijven. De nieuwe robotjes vermijden dat probleem volledig. Ze zijn opgebouwd uit gevriesdroogd visvoer dat met gelatine is samengebonden, en bevatten geen batterijen of elektronische onderdelen.

De aandrijving van de robots maakt slim gebruik van het Marangoni-effect: ze laten een spoor van propyleenglycol achter – een veilige stof die de oppervlaktespanning van het water verlaagt – waardoor ze vanzelf vooruit bewegen.

De energiebron is een eenvoudige chemische reactie tussen citroenzuur en natriumbicarbonaat, die begint zodra het robotje in aanraking komt met water. Hierbij ontstaat koolstofdioxide, dat vervolgens een vloeistof uit een klein reservoir naar buiten duwt, wat het voortstuwende effect activeert.

Hoewel de huidige prototypes slechts enkele minuten actief zijn, zien de onderzoekers veel mogelijkheden. Denk aan toepassingen zoals het monitoren van waterkwaliteit in natuurgebieden, het afleveren van medicijnen of supplementen in visvijvers, of zelfs als speelgoed voor aquariumvissen.

De volgende stap in het onderzoek is het integreren van eetbare sensoren, die bijvoorbeeld de temperatuur of pH-waarde van het water kunnen meten. Ook wordt gewerkt aan methodes om de beweging van de robots nauwkeuriger te sturen.

dinsdag 13 mei 2025

Zachte aandrijving met stoom: Robotica met faseverandering

Een onderzoeksteam van de Universiteit van Coimbra heeft een innovatieve zachte actuator ontwikkeld die gebruikmaakt van een faseverandering – de overgang van water van vloeistof naar gas – om mechanische beweging op te wekken. Deze actuator levert zowel een hoge kracht als precisie.

Traditionele elektrische actuatoren vereisen complexe tandwielsystemen om de kracht van een elektromotor voldoende te verhogen voor gebruik in robots. Zulke systemen bevatten veel kwetsbare onderdelen. Pneumatische alternatieven zijn vaak luidruchtig en vervuilend. Daarom ontwikkelden de onderzoekers een alternatief dat stil, nauwkeurig en krachtig werkt: de faseveranderingsaandrijving.

De actuator gebruikt een kleine spoel als verwarmingselement om water in stoom om te zetten. De resulterende druk zet een zachte, flexibele structuur in beweging, waarmee een robot aangedreven kan worden. Het systeem werkt al bij een spanning van slechts 24 volt. Volgens de studie “Electrically-driven phase transition actuators to power soft robot designs”, gepubliceerd in Nature Communications, genereert de actuator meer dan 50 Newton aan kracht met druksnelheden tot 100 kilopascal per seconde.

Een demonstratievideo laat het werkingsprincipe van de actuator zien, evenals toepassingen ervan in zachte robotica. Tijdens de ontwikkeling stuitten de onderzoekers op diverse uitdagingen: lage vervormingssnelheden, onvoldoende prestaties en een te complex ontwerp. Daarom richtten ze zich op drie kernaspecten: de keuze van de vloeistof, efficiënte warmteoverdracht en een eenvoudige aansturing.

Als werkvloeistof kozen de onderzoekers al snel voor water, vanwege de goede thermodynamische efficiëntie, veiligheid en beschikbaarheid. Toch heeft water ook een nadeel: de verdampingswarmte – de hoeveelheid energie die nodig is om vloeibaar water in damp om te zetten – is relatief hoog. Hoewel er vloeistoffen bestaan met gunstiger verdampingseigenschappen, blijft water vanwege de veiligheid de voorkeur houden.

De actuatoren zijn vervaardigd uit een siliconenelastomeer. Daarmee behaalden de onderzoekers rekpercentages tot 16,6 procent per seconde. Zelfs na meer dan 1000 cycli bleef de prestatie van het systeem stabiel.

maandag 12 mei 2025

Zelfaanpassende robot wisselt tussen lopen en zwemmen – zonder elektronica of sensoren

Een onderzoeksteam van het FOM Instituut voor Atoom- en Molecuulfysica (AMOLF) heeft een bijzondere loop- en zwemrobot ontwikkeld die zich volledig automatisch aanpast aan zijn omgeving – en dat zonder enige vorm van elektronische besturing of sensortechnologie. De robot kan bijvoorbeeld naadloos overschakelen van lopen op land naar zwemmen in water, puur aangedreven door luchtdruk.

Normaal gesproken vereist een robot veel elektronica, sensoren en soms zelfs kunstmatige intelligentie om zich aan wisselende terreinen aan te passen. Die technologie stelt de robot in staat zijn omgeving te analyseren en zijn voortbeweging dienovereenkomstig aan te passen.

De onderzoekers van AMOLF kozen echter een radicaal andere aanpak: ze wilden een zo simpel mogelijke robot bouwen die zijn bewegingen automatisch afstemt op de omgeving. Hun oplossing: luchtdruk als aandrijvingsmechanisme. Net zoals die opblaasbare, wapperende reclamepoppen die je vaak bij evenementen ziet, beweegt de zachte robot van AMOLF door luchtstromen die zijn lichaam in trilling brengen.

De robot is gemaakt van siliconen en heeft buisvormige poten, zoals beschreven in de in Science gepubliceerde studie “Physical synchronization of soft self-oscillating limbs for fast and autonomous locomotion”. Zodra lucht in het lichaam wordt gepompt, beginnen de poten onafhankelijk van elkaar te wiebelen. Wanneer deze poten met elkaar worden gekoppeld, synchroniseren hun bewegingen zich vanzelf, wat resulteert in een vloeiende en gecoördineerde voortbeweging.

“Uit chaos ontstaat ineens orde,” zegt Alberto Comoretto, hoofdauteur van de studie. “Er is geen code, geen instructie. De benen synchroniseren zich spontaan, en de robot begint te bewegen. Zoals vuurvliegjes die tegelijk oplichten of hartcellen die synchroon samentrekken – complexe, collectieve bewegingen kunnen voortkomen uit eenvoudige onderlinge interacties.”

In hun experimenten ontdekten de wetenschappers nog een opmerkelijke eigenschap: afhankelijk van de ondergrond verandert de robot spontaan zijn manier van voortbewegen. Wanneer hij bijvoorbeeld van land het water in gaat, schakelt hij automatisch over van een huppelende looppatroon naar een zwembeweging – geheel zonder enige besturing. Deze aanpassing komt puur voort uit de fysieke interactie tussen robot en omgeving.

Naast zijn aanpassingsvermogen is de robot ook uitzonderlijk snel: hij haalt een topsnelheid van maar liefst 30 keer zijn lichaamslengte per seconde – ongeveer een derde sneller dan een Ferrari, aldus de onderzoekers.

Toekomstige toepassingen van deze technologie zijn veelbelovend. Denk aan slimme medicijncapsules die gericht medicijnen in het lichaam afleveren, of exoskeletten die zich automatisch afstemmen op de bewegingen van de drager – en dat zonder zware elektronica of hoog energieverbruik.

vrijdag 9 mei 2025

Amazon introduceert geavanceerde magazijnrobot ‘Vulcan’ die met gevoel werkt

Amazon heeft een nieuwe magazijnrobot ontwikkeld: Vulcan. Deze geavanceerde tweearmige robot is in staat om goederen in opslagvakken te verplaatsen én te voelen wanneer hij in contact komt met een object.

Vulcan maakt gebruik van krachtsensoren om aanraking te registreren. Eén arm herschikt producten binnen een vak, terwijl de andere arm – uitgerust met een camera en een zuignap – items oppakt. Volgens Amazon is Vulcan getraind op basis van fysieke gegevens zoals druk- en tastfeedback, waardoor hij inmiddels zo’n 75% van het totale Amazon-assortiment zelfstandig kan verwerken. Bovendien zou de robot in staat zijn om zichzelf voortdurend te verbeteren.

De robot is momenteel actief in magazijnen in Spokane (Washington, VS) en Hamburg (Duitsland), waar hij al meer dan 500.000 bestellingen heeft verwerkt.

Vulcan is de nieuwste toevoeging aan Amazon’s steeds groter wordende vloot van magazijnrobots. Wereldwijd worden er inmiddels honderdduizenden robots ingezet om klantorders te verwerken. Hoewel critici beweren dat deze investeringen bedoeld zijn om menselijke arbeid te vervangen, benadrukt Amazon dat de robots juist bijdragen aan veiligere werkomgevingen voor personeel.

Volgens het bedrijf ligt de focus op samenwerking tussen mens en machine, waarbij technologie als Vulcan repetitieve en fysiek belastende taken uit handen neemt.

donderdag 8 mei 2025

Igus presenteert humanoïde robot Iggy Rob voor industriële toepassingen

De kunststofproducent Igus uit Keulen heeft zijn zelfontwikkelde humanoïde robot, Iggy Rob, gepresenteerd. Deze robot is ontworpen voor industriële toepassingen en kost €47.999. Hij is vooral bedoeld voor bedrijven die hun productie, dienstverlening of logistiek willen automatiseren met behulp van humanoïde robots.

Iggy Rob is ongeveer 1,7 meter groot en beschikt over twee ReBeL-cobotarmen en twee bionische handen, die gemodelleerd zijn naar menselijke handen, maar slechts vier vingers per hand hebben.

Hoewel hij eruitziet als een humanoïde robot, is Iggy Rob technisch gezien een semi-humanoïde: hij heeft geen benen, maar beweegt zich voort met behulp van een mobiel onderstel. Dit onderstel is gebaseerd op de autonome mobiele robot ReBeL Move van Igus. Dankzij deze oplossing blijven de kosten lager dan bij robots met benen. Voor gebruik op vlakke ondergronden is dit volgens Igus geen probleem. De robot kan geen trappen lopen, maar wel een lift gebruiken om zich tussen verdiepingen te verplaatsen – iets wat in de meeste industriële omgevingen al mogelijk is.

Iggy Rob is inzetbaar in productie, logistiek en als service-robot. In zijn ‘hoofd’ toont hij een gezicht dat kan reageren op mensen, waardoor hij ook geschikt is voor receptiewerk. Igus geeft geen gedetailleerde informatie over welke vormen van kunstmatige intelligentie worden ingezet of hoe ver deze technologie is ontwikkeld.

woensdag 7 mei 2025

Humanoïde robot van UC Berkeley: goedkoop, zelf te bouwen en open source

Humanoïde robottechnologie moet toegankelijk zijn voor iedereen — dat is de visie van onderzoekers aan de University of California, Berkeley. Hun nieuwste creatie, de Berkeley Humanoid Lite, is een relatief eenvoudige en betaalbare robot die zelf gebouwd kan worden met standaard elektronische onderdelen en een gewone 3D-printer.

De robot mag dan wel geen hoofd hebben, hij beschikt toch over een vorm van intelligentie. Met een hoogte van 80 cm en een gewicht van 16 kg is hij compact maar veelzijdig. De bouwkosten liggen rond de 5.000 dollar, wat bijzonder laag is voor een humanoïde robot. Dankzij open source-documentatie en vrij verkrijgbare onderdelen kunnen ook hobbyisten en studenten er zelf mee aan de slag.

Voor het bouwen van de robot zijn slechts basisvaardigheden, wat gereedschap en een desktop-3D-printer met een printvolume van 200 x 200 x 200 mm nodig. De meeste structurele onderdelen kunnen worden geprint, terwijl enkele dragende elementen van aluminium zelf vervaardigd moeten worden. De elektronische componenten zijn breed beschikbaar in reguliere elektronicawinkels.

Een bijzonder technisch hoogstandje in het ontwerp zijn de 22 speciaal ontwikkelde cycloïde tandwielkasten, die gebruikt worden om de gewrichten van de robot aan te sturen. Deze overbrengingen leveren veel koppel, zijn compact, robuust en kunnen relatief goedkoop geprint worden.

De Berkeley Humanoid Lite is niet alleen te besturen via afstandsbediening — hij kan ook leren. Door middel van teleoperatie of simulatie kunnen bewegingen worden aangeleerd, bijvoorbeeld via Reinforcement Learning (RL). Zo is het mogelijk om hem zelfstandig te laten lopen, springen, voorwerpen te manipuleren en nog veel meer.

dinsdag 6 mei 2025

Robothond van Unitree ingezet als brandweergadget

De Chinese robotfabrikant Unitree heeft zijn viervoetige B1-robot getransformeerd tot een brandbestrijdingsrobot. Dankzij verwisselbare blusmodules kan de robothond worden aangepast aan verschillende situaties. Zo kan hij onder meer uitgerust worden met een traditionele waterslang of met een luchtdrukmodule om vuur letterlijk uit te blazen.

De B1-robot is 46,7 cm hoog, 112,6 cm lang en weegt zo’n 50 kilo. Zonder extra belasting houdt de batterij het zo’n twee uur vol. Hij kan tot 20 kilo aan uitrusting dragen tijdens het lopen, en in stilstand zelfs 80 kilo aan. Op zijn rug kunnen verschillende blusmodules worden bevestigd.

Eén van de modules maakt gebruik van water dat via een slang en een externe pomp wordt aangevoerd. Met een bereik van 60 meter en een debiet van 40 liter per seconde kan de robot effectief blussen. De slang is elektronisch verstelbaar over een hoek van 85 graden voor gerichte bestrijding. Bovendien houdt een ingebouwd sprinklersysteem de robot zelf koel, zodat hij bestand blijft tegen extreme hitte.

Een tweede module is ontworpen voor bosbranden. Deze maakt gebruik van krachtige luchtstromen om kleine vuurhaarden te blussen en het vuur te onderbreken.

Hoewel de B1 indrukwekkend presteert, kan hij nog niet zelfstandig branden detecteren of bestrijden. De robot wordt op afstand bestuurd en geeft beelden en sensordata door via een draaibare camera. Daardoor kan hij worden ingezet voor verkenning van gevaarlijke gebieden of om het blussen te starten voordat brandweerlieden zelf risico lopen.

Voor deze brandweereditie heeft Unitree de mobiliteit van de robot met 170% verbeterd. Hij kan nu hindernissen tot 40 cm hoog nemen en trappen beklimmen met een hellingshoek tot 45 graden. Ook is het batterijsysteem geoptimaliseerd, waardoor de accu eenvoudig verwisselbaar is tijdens gebruik.

maandag 28 april 2025

Confinity Robotics introduceert interieurreinigingsrobot

Tijdens The Car Wash Show in Las Vegas onthulde het Amerikaanse technologiebedrijf Confinity Robotics zijn nieuwste innovatie: een geavanceerde robot speciaal ontworpen voor het reinigen van voertuiginterieurs.

Confinity Robotics, opgericht in 2023, presenteerde hiermee zijn eerste product aan het publiek. De robot is ontwikkeld om efficiënt voertuiginterieurs te reinigen, vooral in beperkte ruimtes zoals autowasstraten. Volgens een bericht op LinkedIn maakt het systeem gebruik van dynamische planningsalgoritmes die zich in real-time aanpassen aan verschillende voertuigmodellen en stoelindelingen. Hierdoor kan de robot zelfs moeilijk bereikbare plekken grondig schoonmaken, wat resulteert in een consistent en hoogwaardig schoonmaakresultaat.

vrijdag 18 april 2025

XPENG onthult mensachtige robot ‘Iron’ met superbrein

De Chinese autofabrikant XPENG heeft een opvallende nieuwe collega gepresenteerd: een mensachtige robot met de naam Iron. Deze geavanceerde robot beschikt over een razendsnelle chip, vergelijkbaar met een supercomputer, en moet volgend jaar in massaproductie gaan.

Iron is ontworpen om zo menselijk mogelijk te bewegen. Met een lengte van 1,73 meter en een gewicht van 70 kilo komt hij qua formaat overeen met een volwassen persoon. De robot beschikt over zestig afzonderlijk bewegende gewrichten en handen die even groot zijn als die van mensen.

Wat Iron écht bijzonder maakt, is zijn brein: de speciaal ontwikkelde ‘Turing AI-chip’. Volgens XPENG is deze chip zo krachtig dat de robot zelfstandig beslissingen kan nemen en zich direct kan aanpassen aan veranderende situaties. Iron kan bovendien communiceren met mensen, dankzij spraak- en AI-technologie die eerder al werd toegepast in XPENG’s slimme auto’s.

Iron is momenteel al actief in XPENG’s autofabriek, waar hij helpt bij de productie van elektrische voertuigen. Maar het bedrijf ziet een veel bredere toekomst voor de robot. Van winkelassistent tot persoonlijke hulp in huis – de mogelijkheden zijn volgens XPENG groot.

vrijdag 11 april 2025

Shanghai opent school voor robots die leren van mensen

In Shanghai is een nieuw trainingscentrum geopend waar robots ‘naar school’ gaan om menselijke bewegingen onder de knie te krijgen. Het gaat om een hightech complex van ruim 5000 vierkante meter, speciaal ingericht voor mensachtige robots die alledaagse taken leren uitvoeren.

Het centrum – naar verluidt het eerste in zijn soort – wordt deze zomer volledig operationeel. Meer dan honderd robotmodellen van uiteenlopende fabrikanten komen hier samen om te leren hoe ze objecten moeten oppakken, verplaatsen en neerzetten, door menselijke handelingen nauwkeurig na te bootsen. Dat meldt de Chinese krant Global Times.

Tijdens hun training observeren de robots mensen die telkens dezelfde bewegingen voordoen. Door kleine variaties in die herhaalde handelingen leren de robots omgaan met verschillende scenario’s. Sommige menselijke trainers voeren dezelfde taak honderden keren per dag uit, zodat de robots kunnen analyseren wat bijvoorbeeld de meest efficiënte manier is om een voorwerp vast te pakken.

dinsdag 8 april 2025

Kawasaki onthult robot waar je als een paard op rijdt

Kawasaki Heavy Industries heeft een opvallend concept gepresenteerd dat een blik werpt op de toekomst van mobiliteit: de Corleo, een robot die zowel aan een paard als een katachtige doet denken. Deze tweezitter-robot wordt niet met een stuur of knoppen bestuurd, maar reageert op de bewegingen van je lichaam en is ontworpen om soepel over ruw terrein te bewegen.

Waar robots traditioneel eerder zelfstandig opereren, vaak zonder directe interactie met mensen, kiest Kawasaki hier voor een andere benadering. De Corleo is juist gemaakt om op te rijden, alsof het een mechanisch rijdier is. Daarmee vervaagt de grens tussen machine en metgezel. Hoewel het om een conceptmodel gaat, prikkelt het de verbeelding: wat als dit de manier van reizen wordt?

Behalve dat je er zeker de show mee zou stelen in je buurt, biedt de Corleo ook praktische voordelen. Dankzij zijn ontwerp is hij ideaal voor ruig terrein — denk aan rotsachtige paden of zelfs een sprong over een ravijn tijdens je ochtendrit naar kantoor, waar dat dan ook mag liggen. Het ontwerp is zowel futuristisch als speels, al zal het nog enige tijd duren voordat zo’n robotrealiteit wordt.

woensdag 26 maart 2025

Op honden geïnspireerde robot loopt zonder motoren

Onderzoekers van de TU Delft en EPFL hebben een viervoetige robot ontworpen die zonder motoren kan rennen, net als een hond. Deze uitvinding, het resultaat van een combinatie van slimme mechanica en data-gedreven technologie, is gepubliceerd in Nature Machine Intelligence en kan leiden tot energiezuinigere robots.

Viervoetige robots zie je steeds meer, maar ze verbruiken vaak veel energie, waardoor hun gebruikstijd beperkt is’ vertelt Cosimo Della Santina, universitair docent aan de TU Delft.

Geïnspireerd door natuurlijke voorbeelden heeft het team gekeken naar hoe honden bewegen. Met machine learning hebben ze die bewegingen geanalyseerd en om de plaatsing van veren, kabels en tandems in de robotstructuur bepaald. Het resultaat? Een robot die kan lopen op een loopband en zich aanpast aan verschillende snelheden, puur door de kracht van de loopband – zonder dat er motoren nodig zijn.

Hoewel de robot passief beweegt, hebben de onderzoekers hem toch kleine motoren meegegeven voor extra handigheid. ‘Met die motoren kan de robot bijvoorbeeld trappen oplopen of obstakels ontwijken,’ legt Della Santina uit. ‘Maar door het slimme ontwerp hoeven we de motoren nauwelijks te gebruiken.’

Dit onderzoek is een belangrijke stap richting het creëren van holistisch intelligente robots. ‘Door zowel de mechanische als cognitieve capaciteiten te verbeteren, willen we viervoeters maken die niet alleen minder energie verbruiken, maar ook makkelijk kunnen omgaan met complexe omgevingen,’ besluit Della Santina.

dinsdag 18 maart 2025

Dreame lanceert de A2 robotmaaier

Dreame Technology lanceert de Dreame A2 robotmaaier. Hij doet meer dan alleen maaien. Hij kan zijn omgeving optimaal in kaart brengen en er gemakkelijk zijn weg vinden, maar heeft ook inzicht in de omgeving. Dat betekent dat hij obstakels kan vermijden, zich kan aanpassen aan veranderende omstandigheden en zijn maai-patronen kan optimaliseren. Zo zorgt deze maaier voor een strak gazon. Daarnaast biedt hij dankzij zijn hoogwaardige camera mogelijkheden voor real-time videobewaking van huis en tuin.

 
De Dreame A2 is uitgerust met het OmniSense 2.0 Intelligent Navigation-systeem, dat 3D LiDAR combineert met AI-technologie. LiDAR (Light Detection And Ranging) is een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door middel van het gebruik van laserpulsen. Door LiDAR te combineren met AI leert de A2 zijn omgeving steeds beter kennen, wat leidt tot maximale precisie bij het maaien.
 
Met een detectiebereik van 70 meter en een gezichtsveld van 360° x 59° kan de A2 efficiënt tot 3.000m² gazon maaien zonder de noodzaak van grensdraden of RTK-basisstations. Dit maakt de installatie snel en eenvoudig, terwijl hoge prestaties gegarandeerd zijn.
 
Met OmniSense™ 2.0 ziet de A2 obstakels in realtime en vermijdt hij deze. Dat kan gaan om kleine tuinobjecten, waterleidingen of zelfs kleine dieren. Dit geavanceerde niveau van intelligentie zorgt ervoor dat huiseigenaren erop kunnen vertrouwen dat de A2 autonoom opereert, zonder dat zij zich zorgen moeten maken over handmatig ingrijpen of ongelukken.
 
De A2 biedt de volgende eigenschappen die het maaien efficiënter en veiliger maken:
• De AI 1080p HDR-camera legt de tuin haarscherp vast en identificeert objecten in de omgeving.
• Door gebruik te maken van LiDAR-rasterscans en geavanceerde visuele algoritmen, detecteert de A2 nauwkeurig gras- en niet-grasgebieden. De maaier scant de tuin, bepaalt de grenzen en gaat aan de slag.
• Dankzij de integratie van een 3D-precisiesensor met LiDAR met een camera aan de voorzijde kan de maaier gebruikmaken van geavanceerde algoritmen voor visuele intelligentie. De combinatie zorgt er zo voor dat A2 automatisch door de tuin kan navigeren en zichzelf positioneert voor efficiënt en moeiteloos maaien. Dat draagt bij aan een laag energieverbruik en aan duurzaamheid.
• Dankzij OmniSense™ 2.0 beschikt de A2 over uitzonderlijke detectiemogelijkheden en levert hij betrouwbare prestaties onder verschillende omgevingsomstandigheden, of het nu gaat om weinig of fel licht, het navigeren op vlak terrein of het bedwingen van steile hellingen.
• De A2 is perfect voor huizen met losstaande voor- en achtertuinen en maakt het mogelijk twee onafhankelijke kaarten te maken en te beheren. Zo kan een huiseigenaar verschillende maaiplannen maken voor elk gebied, wat tijd bespaart en waarvoor geen extra maaier nodig is.
• De EdgeMaster-technologie™ zorgt voor een efficiënte aanpak van de randen van de tuin.

De A2 robotmaaier is verkrijgbaar voor 2.799 euro via de officiële website van Dreame, Amazon, Coolblue, bol.com en Mediamarkt. Ter gelegenheid van de lancering is er een exclusieve korting van 300 euro geldig tot en met 31 maart 2025.
 

donderdag 13 maart 2025

Toekomst van Roomba onzeker: iRobot dreigt failliet te gaan

De Roomba was een van de eerste robotstofzuigers, maar de toekomst van het merk staat op het spel. Fabrikant iRobot verkeert in zwaar financieel weer en dreigt failliet te gaan.

Hoewel iRobot gisteren nog acht nieuwe Roomba-modellen aankondigde, kwam vandaag het slechte nieuws: het bedrijf waarschuwde beleggers dat het binnen een jaar failliet kan gaan als het geen oplossing vindt voor zijn schulden en geen koper weet te vinden. De beurskoers van iRobot kelderde daarop met 36 procent.

De financiële problemen van iRobot komen niet als een verrassing. Het bedrijf heeft steeds meer concurrentie van Chinese fabrikanten, waardoor het moeite heeft winst te maken. In het vierde kwartaal van vorig jaar daalde de omzet in de VS met bijna de helft.

Daarnaast liep iRobot een reddingsboei mis toen de geplande overname door Amazon vorig jaar niet doorging. De Europese Unie blokkeerde de deal vanwege mededingingsregels. Kort daarna vertrok oprichter en CEO Colin Angle en werd de helft van het personeel ontslagen.

Alle hoop is nu gericht op de acht nieuwe Roomba-stofzuigers die recent zijn onthuld. Als deze geen groot succes worden, is de kans groot dat iRobot binnen een jaar ophoudt te bestaan.

zaterdag 1 maart 2025

Figure start dit jaar met testen van humanoïde robots in huishoudens

Robotfabrikant Figure begint later dit jaar met het testen van zijn mensachtige robots bij consumenten thuis. Dit is opmerkelijk, aangezien de tests oorspronkelijk pas over twee jaar gepland stonden.

Volgens CEO Brett Adcock zullen de eerste humanoids huishoudelijke taken uitvoeren. “Onze AI, Helix, ontwikkelt zich sneller dan verwacht, waardoor we onze tijdlijn aanzienlijk kunnen versnellen,” verklaart hij.

Helix, de AI achter de robots, is een generalistisch Vision-Language-Action-model. Dit betekent dat de robot zijn omgeving kan waarnemen, interactie kan aangaan en nieuwe taken kan leren. Figure is een van de eerste bedrijven die humanoïde robots daadwerkelijk in woonomgevingen wil testen. Op termijn zouden de robots bijvoorbeeld ingezet kunnen worden in de ouderenzorg.

De Figure-robots zijn al in staat om pakketten te verwerken en sorteertaken uit te voeren, waardoor ze bruikbaar zijn in magazijnen en fabrieken. In huis kunnen ze bijvoorbeeld helpen met de afwas of eten en drinken uit de koelkast halen.

dinsdag 25 februari 2025

EngineAI Robotics introduceert eerste humanoïde robot met voorwaartse salto

In een tijdperk waarin kunstmatige intelligentie en robotica zich razendsnel ontwikkelen, heeft het Chinese bedrijf EngineAI Robotics iets bijzonders gepresteerd. Het is erin geslaagd de eerste humanoïde robot ter wereld te bouwen die zelfstandig een voorwaartse salto kan maken.

Acht jaar geleden waren we nog verbaasd toen de Atlas-robot van Boston Dynamics een achterwaartse salto uitvoerde. Sindsdien hebben we veel indrukwekkende robotische prestaties gezien, maar een humanoïde die een frontflip maakt? Dat is een primeur.

De humanoïde robot PM01 tilt bewegingsintelligentie naar een nieuw niveau. EngineAI Robotics, gevestigd in Shenzhen, heeft de robot zo ontworpen dat hij niet alleen een salto maakt, maar ook zijn balans behoudt en nauwkeurig landt. Met een lengte van 138 cm en een gewicht van 40 kg is PM01 een indrukwekkende verschijning.

Zijn prestaties zijn te danken aan een geavanceerd mechanisme en slimme algoritmes. Dankzij deze technologie kan hij zijn omgeving scannen en zich dynamisch aanpassen, wat essentieel is voor een gecontroleerde landing.

PM01 werd vier maanden geleden geïntroduceerd, en EngineAI Robotics toonde tijdens CES 2025 zelfs al een geüpdatet model. De robot is beschikbaar voor zowel commerciële als educatieve doeleinden en heeft een prijskaartje van 13.700 dollar (ongeveer 13.092 euro).

maandag 24 februari 2025

Robothond Spot kan ruim 18 kilometer per uur rennen

Boston Dynamics heeft veel succes met Spot, die zelfs door de Nederlandse politie wordt ingezet.

We kennen Spot als een robothond die misschien 6 kilometer per uur loopt.

Het Robotics and AI Institute wilde testen hoe snel de hond kan als je hem ‘opvoert’. Spot blijkt dan ruim 18 kilometer per uur te bereiken. Hiervoor moesten ze zijn loopbeweging wel wat aanpassen, wat je op de video wel kunt zien: hij lijkt bijna op een dartelend lammetje, al klinkt hij meer als een galopperend paard.

maandag 17 februari 2025

Apple en Meta maken allebei huishoud-robots

Apple en Meta nemen het tegen elkaar op in de ontwikkeling van mensachtige AI-robots. De geruchten over Apple’s betrokkenheid bij dit innovatieve terrein worden steeds sterker.

Al vorig jaar gingen er berichten rond dat Apple werkte aan een slimme huishoudrobot. Begin deze maand presenteerde het bedrijf een onderzoek met een opvallende robotlamp, en vorige week bevestigde de gerenommeerde analist Ming-Chi Kuo dat Apple actief bezig is met mensachtige robots. Nu meldt ook journalist Mark Gurman dat Apple een AI-aangedreven robot ontwikkelt. Gurman staat bekend om zijn vroege en vaak accurate onthullingen over Apple’s plannen. Ondertussen zet ook Meta vol in op deze technologie, wat een nieuwe strijd tussen de twee techgiganten betekent.

class="p1">De beoogde robots zouden in staat zijn om alledaagse taken uit te voeren, zoals het opvouwen van wasgoed, het serveren van drankjes en zelfs het duwen van kinderen op een schommel. Apple en Meta lijken echter verschillende benaderingen te hanteren om dit doel te bereiken. Apple staat erom bekend zowel hardware als software in samenhang te ontwikkelen, zoals het dat bij zijn andere topproducten doet.

class="p1">Apple zou onder andere werken aan een geavanceerdere versie van de HomePod, het smart home-display dat later dit jaar wordt verwacht. Deze vernieuwde variant zou mogelijk een robotarm bevatten, gebaseerd op de eerder getoonde robotlamp. Daarnaast zou Apple werken aan een mobiele robot, vergelijkbaar met de rijdende Astro van Amazon. Op de lange termijn zou Apple zelfs mensachtige robots willen ontwikkelen die kunnen concurreren met Tesla’s Optimus-robots. Hoewel Tesla’s demonstraties vorig jaar indruk maakten, bleek later dat de robots toen nog door mensen werden bestuurd.

dinsdag 11 februari 2025

AI-robot automatiseert aardbeienoogst met precisie

Een AI-robot ontwikkeld in Abu Dhabi transformeert het oogsten van aardbeien. De robot, gemaakt door experts van de Mohamed Bin Zayed University of Artificial Intelligence (MBZUAI), identificeert en plukt rijpe aardbeien zonder ze te beschadigen.

De robot maakt gebruik van geavanceerde technologieën op het gebied van kunstmatige intelligentie, computervisie, machinaal leren, robotica en precisietuinbouw.

Zodra een rijpe aardbei is gedetecteerd, plukt een robotarm met een gevoelige grijper het fruit zonder het te beschadigen. De robot combineert 'actieve waarneming' met manipulatiemogelijkheden en past zijn positie of greep aan op basis van omgevingsfactoren zoals belichting, obstakels of door de wind veroorzaakte plantenbeweging.

woensdag 5 februari 2025

Hypermoderne robot helpt bij operaties in Tergooi MC

John Geurs (45) is de eerste patiënt in Hilversum die geopereerd is door een robot. Het Tergooi MC heeft een gloednieuwe operatierobot, die operaties niet alleen beter, maar ook preciezer moet kunnen uitvoeren.

Enkele weken geleden kreeg de 45-jarige John Geurs uit Woudenberg het slechte nieuws dat hij nierkanker heeft. De artsen waren er gelukkig snel bij. Met een operatie moest de tumor worden weggehaald.

De urologen volgden een speciale training om met de robot te werken. Chirurgen moeten ruim 500 uur oefenen voordat zij zelfstandig met de robot mogen opereren.

Met de robot kunnen chirurgen preciezer opereren, is er minder bloedverlies, minder schade en herstellen patiënten daardoor sneller.

Robotmaaiers van Husqvarna nu ook in kleinere tuinen zonder grensdraad

Husqvarna had al robotmaaiers die zonder grensdraad of station hun weg konden vinden in grotere tuinen. Nieuwe modellen zijn er voor de kleinere tuin, en alle robotmaaiers in de NERA-reeks kunnen nu patroontjes maaien.

De NERA-robotmaaiers onderscheiden zich door een gebrek aan grensdraden. Bij oudere robotmaaiers moest je je gazon afbakenen door zulke draden langs de randen in te graven, bij de NERA-maaiers is dat niet nodig – en ze hebben ook geen extern station nodig om ze aan te sturen.

In plaats daarvan worden ze aangestuurd via de satellietoplossing via de Husqvarna Cloud. Bij oudere modellen is daar een los verkrijgbare plug-in-kit voor nodig.

woensdag 29 januari 2025

Robot weet overal zijn weg te vinden

Deep Robotics laat de verbluffende nieuwe kunstjes van een van zijn robots zien. De robot springt, balanceert op één wiel en maakt salto’s alsof het de normaalste zaak van de wereld is.

De Lynx van Deep Robotics werd in november gelanceerd en heeft een paar verbeteringen gekregen. De robot heeft vier wielen en kan die gebruiken om behoorlijk wat trucjes uit te halen.

Doordat de robot zich snel kan aanpassen aan het terrein, is hij ook geschikt voor veel verschillende ondergronden.

donderdag 16 januari 2025

Nieuwste robot-bij vliegt langer dan ooit

Voor zijn robot-bijen heeft MIT gekeken naar de anatomie van echte bijen. Het nieuwste model kan 100 keer langer zweven dan voorgaande modellen, ruim 1000 seconden, oftewel ruim 16 minuten. De vleugels flapperen vergelijkbaar met die van echte bijen, en kunnen in het nieuwste ontwerp ook tegen een stootje.


Nu gebruiken boeren echte bijen of andere manieren van kunstmatige bestuiving, maar die methoden hebben allemaal hun beperkingen: kunstmatige bestuiving is minder precies dan een bij, maar een bij kun je niet besturen.

Als boeren efficiënter kunnen bestuiven, worden op termijn kassen met meerdere verdiepingen mogelijk, denkt MIT.