Ads Top

Drones: wat doe je er tegen?

In Frankrijk vlogen ze zonder toestemming boven kerncentrales en de Amerikaanse ambassade. In Nederland hebben ze inmiddels tot een aantal ongevallen en bijna-botsingen geleid met overig luchtvaartverkeer. Wat kan je doen tegen ongewenste drones?

Drones zijn leuk en razend populair bij professionele bedrijven en hobbyisten, maar hebben ook een schaduwzijde. Want ze kunnen per ongeluk of expres in botsing komen met ander vliegverkeer, filmen op verboden terrein, privacy schenden en explosieven of chemische middelen meenemen. TNO heeft onderzoek gedaan naar de veiligheidsrisico’s van drones tot 25 kilo en de maatregelen die genomen kunnen worden om het vliegen met deze apparaten veiliger te maken.

Het uit de lucht schieten van een ongewenste drone is niet direct de eerste optie die onderzoeker Pieter Elands van TNO aanraadt. “Ze zijn klein, erg wendbaar en je hebt kans op extra schade als ze naar beneden vallen, bovenop mensen. Iedere situatie is anders en er moet snel gehandeld worden. Daarom is het van belang dat handhavende instanties een combinatie van maatregelen tot hun beschikking hebben.” De maatregelen variëren van verplichte registratie en softwareaanpassingen tot het beter detecteren van drones en het instellen van no-fly zones. In het rapport ‘Technical Aspects Concerning the Safe and Secure Use of Drones’ valt uitgebreid te lezen welke veiligheidsrisico’s en bijbehorende maatregelen er zijn.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.