Ads Top

Prestigieuze Europese subsidie voor iMinds - UGent onderzoek naar draadloze ATTO-cellen

Professor Piet Demeester (iMinds - UGent) heeft een prestigieuze Europese ‘ERC Advanced Grant’ gekregen om zijn baanbrekende ATTO-cel technologie te ontwikkelen. Hij ontvangt 2,5 miljoen euro om de volgende vijf jaar een werkend ATTO-prototype te ontwikkelen. Professor Demeester en zijn team zullen onderzoeken of ATTO-technologie kan worden gebruikt om elk individueel object in grote groepen bewegende voorwerpen te voorzien van een supersnelle mobiele verbinding van 100Gbps; een verbinding waarbij de signaalvertraging bovendien tot een minimum (minder dan 10 microseconden) wordt beperkt. Professor Demeester hoopt zo de basis te leggen voor een hele reeks nieuwe mobiele toepassingen die snel veel rekenkracht nodig hebben – zoals intelligente ‘zwermen’ (grote groepen, dicht op elkaar gepakte) robots.

“En nu is het tijd voor de volgende stap: de integratie van intelligente robotica in ons dagelijks leven,” zegt professor Demeester (iMinds - UGent). “In productie-omgevingen, bijvoorbeeld, zijn robots ondertussen al onmisbaar geworden – hoewel ze nog een aantal belangrijke tekortkomingen vertonen. Om daaraan te verhelpen, moeten we flexibele ‘zwermen’ van intelligente robots creëren die in perfecte harmonie kunnen samenwerken met de mens. En hetzelfde geldt voor tal van andere sectoren, zoals de gezondheidszorg, de transportsector, professionele en huishouddiensten, enz. Wij denken dat ATTO-cellen dat potentieel kunnen ontsluiten.”

Eigenlijk is ATTO een evolutie van de draadloze ‘small cells’-technologie die ons vandaag al omringt, met grote hoeveelheden antennes die elk een beperkt gebied (of cel) bestrijken om snelle draadloze breedbandverbindingen mogelijk te maken. Om het eenvoudig uit te leggen: hoe kleiner de cel, hoe hoger de snelheden die bereikt kunnen worden. Wat begon met macrocellen evolueerde al snel tot picocellen, femtocellen en – in de toekomst – dus ook ATTO-cellen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.