Ads Top

Robots onder water met elkaar laten praten

Begin maart heeft een consortium onder leiding van TNO een Maritiem Innovatie Impuls Project (MIIP) in de wacht gesleept rondom communicatie onderwater. Het doel van het project is inzicht krijgen in de mogelijkheden voor de maritieme sector om aan te sluiten bij nieuwe ontwikkelingen rond coöperatieve autonome robots.

Volgens Maurits Huisman, die namens TNO de aanvraag heeft gecoördineerd, is het MIIP een aanzet tot het vormen van een groter consortium om deze onderzoeksvraag verder uit te diepen. TNO werkte op dit onderwerp al samen met de bedrijven S[&]T en Boskalis binnen het SWARMs project. In het SWARMs project wordt gewerkt aan het met behulp van draadloze datacommunicatie robots onder water te laten samenwerken voor offshore toepassingen. Behalve de SWARMs partners bleken er in Nederland meerdere organisaties aan dit onderwerp te werken. Organisaties als RH Marine en de Hogeschool Rotterdam bijvoorbeeld.

Deze initiatieven zijn door TNO samengebracht. Samen vormen zij nu een consortium dat een maritieme innovatieprogramma in ons land van de grond tilt. Het bij elkaar brengen van de verschillende Nederlandse initiatieven rond deze toepassing zal leiden tot een betere synergie en zet ons land steviger op de internationale kaart. "Al met al een beloftevolle aftrap voor een boeiend en uiterst relevant project", zegt Maurits Huisman.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.