Ads Top

Roboteam Twente: gewaagde keuzes

Nog geen jaar geleden begon het Roboteam Twente met slechts een idee en de ambitie voor een nieuw avontuur. Vandaag presenteerde het team de robots die later deze maand gaan meestrijden op het WK robotvoetbal.

Onlangs slaagde Roboteam Twente er in zich te kwalificeren voor het wereldkampioenschap in Nagoya (Japan), dat later deze maand wordt gehouden. Een knappe prestatie gegeven het feit dat het team slechts een jaar bezig is en met een lege ontwerptafel begon. In een razend tempo werd een team gebouwd waarin verschillende disciplines vertegenwoordigd zijn, werd financiering binnengehaald en werd bovendien een robotvoetbalteam ontwikkeld dat zich mag gaan meten met de wereldtop. Over een kleine drie weken reist het RoboTeam af naar Japan en zullen zij strijden tegen robotvoetbalteams van over de hele wereld.

In zowel de hardware als de software heeft het team op diverse vlakken een andere aanpak gekozen als de bestaande teams. Letterlijk elk detail is onderwerp van urenlang onderzoek geweest. Denk daarbij aan het dribbelsysteem, schietsysteem, en de elektronische aansturing.
Zo zijn de wielen helemaal zelf ontwikkeld, met specifieke eigenschappen voor extra grip en een lagere rolwrijving. Ze staan ook meer naar voren gericht dan gebruikelijk, wat zorgt voor een hogere acceleratie voorwaarts. 

Een ander belangrijk onderdeel is de software, de kunstmatige intelligentie van het voetbalteam. Ook op dit vlak heeft het team zich onderscheiden van de andere teams door gebruik te maken van zogeheten behavior trees. Dat is een grafische methode om de beslissingsstructuur te programmeren. Hiermee wordt het mogelijk voor niet-programmeurs robotvoetbal tactieken te implementeren in de robot.

Ook gebruikt RoboteamTwente ROS, een aansturingssysteem voor robotica dat zijn opmars aan het maken is naar het bedrijfsleven. Met behulp van heatmaps wordt in kaart gebracht waar op het veld vrije posities zijn, zodat de computer langs de zijlijn kan bepalen waar de robots ze het beste heen kunnen rijden.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.