Ads Top

UT gaat strijd tegen kanker aan met 3D-geprinte robot

De kleinste en meest nauwkeurige 3D-geprinte biopsierobot ter wereld is vorige week onthuld. De Stormram 4, zoals de robot heet, is van plastic, 3D-geprint en wordt aangedreven door luchtdruk. Het voordeel van plastic is dat de robot in de MRI-scanner kan worden gebruikt. Het nemen van een biopsie (stukje weefsel afnemen) tijdens borstkankeronderzoek in een MRI verhoogt de nauwkeurigheid aanzienlijk. De robot won een prestigieuze prijs tijdens de Surgical Robotic Challenge op het internationale Hamlyn Symposium in Londen. Een van ‘s werelds belangrijkste evenementen op het gebied van roboticachirurgie.

De Stormram 4 is een impuls voor de gehele diagnostische fase van borstkanker; door de nauwkeurige naaldbediening, zo goed als realtime scanning met behulp van MRI en een enkele dunne naaldbiopsie waardoor sneller en nauwkeuriger diagnose gesteld kan worden. Medische robotica is in de nabije toekomst niet meer weg te denken in ziekenhuizen.

De Stormram 4 wordt aangedreven door rechtlijnige en gebogen luchtdrukmotoren. De robot wordt met slangen van 5 meter lang buiten de MRI-scanner bestuurd. Het ontwerp is kleiner dan de vorige versie, zodat het in de smalle tunnel van de MRI-scanner past.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.