Ads Top

Voetbalrobots gaan voor tiende WK-finale op rij

(Foto: Bart van Overbeeke)
Het robotvoetbalteam van de TU Eindhoven verdedigt van 27 tot 30 juli zijn wereldtitel, op de RoboCup 2017 in Nagoya, Japan. RoboCup is het wereldkampioenschap voor intelligente robots in verschillende disciplines, met bijna 4000 deelnemers uit 40 landen. Als Tech United de finale haalt, dan is dat voor de tiende keer op rij. Bij winst pakken de Eindhovense voetbalrobots, die geheel zelfsturend zijn, hun vierde wereldtitel. In de competitie voor ‘hulp-in-huis’-robots hoopt het TU/e-team voor het eerst de WK-titel te bemachtigen, na tweede en derde plaatsen op vorige toernooien.

Robin van Perslucht, Arjen Robot en Gregory van der Tandwiel: het zijn slechts enkele ‘sterspelers’ uit het robotvoetbalteam van Tech United, het team van studenten en onderzoekers van de TU Eindhoven. De tafelhoge robots spelen 5 tegen 5 met een echte voetbal, in twee helften van een kwartier, op een veld van 18 x 12 meter. Ze zijn van tevoren geprogrammeerd, maar zodra het fluitsignaal klinkt voetballen ze compleet zelfstandig en zijn de mensen slechts toeschouwer.

Ook voor dit toernooi heeft het team weer allerlei nieuwe, technische snufjes ontwikkeld. “De robots kunnen nu beter inspelen op tegenstanders, ze zijn slimmer in de verdediging en beter in het onderscheppen”, vertelt teamcaptain Lotte de Koning. Ook neemt het team een nieuwe, supersnelle 8-wielige voetbalrobot mee. De huidige robots hebben drie of, in het geval van de keeper, vier wielen. Deze nieuwe robot zal in Japan nog niet veel in actie komen, maar het is de bedoeling dat volgend jaar het hele team bestaat uit deze 8-wielige robots.

Tech United speelt in de zogeheten ‘Middle Size League’, de belangrijkste competitie in het robotvoetbal met het snelste en spectaculairste spel. De strijd om de wereldtitel gaat zeer waarschijnlijk tussen de Eindhovenaren en het Chinese team Water, van de Technische Universiteit van Beijing. In de laatste vier finales stonden de teams tegenover elkaar. Mocht Tech United wederom de finale halen, dan is dat zelfs voor de tiende keer op rij. Bij winst is het hun vierde wereldtitel, na te hebben gewonnen in 2012, 2014 en 2016. De voortekenen lijken gunstig: in april wonnen ze al de Portuguese Robotics Open.

Niet alleen de voetbalrobots maken goede kansen op een wereldtitel, ook zorgrobot AMIGO behoort in zijn categorie, de @Home-league, tot de kanshebbers. In de @Home-competitie nemen de robots het tegen elkaar op in het zelfstandig uitvoeren van huishoudelijke taken, zoals het opnemen van verbale bestellingen voor drankjes en deze vervolgens op de juiste plaats serveren. Het doel is om betaalbare en betrouwbare robots te ontwikkelen die zelfstandig mensen thuis kunnen helpen zodat ze bijvoorbeeld langer zelfstandig thuis kunnen blijven wonen.

Geen opmerkingen:

Mogelijk gemaakt door Blogger.